L.B. u Nakon predavanja

Naivni student uložio cijelu ušteđevinu u kriptovalute pa izgubio sve: 'Napravio sam veliku grešku…'

Ambiciozni student odlučio je čitavu ušteđevinu investirati u kriptivalute, ali je napravio kobnu pogrešku koja ga je koštala svega što je imao.

10. Siječnja 2022 14:18
Trgovanje kriptovalutama

Trgovanje kriptovalutama Foto: Shutterstock

Trgovanje kriptovalutama postalo je unosno i popularno na svjetskoj ‘trgovačkoj’ sceni, a interes je živ i među studentima kojima je suvremena tehnologija, posebice ona računarna i informatička, dio svakodnevice.


>>>WC budućnosti: Za jedno 'kakanje' dobijete kriptovalutu kojom kupujete voće, knjige i kavu na kampusu<<<


Prevareni student požalio se da je izgubio sve što je imao jer je novac uložio u kriptovalute. Ovaj naivni investitor na Redditu je s čitateljima podijelio svoje iskustvo. Prvo su mu se, u proteklih nekoliko godina, "polako gomilale" različite kripto-kovanice, ali jedna greška dovela ga je do toga da je  izgubio sve.


Kobna greška


"Budući da je moj portfelj (skup financijske imovine) rastao vrlo brzo, većina moje neto vrijednosti bila je u kriptovalutama (nekih 90 posto), pa pretpostavljam da je još jedna greška bila ta što nisam uzeo taj novac, napisao je student i priznao da bi mu taj novac promijenio život jer se radilo o svoti koja je, u kontekstu studentskih primanja, impozantna, piše britanski The Sun. Kako dalje pojašnjava, u prevari je otkrio svoj privatni "ključ" (šifru), nakon čega mu je virtualni "novčanik" s kriptovalutama ispražnjen u potpunosti.


>>>Žele biti drugačiji: Veleučilište u ovom hrvatskom gradiću prvo u državi studentima ponudilo plaćanje školarine – kriptovalutama<<<


Shrvani student rekao je da će nakon ovog gubitka pokušati krenuti dalje od nule te je napomenuo da bi svi trebali biti oprezni kada kupuju kriptovalute.


Britanski portal piše o još jednom slučaju u kojemu je jedan muškarac otkrio da je izgubio gotovo 500.000 dolara na prevari s kriptovalutama. Brian Nyugen priznao je da je postao žrtva nakon što su programeri AnubisDAO (kriptovalute s temom psa) navodno pobjegli sa 60 milijuna dolara koji su investitori uložili u kriptovalute.


Uložiti samo onoliko koliko ste spremni izgubiti


Uz svako ulaganje postoji rizik da bi vrijednost vašeg novca mogla padati i rasti. Ukratko, stručnjaci savjetuju da biste trebali ulagati samo novac koji vas neće dovesti u nelagodan položaj niti ekzistencijalni "škripac" ako ga izgubite.


"Kripto" može biti rizičniji od drugih ulaganja jer je nestabilan – njihova cijena često vrlo brzo raste i pada, ponekad bez vidljivog razloga. Mnoge kriptovalute imaju kratak životni vijek, što ih čini teškim za razumijevanje i predviđanje. Ova vrsta ulaganja također nije zaštićena od regulatornih tijela, što znači da nemate nikakvu pravnu zaštitu ako stvari krenu po zlu.


>>>Nakon ovoga čekamo teleportaciju! U varaždinskom restoranu studenti klopu mogu plaćati BITCOINOM<<<


Britanski regulator ukazao je na problem raširen među stanovnicima Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, Britanci riskiraju sav svoj novac i ulažu ga u kriptovalute bez da se prethodno informiraju i educiranju. Dodaju i da, ako već razmišljate o ulaganju u bilo koju vrstu kriptovaluta, prvo istražite pa tek onda umjereno uložite novac.


Budite oprezni i s prevarama jer je kripto-tržište često na meti varalica.


izvor: The Sun