V.K. u Nakon predavanja

Stanodavci preferiraju studentice, ali ne bilo kojih fakulteta: 'Radije biram STEM nego ekonomiju, pravo i druge 'lakše' fakultete'

Studenti se često susreću s disktiminacijom čak i kada traže privatni smještaj jer neki stanodavci preferiraju djevojke dok o mladićima gaje stereotipe da su prljavi i neuredni. No, neki čak imaju i ideju savršenog stanara koja se proteže i na fakultet na kojem studira.

8. listopada 2021 14:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osim cijena najma koje su daleko iznad onih koje si prosječni Hrvat može priuštiti, morate proći i test po rodnoj/spolnoj osnovi jer mnogi primaju "isključivo studentice".

Potraga za stanovima je kao igra na sreću. Ne samo da morate biti dobro "financijski potkovani", nego k tome morate ispuniti i određene uvjete stanodavaca poput toga da morate biti ženskoga spola i studentica.


Stanodavci diskriminiraju mladiće?


Često se na popularnim tražilicama za najam nekretnina, ali i na Facebook grupama, oglašavaju stanovi za najam, kojima u opisu stoji da se kapacitet "iznajmljuje isključivo studenticama". Iako je to pitanje diskriminacije po spolu, i dalje se često vide upravo ovakve objave, a stanodavci i dalje imaju potpuno pravo birati žele li mušku ili žensku osobu u svojoj nekretnini. Jedan korisnik Reddita koji je u potrazi za stanom upitao je druge korisnike zašto stanodavci generaliziraju i diskriminiraju muškarce – bilo zaposlene ili studente.

 

>>>[FOTO] 'Akcija: kupiš dva, platiš oba!' Oglas za najam stana za dvije studentice 'zapalio' Facebook <<<


"Tražim po Njuškalu stan i svaka bolja opcija mi je isključena jer neki specijalac želi samo studentice. Što nije u redu s tim ljudima?! Pa zar misle da su svi muški studenti prljavi i glasni? Ili da se ženske studentice ne seksaju? Ili se oni žele seksati s njima? Apsurdno, još da je neka pozitivna diskriminacija bih razumio, ali ovo je bizarno generaliziranje", postavio je korisnik na Reddit, a ispod njegove objave ubrzo se sakupilo gotovo 200-tinjak komentara.

 

Studentice u stanu samo prespavaju i jedu


Kao da nije dovoljno bizarno da se traže isključivo ženske osobe, uz pretpostavku da je to zbog stereotipa da su ženske osobe urednije i tiše, jedna je korisnica komentirala kako je ključno da, uz to što si žensko još moraš biti i student.


>>>[FOTO] Najbolja studentska 'gajba' na svijetu? Stolni nogomet, biljar, bazen i roštiljanje na balkonu za 2000 dolara mjesečno<<<


"Kad smo mater i ja tražile stan u više navrata bi našle stan za 'studentice isključivo'. Računaš, ok, dvije ženske smo, prolazi. Kad bi nas vidjeli, rekli bi da mater i ja ne možemo jer ćemo dosta bit' u stanu, a studentice u stan dolaze samo jest i prespavati", započinje prepričavati svoju situaciju jedna djevojka.


"Ma da, standardno, studentice su mitološka bića koja nikad, ali baš nikad nisu u stanu osim ako jedu ili spavaju. Tko god traži stan vjerojatno ima i nekakav posao, znači kome god da se stan iznajmi, veliku količinu vremena ta osoba nije u stanu. A uostalom, ako već iznajmljuješ stan, što te briga koliko vremena se provodi u njemu? Ne razumijem", komentirala je.

 

Traže stanare koji će u stanu provesti što manje vremena

 

Osim toga, korisnici su se požalili i na nekoliko osoba s kojima su komunicirali za najam stana koji su, blago rečeno, imali nemoguće uvjete. Naime, jedna korisnica spominje da joj je jedna gospođa napomenula "da traži nekoga tko će biti što manje u stanu". Također, ista ta gospođa nije imala srama pa ju je upitala tko će joj platiti prvu stanarinu s obzirom da ona tek počinje raditi.


"Kakvih sve psihaša ima, ako ja plaćam taj stan, bit ću u njemu koliko ja hoću", zaključuje.


"Meni je prije x godina gazda rekao da je samo bitno da smo Hrvati", kazao je jedan korisnik, a drugi mu je u šali odgovorio: "Za stan spremni."

 

>>>Stanodavci dvostruko češće 'maltretiraju' mlade u najmu: Polovina studenata doživjela neugodnosti od strane iznajmljivača<<<

 

Ipak vrijedi pokušati?

