V.K. u Nakon predavanja

Pročitajte emotivan ispraćaj dekana posvećen poginulim studentima: 'Proljeće započinjemo bez dvojice sinova, braće, prijatelja'

Nikola Michael Sušec i Jerko Kučić bili su studenti Fakulteta hrvatskih studija koji su prošli tjedan poginuli i zavili cijelu akademsku zajednicu u crno. Jučer i danas održavaju se ispraćaji za stradale studente pokraj fakulteta.

24. ožujka 2022 14:02
Ispraćaj poginulih studenata, Nikola Michael Sušec, Jerko Kučić

Ispraćaj poginulih studenata, Nikola Michael Sušec, Jerko Kučić Foto: Screenshot

Povodom prošlotjedne tragične smrti dvojice studenata Fakulteta hrvatskih studija, Nikole Michaela Sušeca i Jerka Kučića, Fakultet hrvatskij studija proglasio je sedam dana žalosti.


Podsjetimo, nedavno se dogodila tragedija kakvu akadmska zajednica ne pamti: poginula su dva studenta u razmaku od jednog dana. Šok, tuga i bol prepravili su fakultet, ali i cijeli kampus Borongaj.


Nakon što su s fakulteta javili da je njihov, tada nestali student, Nikola Michael Sušec smrtno stradao u Zagrebu u svojoj 22. godini života, zajednicu je potresla vijest da je od visokog napona prilikom penjanja na vagon vlaka smrtno stradao i njegov godinu dana stariji kolega, Jerko Kučić.


>>>Nestali student smrtno stradao, s fakulteta izrazili sućut obitelji: 'Pamtit ćemo njegov vedar lik'<<<


Dekan održao emotivni govor za poginule studente


Danas se održao ispraćaj za Nikolu, dok je jučer bio za Jerka, a na ispraćaju su bili studenti, kolege, dekan, rektor, profesori, asistenti i obitelji poginulih studenata. Na ovim tužnim događajima, dekan Fakulteta hrvatskih studija Ivo Džinić obratio se prvo obitelji, a onda i svim ostalim prisutnima. Dekanov govor objavljen je na Facebook stranicama Fakulteta.


"Ožalošćena obitelji pokojnoga Nikole Michaela Sušca: oče Josipe, majko Heidi Melinda, brate Ivane Bennettu i sestre Martina Elli i Tatjana Helena! Iako nisu nazočni, istaknut ću i ožalošćenu obitelj pokojnoga Jerka Kučića: majku Danijelu i sestru Mariju. Dragi studenti! Poštovani rektore, kolegice i kolege: dekani, profesori, nastavnici, suradnici, asistenti i djelatnici Fakulteta hrvatskih studija", pozdravio je dekan Fakulteta hrvatskih studija Ivo Džinić na početku emotivnog govora na poljani iza glavne grade fakulteta.


dekan Ivo Džinić, ispraćaj poginulih studenata dekan Ivo Džinić, ispraćaj poginulih studenata Foto: Foto: screenshot via Facebook@Fakultet hrvatskih studija/Screenshot

Dekan se prisjetio nedavnog predavanja na kojem je bio prisutan Nikola / Foto: screenshot via Facebook@Fakultet hrvatskih studija


Na predavanju su pričali o frustraciji nakon smrti drage osobe


Kako navodi u govoru, na pretposljednjem su predavanju pričali upravo o frustraciji nakon smrti drage osobe. „Na predzadnjem predavanju kojemu je prisustvovao Nikola Michael Sušec iz kolegija Filozofska i kulturna antropologija, prije točno tri tjedna govorili smo i o izvorima antropološke problematike, odnosno razlozima intenzivnijega i dubljega promišljanja o čovjeku kao takvom. Spomenuli smo kako je jedan od tih izvora i frustracija ili razočaranje kao posljedica teških životnih situacija, kao što je – između ostaloga – smrt drage osobe", prisjetio se.


Govori nadalje da su za ilustraciju naveli citat Aurelija Augustina iz njegovih Ispovijesti, u kojem opisuje svoje osjećaje nakon bolesti i smrti dragoga mu prijatelja. "Od te žalosti navuče se mrak na moje srce. Što god sam pogledao, bila je smrt. I domovina mi je bila mučilište, a očinska kuća neiskazana nesreća. Što god sam nekada s njim zajednički imao, bez njega se okrenulo u strahovito mučenje. (...) Sam sam sebi postao veliko pitanje: pitao sam dušu svoju zašto je žalosna i zašto me silno uzbuđuje, ali ništa mi nije znala odgovoriti."


>>>Strašna tragedija: Još jedan student s Fakulteta hrvatskih studija poginuo tražeći nestalog kolegu<<<


"Glavni protagonist je netko od nas"


Dekan potom nastavlja kako je nakon ovako teških životnih tragedija teško pronaći odgovore. "Kao ni itko od prisutnih studenata na predavanju, ni sam nisam naslućivao da ćemo samo dva tjedna kasnije na najeksplicitniji mogući način doživjeti konkretizaciju spomenute situacije. I da će pritom glavni protagonist biti upravo netko od nas. Suočeni smo, poput svetoga Augustina, sa samima sobom i mnoštvom pitanja na koje je teško pronaći primjerene i zadovoljavajuće odgovore. I na nas se navukao mrak od žalosti. Jedino što mi je u ovom trenutku na srcu jesu želje i molbe, za koja sam uvjeren da ih dijelim sa svima vama!", kaže dekan.


