Mojfaks.hr u Nakon predavanja

'Moramo se čuvati mi muški': Ovaj hrabri student kineziologije pobijedio je rak testisa – dvaput

Diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, studeni je poznat kao Movember (naziv nastao od kombinacije riječi moustache i november) kada muškarci masovno puštaju brkove s ciljem osvještavanja o muškome zdravlju.

15. studenog 2019 15:30
'Moramo se čuvati mi muški': Ovaj hrabri student kineziologije pobijedio je rak testisa – dvaput

'Moramo se čuvati mi muški': Ovaj hrabri student kineziologije pobijedio je rak testisa – dvaput Foto: MojFaks

Movember i akcije koje se odvijaju tijekom studenog dotiču se zdravstvenih problema muškaraca, s najvećim fokusom na rak prostate i rak testisa te važnost otkrivanja istih na vrijeme. Prema podacima Hrvatske lige protiv raka, od raka prostate godišnje u Hrvatskoj oboli 1800, a umre 800 muškaraca.


Foto: Freepik

Uvijek mislimo da se to nešto "neće nama dogoditi". Još uvijek smo si mladi, sve je u redu tu dolje... No, stvarnost je ta da se rak testisa može dogoditi bilo kojem muškarcu ili mladiću, neovisno o dobi i stilu života. Zna to i student kineziologije Matija Prpić koji je dvaput pobijedio rak testisa.

Bio je maturant kad je prvi put posumnjao da nešto nije u redu...


Prvi simptom da nešto nije u redu, Matija je otkrio prije dvije godine dok se tuširao. 

"Osjetio sam da mi je desni testis postao tvrd kao kamen, a lijevi je bio normalan. U tom trenutku nisam se baš nešto uplašio, ali ipak mi je bilo čudno i obratio sam se roditeljima s pitanjem što bi to moglo biti. Rekli su da pričekamo do idućeg dana pa ćemo vidjeti. Idući dan do navečer nije se ništa promijenilo. Otišao sam u školu poslijepodne, ali po dolasku iz škole ipak sam s majkom otišao na Hitnu kiruršku ambulantu gdje sam odmah upućen na UZV. Doktorica je odmah vidjela i rekla direktno da je to tumor veličine 2,5 cm”, govori nam Matija. 

Kao mladić, izjavu doktorice da boluje od tumora, u tom trenutku uopće nije mogao registrirati. Upućen je na dodatni pregled u urološku ambulantu, gdje mu je drugi doktor potvrdio dijagnozu. Matija je morao ostati u bolnici. 

"To je bila srijeda, pošto sam tada bio učenik četvrtog razreda srednje Ekonomske škole Sisak i u petak sam pisao jedan veliki test i pripremao se za maturu, odgodio sam ostanak u bolnici za ponedjeljak. U ponedjeljak  sam primljen na odjel u Sisačkoj bolnici i u utorak ujutro hitno sam operiran. Doktori su rekli da cijeli testis mora van, i da je tumor jako vidljiv. Tumor je bio zloćudan, veličine 2,5 cm. Oporavak u bolnici je trajao oko desetak dana", prepričava nam Matija svoju prvu borbu. 


Foto: Pixabay

Nakon operacije, savjetovali su mu da se javi onkologu u Zagrebu i završio je u KBC Rebro. Radi predostrožnosti, odlučeno je da mora ići na kemoterapiju. Karcinom je ostao u unutrašnjosti testisa nije bio još probio stijenku prema van, ali se počeo širiti.

Tijekom kemoterapije pomogle su mu aronija i zelena glina


"Prije kemoterapije obavio sam pregled kod endokrinologa u još jednoj bolnici u Zagrebu gdje sam ostavio spermu i nakon toga obavio kemoterapiju u trajanju od 8 sati  pet dana u tjednu zaredom. Kosa mi je otpala, ali inače nisam osjetio nikakve posljedice kemoterapije. Ipak sam pio zelenu glinu i aroniju svako jutro mjesecima", priča nam Matija. 

