Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Napisati ju sam ili učiti iz 'ostavštine' prošle generacije? Studenti otkrili kako izgleda idealna skripta

Na sam spomen ispitnih rokova studentima se diže kosa na glavi, a spas u zadnji čas (a nekad i u prvi čas) je skripta. Skripta nije knjiga, ali zato se sve bitno za ispit u njoj nalazi. Ili bi barem tako trebalo biti.

13. lipnja 2017 17:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ispitni rokovi su pokucali na vrata pa mnoge "puca" blaga panika jer teško paničarenje tek slijedi. Knjige, prezentacije i vlastite bilješke su ono što nam treba pa neki studenti posežu za izradom vlastitih skripti kombinirajući tri navedene stvari. No, dosta studenata hrli i u fotokopiraonice ne bi li isprintali skriptu koja kruži već 20 godina među generacijama.


Izvor: Njuškalo

Kada bacim pogled u ne tako davnu prošlost, sjećam se svog grozničavog pisanja skripti. Nisam bila štreberica, ali kada me neki predmet zaista zanimao htjela sam ga dobro i naučiti pa sam sastavljala vlastite skripte. Zapravo, radila sam većinu skripti sama jer mi se bilo teško oslanjati na ono što su kolege sastavljale, osobito za vrijeme diplomskog studija jer sam studirala izvanredno pa mi je za mnogo toga falio kontekst.

Tada bih pred sebe stavila knjige iz obavezne literature, škicnula bih u profesorove prezentacije i pokušala napraviti skriptu od bitnih informacija pa naučiti što više. Zovite me srednjovjekovnom djevom, ali skripte sam pisala rukom i tu vjerojatno potrošila cijelu vječnost, ali tako mi je bilo lakše. Vjerojatno sam zabrijala, ali skripta pisana tuđim rukopisom je bila za mene nemoguća misija učenja, a pogotovo ona ispisana tuđim bilješkama u kraticama.

...Piši skripte ovim fontovima i više nikad nećeš pasti na ispitu...


Naravno, osnovno oružje za učenje uz skripte bili su mi šareni markeri, odnosno označivači teksta pa je tako ono podvučeno u roza boji bilo najvažnije i to se uči pod muss, plavo je označavalo novu cjelinu, narančasto je bilo manje važno, ali dobro za zapamtiti, zeleno je bilo ispod onoga što će sto posto biti u ispitu i tako u krug. Kada sve zbrojim i oduzmem, skripta mi je izgledala kao zastava Pridea, samo što, nažalost, nije bila jednako vesela.

Iz kakvih skripti uče studenti danas?


Svjesna sam činjenice da su drugi ljudi, za razliku od mene, u skladu s 21. stoljećem, pisali svoje skripte na računalu. No, vjerojatno su i brojne druge stvari u vezi skripte i učenja radili drugačije od mene pa sam pitala bivše i sadašnje studente s različitih fakulteta kakve su skripte oni radili (ako jesu) i kako odabrati pravu skriptu.

Barbara, studentica osječkog FERIT-a, ispričala je da je kao brucošica pisala sama svoje skripte. Kasnije više nije bila amater pa je, kako je vrijeme odmicalo, skripte uzimala od starijih kolega s fakulteta.

Na starim skriptama možeš se "opeći"


"Na prvoj godini bila sam još neiskusna pa sam pisala svoje skripte kao što sam to nekada radila u srednjoj školi. Ali kad skužiš koliko to gradiva ima i da ti pisanje same skripte oduzima previše tvog slobodnog vremena počneš tražiti okolo od starijih generacija već gotove skripte. I to je za mene funkcioniralo na preddiplomskom studiju dok se nisam dva, tri puta opekla i naučila odgovore iz skripte koji su bili netočni i zbog toga pala ili imala nižu ocjenu. Sada na diplomskom skupim sve skripte i prezentacije s predavanja za određeni ispit i od toga si sama pravim svoje", kaže buduća inženjerka.


Izvor: Njuškalo

Ono što sam napišeš dulje ćeš pamtiti


Igor
s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu savjetuje druge da rade vlastite skripte jer bi se u tuđima mogli pogubiti. Premda mu je jasno da će to mnogima oduzeti još dodatnog vremena za učenje, on se vodi krilaticom "ono što sam napišeš ćeš i zapamtiti".

"Sada sam na trećoj godini fakulteta i još uvijek radim vlastite skripte. Istina je da nekada nemam vremena pa isprintam ili kopiram neke starije skripte koje su sastavile kolege prethodnih generacija, ali vodim se onime \'što sam napišeš bolje ćeš zapamtiti\'. Ne kažem da je to najpametnije rješenje, ali mi to svakako koristi. Obavezno sve bitno podvučem flomasterom, ali mi skripta ne izgleda kao cirkus jer ako je prešareno počne mi odvlačiti pažnju", prepričava Igor.

