Ivana Petrić u Nakon predavanja

Moraš li doista pokazati osobnu iskaznicu? Razbijamo sve mitove vezane uz ovlasti kontrolora ZET-a

Ovlasti kontrolora u javnome prijevozu i dalje zbunjuju studente kojima često nije jasno kako postupiti u pojedinim situacijama, a da to bude u skladu sa zakonima.

15. veljače 2017 16:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U studentskim grupama na Facebooku svakodnevno se mogu pročitati upiti o tome što učiniti u različitim situacijama prilikom susreta sa ZET-ovim kontrolorom. Naravno, riječ je o slučajevima kada se studenti nađu u ulozi putnika bez karte, a onda kreće stvaranje priča i mitova o tome što kontrolor smije ili ne smije učiniti.

Ti "mitovi" su otišli toliko daleko da je u posljednje vrijeme sve više pitanja koja sugeriraju da kontrolor može putniku svojim "infracrvenim" uređajem preko odjeće skenirati osobnu" i utvrditi njegov identitet.

Istina je da smo u 21. stoljeću, ali ZET-ova tehnologija ipak nije ispala iz SF filma pa ako netko još uvijek ima nedoumica u vezi toga, odgovor je: ne, kontrolori nemaju neki super uređaj iz budućnosti koji to može napraviti.

Kada smo to pitanje skinuli s dnevnog reda, vrijeme je da razbijete sve nedoumice jer smo kontaktirali i MUP i ZET kako bismo vidjeli tko ima kakve ovlasti kada je riječ o neugodnim situacijama na relaciji putnik-kontrolor.

Što se dogodi kada putnik ne želi kontroloru pokazati voznu kartu?


Iz MUP-a su nam rekli da je propisano da je putnik za vrijeme vožnje dužan imati ispravnu voznu kartu, koju je na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika (kontrolora) dužan predočiti radi kontrole. Ako putnik na zahtjev kontrolora ne predoči voznu kartu radi kontrole, čini prekršaj i može mu se izreći novčana kazna od 150 do 500 kuna (članak 57. stavku 1. točke 1. Odluke o javnom linijskom gradskom prijevozu putnika).

"Putnik na zahtjev kontrolora treba predočiti valjanu kartu za vožnju, a ukoliko kartu nema ili je istekla, na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika dužan je dati vjerodostojne podatke o svojem identitetu. Odbije li putnik dati tražene podatke i prekine li se bilo kakav oblik korektne komunikacije, kontrolor može zatražiti pomoć, odnosno asistenciju policijskih službenika. kada se u vozilu zatekne osoba bez valjane karte za vožnju, od iznimne je važnosti međusobna suradnja i dijalog između prometnog osoblja na terenu i osobe u prekršaju. Naime, putnik na zahtjev kontrolora treba predočiti valjanu kartu za vožnju, a ukoliko kartu nema ili je istekla, na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika dužan je dati vjerodostojne podatke o svojem identitetu. Odbije li putnik dati tražene podatke i prekine li se bilo kakav oblik korektne komunikacije, kontrolor može zatražiti pomoć, odnosno asistenciju policijskih službenika. Neugodne su to situacije kako za prijevoznika, tako i za sve ostale putnike koji savjesno plaćaju prijevoznu uslugu i kojima se tijekom sličnih događaja može usporiti proces putovanja.", kažu iz ZET-a.

...ZET-ov kontrolor grubo izvrijeđao studenticu: \'Ajde zovi policiju. Ajde. Kravo glupa!\'...

 

Smije li kontrolor od putnika tražiti osobnu kartu i mora li ju putnik dati?


Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje muči studente. Istina je da vas može legitimirati (od vas tražiti osobnu iskaznicu) samo policajac. Dužnost je kontrolora da zatraži dokument kojim će utvrditi identitet osobe u prekršaju, ali na putniku je hoće li ju pokazati ili ne. No, putnik mora biti svjestan da kontrolor zbog toga ima pravo zvati policijskog službenika kako bi utvrdio identitet osobe. Dalje, za Glas Slavonije je zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, Dubravka Dolenc, rekla da samo ovlaštene osobe na temelju posebnih propisa imaju pravo zahtijevati osobne dokumente. Dodaje da je policija svakako ovlaštena u svrhu legitimiranja, ali se prethodno i policajac mora predstaviti građaninu. Samo u iznimnim situacijama na upozorenje - „POLICIJA!“ - može zatražiti legitimiranje građana


Što se događa kada putnik odbije kontroloru dati osobnu?


Tada kontrolor može pozvati policiju, ali ne smije zadržati putnika u vozilu. Putnik je dužan napustiti vozilo ako nema valjanu kartu, a ne želi dati dokumente kontroloru za utvrđivanje identiteta. Jednom kada izađete iz vozila na vama je hoćete li zaista pričekati policiju s kontrolorom na sljedećoj stanici ili samo otići dalje svojim putem.

Ima li kontrolor pravo fizički zadržati putnika izvan vozila do dolaska policije?


Sudeći prema komentarima na različitim forumima i medijima, kontrolor nema pravo fizički zadržavati putnika na sljedećoj stanici do dolaska policije. Mnogi se referiraju na članak 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji glasi: "Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom..."

Što ako se policajac ili kontrolor neprimjereno ponašao prema putniku?


Ako putnici smatraju da je nad njima počinjeno kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti mogu se javiti u nadležnu policijsku postaju prema mjestu događaja. Također, neprimjereno ponašanje kontrolora prema putnicima, možete prijaviti njegovom poslodavcu, ZET-u, a u slučaju počinjenja prekršaja ili kaznenog djela, možete zatražiti intervenciju policije.

...Nije moglo iskrenije: Zagrebački studenti otkrili zašto se masovno švercaju u tramvajima...


...ZET bez milosti: Nemaš kartu? Ok, cijeli tramvaj će stajati zbog tebe!...


Može li kontrolor naplatiti kaznu na licu mjesta?


Kazna na licu mjesta se ne naplaćuje. Prema čl. 38. točka 1. Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu za prekršaj da je putnik zatečen u vozilu bez valjane karte propisana kazna je od 500 do 800 kuna. Ako se plati u roku od 8 dana iznos od polovice propisanog minimuma novčane kazne odnosno 250 kuna ne vodi se prekršajni postupak .

Može li kontrolor skenirati putniku osobnu infracrvenim svjetlom iako ju on nije dao na uvid, a nalazi se u džepu ili u novčaniku putnika?


Ne. Za one koji vole SF scenarije, savjetujemo da pogledaju ovaj video:Još vijesti