ispraćaj poginulih studenata, Nikola Michael Sušec, Jerko Kučić, ispraćaj poginulih studenata, Nikola Michael Sušec, Jerko Kučić, Foto: Foto: screenshot via Facebook@Fakultet hrvatskih studija/Screenshot

Foto: screenshot via Facebook@Fakultet hrvatskih studija


"Želio bih da se ova tragedija nije dogodila i da smo na predavanju"


"Prije svega želio bih da se ova strašna tragedija nije dogodila, da su naša dva studenta, Nikola Michael i Jerko i dalje s nama; da Nikola Michael i danas, u ovom trenutku – jer ovo je bio termin toga našega kolegija – sjedi u prvom redu dvorane Zagreb i znatiželjno sluša predavanje te s vremena na vrijeme postavi neko pitanje ili iznese zanimljivo promišljanje. Želio bih da mi djelatnice u dekanovu uredu i dalje mogu priopćiti da su neki od studenata došli na konzultacije i da unaprijed znam o komu je riječ, o Nikoli Michaelu koji je redovito pozdravljao s: 'Dobar dan, profesore! Kako ste?' Želio bih i dalje slušate njegove velikodušne zahvale za svaki susret i dodatnu informaciju ili savjet o predmetnoj materiji", priča dekan s tugom u glasu o Nikoli, a potom je nastavio sa željama, spominjući i Jerka.


"Želio bih da mogu ponovno gledati Jerka kako se u ranim poslijepodnevnim satima, kada predavanja znaju biti i naporna, iskreno trudi biti pažljiv i barem prikrivati bilo umor bilo zahtjevnost sadržaja predavanja", tužno konstatira.
"Zašto patnja, bol, tuga? Zašto smrt?"


Dekan nastavlja da želi znati što se zapravo dogodilo, a ne samo krajnji ishod te da želi studentima objasniti smisao ove tragedije, što je nemoguće. "I svaki pokušaj u tom smjeru samo nas može dovesti do još većih nejasnoća i još većega bunila", govori dekan.


"Zašto patnja, bol, tuga, potres, bolest? Zašto smrt? Ne znam! Tko zna? Jedino što sa sigurnošću mogu reći jest uvjerenje kako ne preostaje drugo nego ovu patnju i ovaj i današnji zašto? prihvatiti, te ih – plačući, žaleći i moleći – preobraziti i pretvoriti u novu nadu. Jer oni bez nade su u opasnosti da ih ponese očaj besmislenosti i da razore svoj život, da se razbole! A vrijedi i obrnuto: čak se i najgora patnja može podnijeti ako na obzoru zasja svjetlo nade", nastavlja i kaže kako je fascinantna spremnost kolege Jerka koji je krenuo u potragu za Nikolom, da bi na kraju i sam stradao.


>>>Fakultet hrvatskih studija proglasio 7 dana žalosti: 'Njihova dobrota i vedrina neka nam budu poticaj da brinemo jedni za druge'<<<


"Kao da smo izgubili proljeće"


Nadalje, dekan ipak poziva na nadu koju ne smijemo izgubiti odlaskom dvojice studenata.


"Neizrecivi je to gubitak, napose za obitelji, ali i za našu akademsku zajednicu i za cijeli narod, jer gubitak mladosti ima isto značenje kao kada bi se iz godine uklonilo proljeće. Proljeće ove godine započinjemo bez dvojice sinova, braće, prijatelja. Možemo i trebamo zbog toga žaliti, ali ne smijemo gubiti nadu, nego sa zahvalnošću prihvatiti sve ono u čemu nas svojim primjerom mogu obogatiti", ohrabruje dekan okupljene.


ispraćaj poginulih studenata ispraćaj poginulih studenata Foto: Foto: screenshot via Facebook@Fakultet hrvatskih studija/Screenshot

Foto: screenshot via Facebook@Fakultet hrvatskih studija


Dekan se obratio i roditeljima


Pred kraj emotivnog govora, dekan Džinić zahvalio je roditeljima poginulih studenata na izvrsnom odgoju sinova i podršci koju su im pružili pri izboru baš ovog fakulteta.
„Želim u ovom trenutku zahvaliti i vama dragi roditelji i drage obitelji Jerka i Nikole Michaela na svemu uloženom i žrtvovanom za izvrstan odgoj vaše djece. Hvala vam na podršci pri izboru studiranja na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Hvala vam napose za vašu snagu i vjeru u ovim teškim danima! Vjera koju ste posvjedočili prilikom oproštaja i ukopa Jerka i Nikole pridonijela je spokoju u našoj tuzi i boli. Iskreno vam hvala na tome! Želim da znate kako će i vaši sinovi i vi s njima trajno ostati u spomenu naše akademske zajednice“, kazao je.


Jerko Kučić, Fakultet hrvatskih studija Jerko Kučić, Fakultet hrvatskih studija Foto: Foto: screenshot via Facebook@Fakultet hrvatskih studija/Screenshot

"Jerkova smrt posljedica je altruizma", govori dekan / Foto: screenshot via Facebook@Fakultet hrvatskih studija


Za sam kraj, dekan je opet citirao svetog Augustina, kojim je i započeo svoj govor, a potom se zahvalio i Nikoli i Jerku.


Dan prije organiziran je i ispraćaj Jerka Kučića, na kojem je dekan također imao emotivan govor u kojem je hvalio Jerkov altruizam. "Poniknuo s najjužnijega, toploga, ribarskoga gradića među prvima se na našem Fakultetu prihvaćao lopate da očisti snijeg ispred ulaza kako se tko od kolega ne bi pokliznuo i pao. A njegova smrt posljedica je altruizma, traženja nestaloga mlađega prijatelja", kazao je jučer.

Još vijesti