Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Nećeš danas, razbojniče: riješi se stresa u samo nekoliko minuta

Bez obzira radi li se o hrpi obaveza na faksu, nervoznomj cimeruici ili dečkudjevojci kojia nas izluđuje, svi smo ponekad pod stresom, a već i ptice na grani znaju da to nije dobro za naše zdravlje.

23. ožujka 2016 11:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Protiv stresa, te pošasti 21. stoljeća, treba se aktivno boriti, a ovo su samo neki od načina koji će te opustiti u samo nekoliko minuta.

Nećeš danas, razbojniče!

Duboko i kontrolirano dišite


Dubokim disanjem smanjujemo razinu hormona kortizola u krvi što pomaže da se oslobodite stresa i uznemirenosti. Ako ste ikada išli na jogu, onda znate koliko je duboko i kontrolirano disanje važno za naše tijelo: pomaže nam da se oslobodimo od toksina, snižava visoki tlak, opušta naše tijelo i smiruje um, a sve to dovodi do smanjenja stresa.Aromaterapija


Mirisi utječu na naše raspoloženje! U aroma lampu nakapaj 3-4 kapljice eteričnog ulja lavande (ali prave, nemoj koristiti sintetske mirise u koje se dodaje kamfor) i uživaj. Lavanda je kraljica mirisa koja će te vrlo brzo smiriti i riješiti stresa, tjeskobe i depresije.

...Mali kućni wellness: eterična ulja protiv stresa, nervoze i nesanice...


Slušajte glazbu


Naravno, ne neku \'rokačinu\' i \'divljačinu\' nego umirujuću glazbu koja se svojim tonovima utjecati na vaš um (valove u mozgu) i tijelo. Ambijentalna glazba, smoothe jazz, klasika, zvukovi prašume ili oceana – odaberi svoju omiljenu i u samo nekoliko minuta reci stresu zbogom.

Smijeh je zbilja lijek


Smijeh liječi sve: slomljeno srce, umorno tijelo, loše raspoloženje, ali i stres. Posebice fizičke posljedice stresa na naše tijelo. Zbog toga – smij se kao da nitko ne gleda i ne sluša.

Popijte čaj


Osim rituala ispijanja čaja koji sam po sebi djeluje relaksirajuće, postoje i studije koje su pokazale da crni čaj smanjuje količinu hormona kortizola u tijelu i doprinosi osjećaju opuštenosti.

...Rasturite na ispitima – pijte zeleni čaj!...


Vježbajte


Vježbanjem se potiče lučenje endorfina, a endorfin potiče osjećaj zadovoljstva i sreće. Zbog toga se nakon vježbanja, iako ste možda tijelo podvrgnuli napornome radu, osjećate opušteno, zadovoljno i energizirano.

...Znoj, suze i napeti mišići: Nudimo par ideja kako postići \'u zdravom tijelu zdrav duh\'...


Žvačite žvakaću


Jednako kao i crni čaj i duboko disanje, žvakanje žvakaćih guma također smanjuje količine kortizola u tijelu. Stoga žvači kad ste pod stresom – osim tijekom ispita jer bi ti prijekor profesora mogao donijeti samo još više stresa i sramoćenja pred kolegama.Grlite se


Osim što je besplatan, zagrljaj potiče lučenje hormona oksitocina koji nas smiruje, ali i potiče povezivanje među osobama koje se grle. No, ne moraš grliti samo prijatelje ili članove obitelji – grljenje drveća i kućnih ljubimaca također ima pozitivne učinke na naše zdravlje.

Vježbajte jogu


Treba li dodatno elaborirati? Nije bez razloga jedna od najpoželjnijih aktivnosti među osobama koje se bave stresnimk zanimanjima! Opušta, usredotočava, pročišćava naše tijelo i održava ga gipkim i zdravim.

...Skini šuze i reci \'ommmm\': Zašto bi svi trebali vježbati jogu...


Mazi se s kućnim ljubimcima


Postoji bezbroj studija koje pokazuju da kućni ljubimci pozitivno utječu na naše psiho-fizičko zdravlje. Druženje s njima pomaže autističnoj djeci, studentima pod stresom, starijim osobama u staračkim domovima, ali i svima kojima je potrebno malo smirenja i psihičke potpore.

Osim ovih savjeta, pomoći bi vam mogli i sljedeći:

- brige i izvore stresa kao i emocije koje vam prouzrokuju zapisujte u dnevnik
- ogulite naranču jer miris citrusa smiruje
- nekoliko minuta dnevno obratite pozornost na disanje
- slušajte Mozarta
- nazovite roditelje
- ostavite mobitel negdje u kući i nemojte ga koristiti nekoliko sati dnevno


L.B./izvor: N1
foto: Pixabay