V.K. u Nakon predavanja

'Diktatura' liječničkih potvrda? Stroža pravila useljenja u dom: 'Noćila drugdje jer je nisu pustili unutra...'

Iako u obavijesti Studentskog Centra piše kako je potreban liječnički pregled za useljenje u dom, do sada su bili blagi po tom pitanju, pa su studenti naknadno, kroz prvih mjesec dana mogli donijeti ovu potvrdu. Ove godine to, čini se, više nije slučaj.

1. rujna 2021 16:46
Prozor studentske sobe u domu

Prozor studentske sobe u domu Foto: MojFaks

Dolaskom jeseni, studenti se polako vraćaju u gradove gdje studiraju, kako zbog ispita, tako i zbog priprema za novu akademsku godinu. Većina njih vraća se mjesec dana ranije zbog jesenskih ispitnih rokova, kako bi se čim prije mogli smjestiti u svoje sobe i kako bi mogli početi "grijati stolice".


Kako je Studentski centar u Zagrebu najavio, prilikom useljenja u dom potrebno je obaviti nekoliko koraka kako bi proces preseljenja prošao glatko, no, studenti ove godine nailaze na probleme s liječničkim potvrdama.

Kao što smo već pisali, osim što se nekima naplaćuje, nekima ne, sada su postrožili i pravila vezana uz pribavljanje dokumentacije da je liječnički i obavljen, barem po pisanju studenata u Facebook grupi studentskog doma Stjepan Radić – Sava.


>>>'Deru nas gdje stignu!' Studentici PBF-a pokušali naplatili liječnički za dom iako ima čak i dopunsko<<<


Neki dan je u spomenutoj grupi osvanula objava studenta koji se osvrnuo na kontrole liječničkih potvrda koje su vam potrebne pri useljenju u dom. Kako tvrdi, "diktatura je na Cvjetnom manja", dok su na Savi jako strogi po tom pitanju. "Ako nemate liječnički, makar privremeni od obiteljskog doktora, morate ga nazvati, može se valjda i telefonski i/ili online). Nemojte ni dolaziti jer će vas doslovno otjerati. One fore 'ma, sutra ću otići' ne pale više. Mjeri se i temperatura na ulazu. Na Savi je slično, ali za Cvjetno mogu potvrditi", objavijestio je kolege iz grupe.


Nema više: "Ma, otići ću sutra..."


Upitali smo studenta posljednje godine na FER-u o čemu je točno riječ.


"Prošlih se godina, barem do sada, moglo useliti u dom, pa se naknadno otići po liječnički", započinje nam pričati student K.Č. s FER-a. "Sada se to mora imati odmah prilikom useljenja", napominje. "Mislio sam seliti u dom ovu subotu, i napraviti liječnički početkom tjedna, no da sam stigao, zapeo bih sa svim stvarima ispred doma i morao bih tražiti noćenje negdje sve do ponedjeljka", priča za MojFaks.


Situacija se komplicira jer se, prema njegovim riječima, u dom može useliti do 14 sati, a problem nastaje ako liječnik kod kojeg dobivaju potvrdu radi popodnevnu smjenu. "Onda bih morao čekati do utorka, pa je ovo jako velik problem za sve studente koji žive daleko od Zagreba i putuju sa svim stvarima. Mislim da su to mogli objaviti ili naglasiti na neki bolji način. Iako jesu stavili obavijest na svoju stranicu, svih prošlih godina, do sada, to je bilo puno lakše za riješiti i narednih dana", komentira student.


Doktorica potvrdu poslala "na neviđeno"


Njegov se prijatelj, koji je inače i na ljetnom smještaju studentskog doma "Stjepan Radić", išao raspitati što je sve potrebno za preseljenje iz ljetnog u "normalni", na što su mu tete na blagajni rekle da bez liječničkog pregleda to neće biti moguće. On je potom nazvao svoju doktoricu opće prakse koja mu je potvrdu poslala online putem.


"Vidio sam njegovu objavu, stoga i nisam došao u subotu u Zagreb kako sam planirao. Čekao sam do utorka, otišao do doktorice i samo se njime uselio. No, ovaj papir liječnika opće prakse je samo privremeni, dok se papir nakon pregleda fakultetskog liječnika računa kao stalni i on se nosi u Upravu. No, ni prošle godine se to nije gledalo. Ja sam obavio pregled kod fakultetskog liječnika i imao sam papir kod sebe cijelu godinu, nisam ga predao u upravu i ništa se nije dogodilo", prisjeća se student.


Noćila negdje drugdje, u dom ju nisu pustili


Po pitanju "tiranije", student nam kaže kako je u utorak, kada je stigao s liječničkom potvrdom na useljenje u dom, vidio kako je jedna studentica došla na useljenje, nije imala liječničku potvrdu i dolazi do problema. "Stigao sam u utorak i vidio sam jednu curu koja je došla s puno stvari na useljenje, no, kako nije imala liječnički, odbili su je i ona je zvala taxi kako bi je sa svim stvarima odvezao negdje gdje je prenoćila, pa se vratila drugi dan", priča nam FER-ovac.


>>>Ušli bez najave i potvrde liječnika: Unatoč strogim mjerama iz SC-a, neki studenti u dom se vratili bez potrebnih dokaza da su zdravi<<<


Iako misli da nije ništa strašno, smatra da se to mogle bolje naglasiti. "Studentima kreću ispiti. Zadnja stvar koja im sada treba je ovakva situacija kao s ovom djevojkom. Sigurno im ne treba da se sada 'vucaraju' po Zagrebu dok ne uhvate doktore u kojim smjenama rade, da se naruče i čekaju ili im njihov liječnik opće prakse ne izda potvrdu online putem. Ovo je stvar koja se svakako može zakomplicirati i to je zadnja stvar koja njima treba tijekom ispita", tvrdi, uz napomenu da su dom otvorili samo nekoliko dana prije početka rokova.


"Moglo se cijelu godinu bez toga..."


Kako nam dalje kaže, naručio se i kod liječnika sveučilišne medicine. "Liječnički se do sada nisu nešto puno pregledavali. Mogao si biti i cijelu godinu bez toga. Kao na primjer, useliš se s privremenom potvrdom i ne odeš do sveučilišnog liječnika i nikom ništa. Od ove godine su to odlučili ozbiljno shvaćati, no nisu naglasili da je bitno odmah pri useljenju, pa je to dodatna komplikacija studentima koji su do sada useljavali normalno", komentira za MojFaks.


>>>Iz SC-a poručili: Ovih 5 uvjeta morate ispuniti ako se želite vratiti u studentski dom<<<


No, kako nam kaže, papir se i dalje može lako nabaviti, samo jednim pozivom. "To se može dobiti iznimno lako. Dovoljan je jedan poziv i online se to pošalje i dobiješ papir. To je i dalje samo birokracija. Doslovno se može s koronom ušetati u studentski dom, a ti imaš potvrdu sistematskog", tvrdi student, koji vjeruje da su postrožili pravila zbog korone.


Slijedom ovih informacija, uputili smo mail i sanacijskom pravitelju zagrebačkog SC-a, no do trenutka objavljivanja ovog teksta, odgovor nije stigao.

Još vijesti