Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Fotka retro pladnja i pribora za jelo iz SC-a izmamila nostalgiju: Cao-Cao, puding, pire i zelje i u 80-ima bili klasici! FOTO

Što je studentski život bez menze?

16. lipnja 2020 17:21
Fotka retro pladnja i pribora za jelo iz SC-a izmamila nostalgiju: Cao-Cao, puding, pire i zelje i u 80-ima bili klasici! FOTO

Fotka retro pladnja i pribora za jelo iz SC-a izmamila nostalgiju: Cao-Cao, puding, pire i zelje i u 80-ima bili klasici! FOTO Foto: MojFaks

Studenti znaju koliko je teško izaći na kraj sa svim obvezama. I dok se juri s predavanja na predavanje, štreba i zarađuje na studentskim poslovima, samo rijetki stignu misliti o tome što danas kuhati. Činjenica je da se volja za kuhanjem kod studenata ne javlja svakodnevno, ali je zato svaki dan otvorena menza.

Menza je glavno okupljalište studenata, što zbog cjenovno prihvatljive hrane, što zbog vremena koje uštedite jer ne morate ići u nabavku namirnica, pripremati ih i kasnije čistiti posuđe i kuhinju, što zbog raznolikosti obroka i namirnica. Menza je, najkraće rečeno, odlazak u restoran na studentski način.

Početkom godine radili smo anketu među studentima koji se hrane u zagrebačkim menzama. Zanimalo nas je koliko su se zasitili postojećom ponudom u restoranima te što bi svježe i novo željeli vidjeti na dnevnim menijima. Bilo je tu svakakvih ideja. Neki su zagovarali variva te bi u ponudu menzi uvrstili vinski gulaš i čobanac. Navijali su i za domaću juhu, a ne onu iz vrećice, no jelo koje bi veliki broj njih rado birao našla se i janjetina s ražnja.

...Nema ih na meniju, a studenti ih žele: Ovo su top specijaliteti koje biste rado vidjeli u menzama...


Studentski restorani koji "hrane" studente postoje već desetljećima, a dok sadašnji studenti sanjaju o jelima s ražnja, starije generacije prisjetile su se kako se u menzi jelo za vrijeme njihovih fakultetskih dana.

U Facebooku grupi "Retroteka" objavljena je fotografija pladnja, tanjura i pribora za jelo iz SC-a, onako kako su izgledali 80-ih godina. Autor fotografije i vlasnik pribora Igor Novaković ostale je članove grupe pozvao da se prisjete i odluče koje bi jelo iz menze željeli vidjeti na ovoj praznoj tacni. 


foto: Retroteka @Facebook

Mnogi su se odazvali komentiranju i prisjetili se svojih omiljenih obroka.

"Tu bi došle domaće ćurke sa kiselim dinstanim zeljem i restani krumpir", jedan je od komentara.

"Pizza iz SC-a, što drugo. Eventualno, ak nije gužva kobasice + pomfrit + jaja na oko. Kasnijih godina, Vindija puding sa strane", dodao je istinski ljubitelj "brze" linije.

"Filana paprika i pire", našao se kod mnogih kao dobar odabir. Naravno, sarma i grah s "kobajom", nisu izostali u komentarima. 

Neki kažu da na tanjuru "vide" "pomfrit s dva jaja i dva čokoladna mlijeka – kao u dobre stare dane SC-a."

SC-ove kokoši rijetko imaju noge


Pojedini imaju tako dobro sjećanja na hranu iz menze te su se prisjetili i načina pripreme hrane.

"Pečena piletina - krilo ili hrbat, jer su te kokoši u SC-u rijetko imale noge, pire krumpir u stilu žbuke ili mlinci lani raskuhani, nelomljeni prije kuhanja, sada udruženi u grudu. Salata? Što nego ribano zelje, eventualno prekisela zelena gratinirana sitnim pužićima, šnite kruha posušene od sinoć, a desert? Cao-cao ili ona pita sa sirom. I da, nedostaje ti metalni lončić za juhu, toplu ako imaš sreće, za koju žlica uglavnom nema opranih, tako da ju moraš popiti, ihhhh! Eventualno menu 2, sve isto osim glavnog jela, za promjenu musaka, koja je čak bila jestiva, barem gornji pečeni dio. A rizi-bizi ekipa mrzila, suho, kao da je skuhano na suncu, dečki zvali , u spomen na vojsku, \'SMB\' bobice...", podijelila je jedna članica grupe svoje menije. 

...Kralj trošenja u menzi: Razgovarali smo s legendicom koja je za jedan ručak ispeglala rekordan iznos na iksici FOTO...


Mnogi su se sjetili i prakse koja je i danas uobičajena među studentima – a to je da se puding nosi "za doma". 

"Neki juneći odrezak u umaku s pireom i zelje salata.To mi je prvo palo na pamet vezano uz SC. Cao-cao i puding Vindija obavezno (za doma naravno)", bio je jedan komentar. A objava je dobro došla i pojedinima kao prilika da se pohvale obaranjem rekorda u menzi, ili kako to danas kažemo "peglanju iksice". 

"Nešto sam se natramakao te tacne, jednom sam pojeo za kasni ručak dva menua s trake, dva fažola s kobasicama i pizzu!", prisjetio se on. 

...Skoro 2000 zagrebačkih studenata odabralo TOP 5 najboljih studentskih menzi...


Kao što su mnogi i primijetili, tacna se i 40 godina nakon nije značajno promijenila. Pribor jest, a neka jela su jednostavno klasici u menzama u kojima i danas uživaju generacije studenata. Ili izazivaju traume u želudcu, ovisno koga se pita.

Anja Zulić
izvor: Retroteka @Facebook
foto:arhiva/MojFaks i Retroteka@Facebook