Mojfaks.hr u Nakon predavanja

I kad spavaju, muči ih faks! Otkriveno kojih 5 noćnih mora studenti često sanjaju

Koji je najgori san koji student može usnuti? Vjerojatno da je pao ispit za koji se pripremao duže vrijeme ili čak cijelu godinu. No, zapravo se više ni ne moramo pitati koje noćne more muče studente jer je istraženo koje strašne snove najčešće snivaju.

8. Siječnja 2018 15:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema novim saznanjima koje je donio portal Times Higher Education, čak osam od deset studenata ima noćne more povezane s visokim obrazovanjem i studentskim životom. To je otkrila mobilna aplikacija za traženje posla naziva Debut, a istraživanje je provedeno među 1 331 studentom.Istraživanje je bilo o navikama spavanja i o navikama koje ih odvlače od spavanja. Otkriveno je da 84 % studenata ima noćne more koje imaju veze s fakultetom te im takvi snovi ometaju spavanje.

Ovo je top pet snova za koje su studenti rekli zbog kojih ne mogu spavati u opušteno i u miru:


1. Ispiti (kašnjenje na ispit, neodlazak na ispit, nemogućnost pisanja ispita do kraja)

2. Pad na ispitu, pad kolegija, pad godine na fakultetu

3. Kolege i veze

4. Zdravlje (ispadanje zuba i kose, nemogućnost disanja)

5. Dug za školarinuČak 69 % studenata reklo je da dnevno spava i po sedam sati, a 74% njih uskraćuje si spavanje zbog učenja i pripreme ispita. Ono što je zanimljivo, jest brojka od 41 % studenata koji su barem jednom zaspali tijekom predavanja. Kako bi si pomogli zaspati studenti uglavnom smanjuju svjetlinu na ekranu mobitela, velik broj njih sluša opuštajuću glazbu, neki vježbaju, a drugi zapisuju misli na papir kako bi razbistrili glavu. Samo 23% studenata koristi mobilne aplikacije koje pomažu zaspati poput Headspacea ili Sleepcyclea.

Premda do sada nije bilo ovakvog istraživanja, lako je za pretpostaviti koje su to noćne more uobičajene za studentsku populaciju.

...\'Čovjek se može dobro odmoriti na faksu\': Studenti otkrivaju koliko često spavaju na predavanjima...


...A baš kad ti trebaju san i odmor: 7 faza nesanice...


...Kako spavati bolje i dulje: mali rituali koji će vam pomoći u borbi protiv nesanice...


Ivana Petrić
foto: Shutterstock
Još vijesti