L.B. u Nakon predavanja

Najlakše do srodne duše, ali i zaraze: Svaka peta mlada osoba koja koristi dating aplikacije 'zaradi' spolno prenosivu bolest

Starije generacije nikako ne mogu pojmiti da je moguće pronaći srodnu dušu 'preko interneta', no moguće je, kako pokazuje istraživanje, 'zaraditi' spolno prenosivu bolest.

9. travnja 2021 16:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istraživanje provedeno od strane Zave pokazuje da su mladi Britanci u riziku od zaraze spolno-prenosivim bolestima ako potencijalne partnere upoznaju putem web stranica za upoznavanje partnera i dating aplikacija.


Više no ikad prije, ljudi se upoznaju putem interneta. Toliko često, zapravo, da su aplikacije poput Tindera drugi najčešći način upoznavanja partnera, piše Zava.


>>>Dosta ti je Tindera? Hrvatski studenti dizajnirali aplikaciju koja spaja klasično upoznavanje i online dating!<<<


Međutim, iako je "digitalizacija izlaženja" uvelike olakšala i ubrzala upoznavanje potencijalnih kandidata za romantičnu vezu, također podrazumijeva i veći rizik od zaraze spolno-prenosivim bolestima među mladima.


Tri od četiri mlade osobe koriste dating aplikacije


U britanskom istraživanju koje je obuhvatilo dvije tisuće mladih u dobi od 18 do 24 godine rezultati su pokazali da su mladih, zbog svoje online aktivnosti na dating aplikacijama, u većem riziku od zaraze spolno-prenosivim bolestima.


Istraživanje je pokazalo da čak 85% mladih koristi ovakve aplikacije, od kojih je izbor broj jedan u čak 70% Tinder. Nakon toga popularne su i aplikacije Bumble, Grindr, Happn i Hinge.
Od 2000 ispitanika, 18% njih izjavilo je da su zaradili spolno prenosivu bolest od osobe koju su upoznali online. Klamidija je bolest broj jedan u ovim slučajevima, uz postotak od čak 10% mladih u ovoj dobnoj skupini koji su zarazili baš ovu prenosivu bolest indirektno zbog korištenja dating aplikacija.


3 od 4 mlade osobe koriste ovakve aplikacije...foto: screenshot via Zava


Prema rezultatima studije, pokazalo se da mladi u ruralnim područjima češće "zarade" spolno prenosivu bolest od mladih u urbanim područjima. Osobe koje se definiraju u okvirima homoseksualne orijentacije također su u većem riziku od zaraze spolno prenosivim bolestima, uz čak trećinu mladih koji su se zarazili nakon upoznavanja nekoga pomoću jedne od ovih aplikacija.


Unatoč većem broju zaraženih, čak su dvije trećine ispitanika izjavile da se smatraju dovoljno educiranima po pitanju spolno prenosivih bolesti.


>>>Visokoobrazovani i slobodni: Pitali smo mlade bi li koristili dejting aplikaciju namijenjenu samo za one s diplomom<<<


38% mladih koji se zaraze, kažu da su otkrili infekciju tek nakon pojave simptoma, umjesto da im to jave osobe s kojima su se upustile u spolnu aktivnost. Stručnjaci za spolno zdravlje pretpostavljaju da je to zato što velik broj osoba obriše profile bivših partnera na aplikacijama pa im se ne mogu uvijek javiti povratno.


"I gonoreja i klamidija su bakterijske infekcije koje mogu imati ozbiljne zdravstvene posljedice ako se ne liječe“, kaže dr. Kathryn Basford o rezultatima istraživanja. „Prevencija je bolja od liječenja stoga savjetujemo mladima koji partnere upoznaju online da koriste kontracepciju poput kondoma, ženskih kondoma (femidoma) ili zubnih brana prilikom oralnog seksa. Ne samo da sprječavaju neželjene trudnoće nego i zarazu spolno prenosivim bolestima", zaključila je.


>>>Kako studenti koriste Tinder: Postoje dobre strane upoznavanja na internetu, ali treba biti oprezan<<<

Još vijesti