Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Neki su smršavjeli, a drugi 'nabacili' škembu: Studenti nam otkrili koliko su se zaista udebljali zbog menze

Postoji milijun razloga zašto se netko odluči upisati faks. Neki od njih su dobri razlozi, neki manje. Neki su osobni, drugi su nametnuti od strane nekoga. Sigurno ste do sada barem jednom čuli da je netko upisao faks, samo kako bi imao studentska prava.

25. ožujka 2019 16:08
Neki su smršavjeli, a drugi 'nabacili' škembu: Studenti nam otkrili koliko su se zaista udebljali zbog menze

Neki su smršavjeli, a drugi 'nabacili' škembu: Studenti nam otkrili koliko su se zaista udebljali zbog menze Foto: MojFaks

Osim što se može raditi preko studentskog ugovora, ostvarivati razne popuste na svakakve usluge i proizvode, biti student znači imati pravo hraniti se u menzi (ako godišnje skupite najmanje 18 ECTS bodova). Mnogima je upravo to jedan od razloga zašto im je studiranje primamljiva opcija.

Izvor: scpu.hr

Iako nismo baš sigurni koliko se isplati mučiti s faksom barem pet godina samo zbog iksice, istina je da je menza najveća studentska ljubav. Ono o čemu se vrlo često priča jest kako se radi o \'toksičnoj\' ljubavi.

Menzu voliš ili mrziš, ali jedno je sigurno - barem ćeš jednom ondje jesti


Rijetko koji student tijekom studiranja ne živi u menzi, pogotovo ako ne studira u svojem rodnom gradu. To se često ne pokaže kao najbolja odluka, zato što hrana u menzi i nije baš nešto što bismo opisali kao najzdravija opcija. Štoviše, vrlo često se piše i priča o tome kako je hrana u studentskim menzama nezdrava, a pobjegne i pokoja afera - svi se sjećamo onoga kad su se radili manji kolači nego što je bilo plaćeno... No da ne bi sve ostalo na pukim pričama i nagađanjima, odlučili smo pitati studente, od brucoša pa do bivših studenata, kakva su njihova iskustva s menzama!

Izvor: Pixabay

Za početak smo pričali s Valentinom (25) koja je prošle godine diplomirala: "Uvijek se priča o menzama kao da su najgora stvar na svijetu, pa sam tako i ja kao brucošica čekala na taj užas, no nisam doživjela taj trenutak. Štoviše, ja sam na prvoj godini čak i smršavjela - jela sam samo u menzi, a svi znamo kako porcije nisu takve da se je lako prejesti. Na početku sam uvijek gledala kako izbjeći menzu i doći do nekog fensi mjesta, no moram priznati da mi sada ponekad zaista dođe gušt da odem u menzu!".


...Ispiti, iksice i kilogrami viška: evo zašto se studenti debljaju na faksu...


Ne znamo baš za ovo s mršavljenjem, ali istina je da su menze nešto što studenti obožavaju, a ostali kritiziraju. Također je apsolutno moguće da se radi o tome da su studentski standardi jednostavno nevjerojatno niski i nemamo problema s ničime...

Foto: B.Zlomislić/MojFaks

S našom teorijom se ne slaže Mateo (21) koji je student i ne uživa u posjetu menzi: "Ne volim menzu. Evo rekao sam to i odmah mi je lakše ha ha! Šalim se, ali da, stvarno ne volim jesti u menzi. Hrana je masna, tu i tamo naletiš na neke grozne stvari (zaista rijetko doduše), i nikada ne jedeš sam, u miru. S vremenom ti jednostavno dosadi svaki obrok jesti u društvu još milijun ljudi koje ni ne poznaješ. Nažalost, studentski tempo mi rijetko kad dozvoljava da si stignem preko tjedna kuhati ručak, a ni kuhinje u studentskim domovima nisu pretjerano ugodne za kuhanje. Priznajem da sam na prvoj godini skoro svaki obrok jeo u menzi i tad sam se bilo malo udebljao, istina. Ali to zato što sam sam birao jesti svaki dan zagrebački ili bečki odrezak, a doručak nije bio doručak ako nisam jeo burek i zalio s desertnim jogurtom (Euforija u srcu zauvijek.). Sad sam se naučio \'kontrolirati\' i kile su otišle, a ja i dalje vrlo često jedem u menzi".

Euforija će zauvijek imati posebno mjesto u našim srcima, ali polako se privikavamo na život bez tog magičnog desertnog jogurta.

Neke je menza čak spasila od debljanja


Iako ju nije spomenula, sigurni smo da Euforija fali i 23-godišnjoj Antei, našoj sljedećoj sugovornici: "Studiram u Zagrebu, a ovdje sam i rođena, tako da moram priznati da se menze baš i nisam nauživala. Naravno kad sam cijeli dan na faksu, odem do menze s kolegama, no ovako u slobodno vrijeme gotovo pa nikada se ne družim u menzi. Mislim da sam jednom bila na Savi u menzi i moram priznati da ne znam jesam li ikada jela bolji pomfrit od onoga u brzoj menzi! Ipak, više volim kada stignem doma pojesti ručak prije ili poslije faksa, mamina kuhinja mi je najdraža! Ne mogu reći da sam se udebljala od menze, ali znam primijetiti kilu ili dvije viška ako mi se dogodi da cijeli tjedan svaki dan jedem u menzi".

Izvor: mimipolic.wordpress.com

Nažalost nemaju svi taj luksuz da u jednom trenutku odluče odustati od menze, zato što zbog užurbanog tempa, to najčešće znači odlazak u pekaru, a na to se osvrnuo i naš Luka (22): "Kad sam došao na faks, udebljao sam se, no ne zbog menze, već zbog toga što sam izbjegavao menzu. Realno, u menzi možeš pojesti pošten obrok za 6 kuna, a ako jedeš negdje vani, najčešće završiš u pekari gdje ti je nešto konkretnije skuplje, a i ne jedeš baš zdravo. Dok sam izbjegavao menzu, bio sam redovit gost okolnih pekara i znao sam broj od pizzerije napamet, i naravno da sam se udebljao kao svinja. Skužio sam da se moram smiriti i počeo jesti u menzi. Tamo izbjegavam pohano (iako mi tu i tamo pobjegne hehe), ali i ostala hrana je i više nego okej, skroz je fino! Mene je menza spasila od debljanja!".

...Ne, ne valja ni pohano: Studenti najvećih sveučilišnih gradova savjetuju što POD SVAKU CIJENU izbjegavati u njihovim menzama...


...Dobila alergiju od tunjevine u pilećem paprikašu: Studentica Mia želi promijeniti obroke u hrvatskim menzama...


Nakon naših kratkih razgovora sa studentima, a i iz osobnog iskustva, na kraju ćemo morati ipak zaključiti kako vas menza ne može udebljati samo zato što je riječ o menzi. Sve se svodi na to koliko ćete vi jesti i što ćete jesti. Možda se na prvu čini teško kontrolirati se kad je burek samo 2,73 kn, ali vjerujte nam - već do božićnih praznika će sve biti okej!

Ana Šoda
foto: Pixabay/scpu.hr

Još vijesti