...Ne vjerujte profesoru kad kaže: \'Ovo neće biti na ispitu\' (i druge brutalne istine koje ćete naučiti na faksu)...


Sistem "tri prijateljice"


Maja koja je nedavno diplomirala pravo otkrila je strategiju izrade skripte koju su imale njene kolegice i ona. Naime, one su raspodijelile posao, no za ponavljanje pred ispit Maja se služila najkraćom varijantom skripte koju je pronašla ili na Facebook grupi fakulteta ili na forumu.

"Skripte sam pripremala s još dvije kolegice koristeći originalnu literaturu. Podijelile smo ukupan broj stranica na tri jednaka dijela i dogovorile rok do kojeg ćemo razmjeniti gotove materijale. Zatim sam podcrtavala bitno i eventualno za ponavljanje koristila najkraću varijantu skripte koju sam pronašla na forumu, u online grupi na društvenim mrežama ili razmjenom uživo s drugim studentima. Tako sam najlakše i najbrže stigla obraditi previše stranica - kada se ukupan broj smanjio na četvrtinu", prisjeća se Maja.


Izvor: Njuškalo

"Nemam povjerenja u tuđe skripte"


Ines, studentica novinarstva jednostavno ne gaji povjerenje prema tuđim skriptama pa sve voli sažeti sama. Ono što joj pomaže su knjige obavezne literature i to nakon što bi ih cijele pročitala.


"Skripte uglavnom radim sama jer nemam povjerenja u tuđe. Pročitam knjigu i zapišem si sve bitno. Ako nemam vremena za to, onda uzmem tuđu skriptu i prolazim po knjizi pa dodajem i dopunjavam bitne stvari", tvrdi Ines.

Robert
je nedavno završio medijsku kulturu u Osijeku pa se prisjeća da one skripte koje idu u nasljeđe mlađim generacijama mogu biti dobre, ali opet i tu postoji zamka. Kako on kaže i profesori znaju za te "naslijeđene skripte".

...\'Od jutra vrijedna, vidim samo knjigu:\' Pala ispit iako je objavila 10 statusa da uči...


...Najteži dvoboj ikad: mrze li studenti više ljetne ili zimske ispitne rokove?...


"Sumnjam u skripte čiji izvor ne znam. One koje se prenose s koljena na koljeno mogu biti dobre, ali sam se opekao nekoliko puta jer profesori također budu svjesni postojanja takvih pa namjerno \'skajlaju\'. Najbolje je sam napraviti skriptu ako imaš vremena i volje, ali to se meni rijetko dogodi pa uglavnom preletim literaturu i nadam se da će biti dovoljno. Ako je literature previše, najbolji prijatelj s faksa je najbolji filter za skripte. Znam da je jadno krpati se, ali hej... mora netko i to", šali se Robert.

Nakon ovih odgovora nameću se dva zaključka u vezi skripti: ili "uzdaj se u se i u svoje kljuse" ili treba naći pouzdanog "dilera" skripti.

Savjeti za odabir dobre skripte


Sudeći po odgovorima naših mladih sugovornika, opcija je puno, a ako niste skloni tome da sami pišete vlastite skripte, trebali biste obratiti pažnju na nekoliko stvari prilikom "potrage" za skriptom. Da ne lutate previše i ne plivate "mutnim vodama" ovdje je par savjeta za odabir što bolje skripte:

- obavezno provjerite odgovara li ispitna literatura sadržaju skripti jer možda se kroz godine nešto mijenjalo u syllabusu, a skripta koju ste našli je primjerice iz 2008.

- kada vidite tri skripte za isti predmet tada bi bilo dobro, ako ne odabrati, onda barem pročitati najdužu jer se ondje možda nalaze neki detalji koji bi vam promaknuli, a mogu biti važni

- ako smatrate da se ne snalazite u skripti najbolje zbog malog proreda, fonta slova i slično, prilagodite ju sebi!


Izvor: Pixabay

- u slučaju da vam nešto nije jasno kroz definiciju, a znate primjer – svakako si to dopišite jer će vam biti lakše pamtiti, a i profesori vole kada primijete za razmišljate vlastitom glavom

- premda vam se čini da ćete na to samo potratiti vrijeme, provjerite zapisane činjenice u skripti s onim što piše u knjizi pa čak i na internetu

- iako ovdje govorimo o skriptama, ne bi bilo na odmet početi učiti ranije pa usput čitati i knjige iz obavezne literature radeći bilješke u skripti

Ivana Petrić
foto: Njuškalo

Još vijesti