Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Neki bi za predjelo burek, a drugi za desert kobasice: Priprema se NOVI MENI u hrvatskim menzama, osmišljava ga POZNATI kuhar...

Tema prehrane studenata ponovo je aktualna. Ovaj put MZO odgovore na pitanje 'što bi studenti voljeli jesti u menzama?' traži upravo među njima - krajnjim korisnicima subvencioniranih obroka diljem Hrvatske.

17. srpnja 2020 13:07
Neki bi za predjelo burek, a drugi za desert kobasice: Priprema se NOVI MENI u hrvatskim menzama, osmišljava ga POZNATI kuhar...

Neki bi za predjelo burek, a drugi za desert kobasice: Priprema se NOVI MENI u hrvatskim menzama, osmišljava ga POZNATI kuhar... Foto: MojFaks

Kako postići kvalitetniju studentsku prehranu, novi je projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja u suradnji s kulinarskim stručnjakom Matom Jankovićem. Anketom studenata do sada je dobiveno više od 13.000 odgovora koji će biti podloga za modernizaciju studentske prehrane, piše HRT.

Neki bi za predjelo burek, a drugi za desert kobasice


Oni studenti koji ipak imaju sreću u svojem okružju i imaju studentsku menzu, pretežno se njome koriste jedanput na dan. Oni pak koji onamo svraćaju rjeđe kao razlog za to navode preveliku gužvu. A najviše vole jesti meso, voće i povrće. Na dnu poželjnih namirnica im je riba.

...Skoro 2000 zagrebačkih studenata odabralo TOP 5 najboljih studentskih menzi...


Jedna studentica savršenim jelovnikom smatra piletinu, juhu, salatu i jabuku, a neki bi rado za predjelo burek, za glavno jelo ćevape i za desert - kobasice.

Iako je meso na vrhu ljestvice poželjne hrane, autori projekta nove studentske prehrane poštovat će njihove želje, ali i iskoristiti put "od polja do stola".

...Nema ih na meniju, a studenti ih žele: Ovo su top specijaliteti koje biste rado vidjeli u menzama...


Mate Janković
, kulinarski stručnjak, kazao je da će mu fokus biti domaća hrana, suradnja s OPG-ovima, hrvatski proizvodi mesa, ribe...

"Najbolji jelovnik sadržava idealnu dozu proteina i ugljikohidrata, pa ćemo pokušati napraviti da se jedan dio toga može iznijeti van", kazao je.

Dalmatinci bi manje soli, a Slavoncima je začinjeno ukusnije


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da su studenti, na upit što im je najvažnije kada uđu u menzu te koje bi elemente trebalo unaprijediti, odgovorili da je to okruženje, a na kraju i okus.

...WOW! Najbolji meni u hrvatskoj menzi ikad: Studenti sretnici uživali u fensi tortama, škampima, sushiju, craft pivu... FOTO...


Odgovori studenata bit će podloga za inovacije u samim jelovnicima i pokušat će se prilagoditi specifičnostima kraja.

"U Dalmaciji studenti žele malo soli, dok u Slavoniji kažu da je nešto neslano, a ista hrana po istim normativima", kaže ministrica.

Odgovori još pristižu. Teško da će riba prestići meso, ali raznovrsnost i modernizacija jelovnika te podaci o nutritivnim vrijednostima, možda promijene prehrambene navike studenata.

L.B./izvor: vijesti.hrt.hr
foto: arhiva, MojFaks

Još vijesti