Nakon operacije i kemoterapije, Matija nam govori iako se osjećao fizički u redu, naravno da je "u glavi" stvar bila drugačija. Ipak je uspio nakon operacije otići i na svoju maturalnu zabavu i čitavu noć se družiti s kolegama. U srpnju 2017. godine, upisuje Kineziološki fakultet u Zagrebu. Godinu dana kasnije, nažalost Matija mora započeti još jednu borbu.

foto: privatna arhiva

"Pošto sam morao raditi i obavljati kontrole svakih tri mjeseca, u jedanaestom mjesecu 2018. na UZV u Sisku, doktorica je  primijetila na lijevom testisu nešto veličine 4 mm i odmah me uputila kod urologa. Ovaj put sam išao u KBC REBRO gdje su mi otkrili tumor i na lijevom testisu, i ponovo sam morao  hitno pod nož. Dok je trajala operacija odmah su poslali dio na patologiju gdje su utvrdili da je ipak tumor i odstranili mi i lijevi testis.Ovaj put nisam morao ići na kemoterapiju", priča naš sugovornik.

Pored činjenice da je ovaj mladić dva puta pobijedio rak testisa, svoje iskustvo želi podijeliti i s drugim mladićima i muškarcima. Kako nam govori jako je važno ne šutjeti i pustiti da vrijeme prolazi. Njemu je upravo reakcija na vrijeme pomogla u ranom otkrivanju bolesti.

Važna je reakcija i na najmanji oblik ili reakciju


"Svim dečkima, muškarcima poručio bih da reagiraju i na najmanji neuobičajeni oblik ili bilo kakvu reakciju. Da se ne srame obratiti se bilo kome, prvo roditeljima, liječniku, razredniku, nije važno kome. Nažalost, dečki uopće nisu osviješteni i nisu zainteresirani da saznaju nešto o raku testisa, jer uvijek idemo za onom uzrečicom neće se to dogoditi meni. To se događa tamo nekome i negdje drugdje", poručuje Matija. 

Nakon njegovog obolijevanja, čini mu se da je uži krug frendova ipak počeo osvještavati neke stvari. Tako su njegovi prijatelji otišli na neke preglede. Njegova mama počela je apelirati na roditeljskim sastancima da se razrednici i roditelji djece angažiraju i upute svoje sinove na preglede, UZV, vađenje krvi testosterona i td. 

Ono što je također naročito važno smatra Matija, jeste organiziranje tribina kao što je ova na kojoj će govoriti, jer treba stalno biti u javnosti sa stvarima koje se tiču i dečki i djevojaka.

Moramo se čuvati mi muški


Pored Matije na predstojećoj tribini "Movember: Može li se i meni dogoditi?" sudionici će biti i dr.sc. Marija Gamulin prim, dr. med., jedna od vodećih onkologica u području uroonkologije, kojoj se Matija zahvaljuje na svemu što i kako radi za oboljele, te Andrej Schumann, dr. med, liječnik koji je pobijedio rak testisa.

foto: "Movember: Može li se i meni dogoditi?"@Facebook

"Ova tribina će biti drugačija  po tome jer se radi o našim životima jer se to ne događa nekom drugom nego nama. Moramo se čuvati mi muški. Očekivanja su mi velika. Želim da i Ministarstvo zdravlja uvidi veliki problem i omogući sredstva i mjesta za preglede takvog tipa. Tužno je jer takav oblik karcinoma dobivaju muškarci svih dobnih granica, a najtužnije je kada obolijevaju mladi ljudi o kojima ovisi i potomstvo naše zemlje. Jako sam zahvalan i Hani Škornjak organizatorici tribine što je organizirala ovako nešto i što je mene pozvala da uz doktore pričam o raku, kao netko tko je preživio rak dva puta", govori nam Matija. 

Nakon dvije operacije, i svega što je prošao u posljednje dvije godine, Matija nam kaže da se on trudi voditi normalan život. 

"Trudim se biti normalan, studirati, biti pozitivan, baviti se sportom i normalnim životom. Kontrole radim redovito i dalje kod najbolje doktorice Gamulin. Nadam se da je to kraj mojim teškim danima i da smo tog nametnika karcinoma zauvijek izbacili iz mog tijela”, govori ovaj borac za kraj našeg razgovora.

Anja Zulić
Foto: privatna arhiva