L.B. u Nakon predavanja

Nakon tragične nesreće, studentica prozvala ministra: 'Tužni smo, ljuti smo i bojimo se! Gdje je policija, gdje su patrole?'

Ovaj je vikend u studentskoj zajednici obilježen svijećama, suzama i molitvom. 20-godišnja Petra ovog je vikenda pala žrtvom neodgovornog vozača motocikla koji ju je usmrtio na pješačkome prijelazu u blizini doma.

28. lipnja 2021 17:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U subotu navečer, kod Studentskog doma Stjepan Radić sinoć okupilo se mnoštvo studenata koji su preminulu kolegicu otpratili u tihom dostojanstvu. No, ima i onih koji nakon ovog tragičnog događaja osjećaju gorčinu i ljutnju. Mogu li se ovakve nesreće spriječiti?


>>>Crni vikend za studente... Stanari Save pokazali solidarnost i odali počast Petri: 'Život nema reprizu, anđeo je izgubio život''<<<


Komentara kolega je mnogo, od kojih neki posebno plijene pažnju. Baš kao komentar kolegice, potpisane samo Ana Ana, koji prenosimo u cijelosti.


"Bijesna. Ljuta. Tužna. Ogorčena. Razočarana. Ispunjena gorčinom i potrebom da uhvatim za vrat i pljunem svakog tko je posredno i neposredno kriv za ono što se našoj kolegici sinoć dogodilo. Vozača, nadređene u policiji, pravosuđe, ministra.


Ne mogu spavati i razmišljam mogla sam biti ja, ili ti, ili netko moj, netko tvoj. Na pješačkom prijelazu, kod studentskog doma, gdje vrvi ljudima, gdje si frende sigurno prolazio milijun puta i znaš sve to. Bez vozačke, bez kacige. Oduzeo nekom kći, sestru, prijateljicu, kolegicu, djevojku


Ti ćeš svoj teret tek ponijeti, tko sam ja da ti sudim. Niti možeš ispraviti učinjeno.


Ali načelnici koji šalju policijske patrole, radite li vi išta? Svaki dan slušam nadmetanje motorima i autima po Horvaćanskoj i Jarunskoj u kasnim satima, nekad bude i po danu. Doslovno utrke. Gdje je policija, gdje su patrole? Večeras su ih poslali da zaustavljaju kod rampe, baš ste se na vrijeme sjetili. A evo i sad upravo čujem motore i kojom brzinom prolaze gore iznad.
Trebaju li mi otac i majka strepit kad me pošalju na fakultet hoće me netko izbrisat u sekundi?


Ministre, ne zaslužuješ da ti se obraćam sa Vi, umjesto da radiš na sprečavanju ovakvih nesreća preventivnim mjerama, ti se baviš anti-covid mjerama. Više ti je mladosti ubila tuđa glupost i obijesnost, nego korona. ČEMU služiš, za ŠTO primaš plaću? I ti imaš djecu. Počni od njih, ako te za sve nas druge nije briga.


Za one koji ne znaju sami razmišljat i odgovorno se ponašati, tu ste vi, institucije, da ih zatvorite, kaznite na prvi prekršaj, spriječite.


Zanima me razvoj događaja; kako će reagirati pravosuđe, hoće li kazna koja će biti izrečena biti upozorenje svima nama i hoćemo li je se sjetiti kad budemo sjedali na motor/u auto? Ili ćemo i dalje hraniti svoj ego brzinom i obijesnom vožnjom?


Tužni smo, ljuti smo, ogorčeni, zgroženi i bojimo se. Bojimo se i strepimo, za sebe i za svoje.


Dragi kolege studenti, oni iz doma i oni koji to nisu, jučer smo palili svijeće u Njeno ime. Nisam ju poznavala, ali Njeno ime zaslužuje da se dignemo na noge i pobunimo protiv kazne ako ne bude zadovoljavajuća i ako ne bude upozorenje svima. Njena žrtva zaslužuje da se dignemo na noge i probudimo jedni među drugima svijest o vožnji. Da i ti i ja kažemo svatko svom prijatelju, uspori, nećeš vozit pijan, nećeš! Da osudimo svakog tko to radi, makar i ne izazvao nikakve posljedice.


U našim je rukama kad sjedamo auto ili motor i naš i tuđi život. Čuvajmo se i budimo savjesni. Ovo nam je svima jedna teška i bolna opomena.
"

Još vijesti