 

Kako kaže jedan korisnik, on se javio na oglas za najam stana iako su se isključivo tražile ženske studentice. "Ja se javio na takav oglas i na kraju dobio stan. Stanodavka je rekla da je imala loše iskustvo sa dva momka, ali smo joj mi dokazali suprotno i žena je ostala zatečena. U svakom slučaju, probaj", savjetovao je jedan korisnik.

 

Samo studentice medicine

 

Biti žensko i studentica očito nije dovoljno, jer, kako kaže jedan korisnik, pronašao je dosta specifičan oglas. "Imaš jedan oglas za stan u potkrovlju u Zagrebu. Neki ljigavac ga iznajmljuje isključivo studenticama prve godine na medicinskom. Užas", kazao je. Na to mi je nekoliko studenata odgovorilo da se nikad ni ne javljaju na takve oglase, ako imaju izbora.


Jedan je korisnik sam napravio "polu-istraživanje" malih oglasa unazad nekoliko desetaka godina koji se nalaze u arhivi jednih poznatih domaćih novina. "Interesantna stvar, iz nekih razloga sam pretraživao arhivu Slobodne Dalmacije i usput bih naletio na male oglase. Iznenadilo me da su se do sredine sedamdesetih godina isključivo tražili muškarci, a poslije isključivo žene. Valjda nekakav kulturološki prebačaj", zaključuje iz svog istraživanja.

 

>>>Izgubila skoro 2000 kuna pologa za stan jer joj je u frižideru ostalo jedno zrno graška<<<

 

Stanodavac: 'One stanu kada im se kaže, bolje čiste…'


Na ovu se temu javio i jedan najmodavac koji je pojasnio zašto radije bira studentice.

"Stanodavac ovdje. 15 godina iskustva sa isključivo studentima u Osijeku. Studentice su čisto bolje iz mog iskustva koje je, priznajem, bazirano na mojim iskustvima, pa čak i ako su 'Bosanke sa sela koje su glasne, partijaju, napijaju se i seksaju'. Kad sam rekao 'Halo, stanite', stale su, makar to mor'o napravit svakih par dana. Stanu iz prve. Bolje čiste nakon pijanki, bolje se brinu za namještaj, posuđe i slično. Neusporedivo bolje drže higijenu u kupaonici",
počinje pojašnjavati u komentarima.


"Kod muškaraca ne samo da sam morao ići reći: 'Halo, stanite, dva sata u noći je, moram na posao sutra', već sam dobio 'Šta ćeš ti meni" i generalno bezobzirno se ponašaju prema namještaju, a pogotovo kupaonici. (U životu nisam vidio toliko kamenca nakon jednih kada su otišli, valjda nisu čuli za tako što)", piše stanodavac.


Kako nastavlja stanodavac, on smatra kako je stereotip o urednijim ženama zapravo istinit, barem prema njegovom iskustvu. "Ono 'ljudi misle da su žene urednije' nije stereotip bezveze. Naravno nije uvijek istina, ali eto iz mog iskustva je bila. Naravno, svako ima svoja iskustva sa studentima i studenticama. Možda je neko dobio tri puta zaredom loše studentice, pa ih nikada neće više uzeti", kaže. Kako nastavlja, iznajmljuje stan bez obzira na spol, iako preferira studentice.
 

STEM studentice bolje stanarke od studentica društvenih znanosti?

 
Iako piše isključivo po svom dosadašnjem iskustvu, ovaj stanodavac kaže da postoji razlika u ponašanju studentica ovisno o tome što studiraju. "Ja iznajmljujem kome god, ali za sada su preferirane studentice, dok naravno nešto ne unište. Isto tako preferiram ljude sa ETFa, Medicine, Matematike/Fizike generalno STEM-a, dok jako loša iskustva imam sa ekonomijom, pravom i socijalnim znanostima ili fakultetima poznatima po tome da su 'lagani' jer, tko bi rekao, tamo idu oni koji hoće lagani faks završit i partijat", smatra najmodavac.

 

Kako završava, kad bi mogao, birao bi i koji fakultet studiraju njegovi najmoprimci jer s nekima ima bolja, a s nekima lošija iskustva.

 

>>>[FOTO] Prvi red do faksa: Nudi stan kraj zagrebačke Ekonomije za 1500 eura mjesečno – komentari su urnebesni<<<


"Neću u oglas napisati 'iznajmljujem samo studenticama ETF-a', ali kad bi morao birati između muških ekonoma i ETF studentica uzeo bi ETF studentice, ali isto tako bi puno prije uzeo muškog sa matematike nego žensku sa neke umjetničke. To je sve koliko se stanodavcu da birat i koliko hoće uložit truda. Ovi sto napišu 'Hoću samo studentice', njima se ne da birati. Hoće samo pare i ajd' bok", završava.

Još vijesti