V.K. u Nakon predavanja

Mladi motorist o nesrećama: 'Problem su oni koji 'razvlače' motor na 15 tisuća okretaja između semafora'

'Tada sam skoro izgubio 4 prijatelja, a otac od jednog, inače vrlo iskusan vozač s puno kilometara na stazi Grobnik preminuo je nakon jednog strašnog sudara negdje u okolici Učke...'

28. lipnja 2021 20:10
motorist

motorist Foto: MojFaks

Bez obzira na to što nas ljetni dani uglavnom asociraju na more, plaže, ventilatore i praznike, nažalost ljetni dani nose i negativne konotacije, posebice kad je promet u pitanju jer u ovom razdoblju učestalo slušamo i čitamo o nepažljivim vozačima motocikala – i njihove priče rijetko imaju sretan ishod.


Toplo vrijeme puni crnu kroniku


"Svake godine s toplijim vremenom pune se crne kronike s vijestima o stradalim motoristima. Ove godine je započelo dosta kasno s takvim vijestima, ali neobično je koliko je problem intenzivan za razliku od inače", započinje motorist Matija Kralj za MojFaks.


Naime, s obzirom na vijest koja je poharala Hrvatsku ovaj vikend, o tragičnoj pogibiji studentice Petre pokraj studentskog doma Stjepan Radić, odlučili smo porazgovarati i s dugogodišnjim motoristom kako bi nam dao svoj uvid u situaciju i komentar na to što se u zadnje vrijeme događa na našim cestama. On je inače aktivni vozač motocikla preko 20 godina, stoga "u svojim gumama" ima poprilično puno kilometara.


"Kao motociklistu mi nije strano da se takvi periodi događaju i to me podsjeća na moje dane mladosti kada je iz našeg društva od 30 motociklista unutar mjesec dana palo njih 25. Dakle, skoro svakog dana unutar tog crnog kolovoza 2004. godine, unutar malo proširenog kruga poznanika. Tada sam skoro izgubio 4 prijatelja, a otac od jednog, inače vrlo iskusan vozač s puno kilometara na stazi Grobnik preminuo je nakon jednog strašnog sudara negdje u okolici Učke. Razlog zašto se dešavaju ovakve situacije u velikom postotku su velike brzine", prisjeća s" Matija.


Najprodavaniji motocikl ubrzava od 0-100 za samo 3.85 sekudni


Bez obzira klasificirao se neki motocikl u "slabije" ili ne, činjenica je da je kod motocikla bitna karakteristika za koliko sekundi može postići određenu brzinu. Naš sugovornik nam je to detaljnije pojasnio. "Moj motor spada u slabije motore (250ccm, 20kw), međutim svejedno ima ubrzanje do 100km/h u manje od 10 sekundi zbog svoje iznimno male mase od 150 kilograma. Motori se uvijek povezuju s brzinom i oduvijek su se proizvodili modeli s 'frapirajućim' ubrzanjima, a da se to isprobava na svakom raskrižju sigurno svi znaju koji su se bar jednom našli na Vukovarskoj ili Slavonskoj aveniji na sunčan dan", komentira za MojFaks.


"Vrlo je jednostavno shvatiti koliko su motoristi opasni kada pročitate da najprodavaniji motocikl u Hrvatskoj ima ubrzanje od 0-100 za 3.85 sekundi", govori te navodi usporedbu da najprodavanijem automobilu u Hrvatskoj za isto ubrzanje treba više od 10 sekundi. "Nešto manje nego što tom gore motoru treba do maksimalne brzine od 240 km/h. To znači isto tako da u maloj udaljenosti oni mogu doseći brzinu kojom se može stradati u najsigurnijem automobilu u proizvodnji", pojašnjava nam ovaj bivši student Akademije likovnih umjetnosti.


Problem toksičnog mačizma


S obzirom na to da se na internetu, ali i u dijalozima uživo sve češće spominje problem toksičnog ponašanja "mačizma", dobar dio ljudi zasigurno je upoznat s ovim pojmom. No, čak i ako nije, vrlo ga je lako prepoznati u današnje vrijeme, posebice kod motorista ili osoba koje "ne štede" gas u svojim "nabrijanim" automobilima kako bi se dokazali kao "mačo" mladići.


"O problemu sirovog mačizma ovdje ne treba previše govoriti jer on vrišti iz svakog motoriste koji 'razvlači' motor na 15 tisuća okretaja od semafora do semafora, ali svakako ga treba napomenuti jer najčešće velik dio razloga nesreća na cesti je dokazivanje, zbog čega je nažalost stradala studentica", pojašnjava nam sugovornik. Ipak matra kako je u ovom slučaju teške prometne nesreće sa smrtnim ishodom ipak bila kriva samo nesmotrenost.


"Motori daju mogućnost lakog prestrojavanja, zaobilaženja pred semaforima (koje nije legalno) zbog svoje okretnosti. Velik dio mopeda baš zbog toga i jesu u gradskom prometu. Međutim, te sposobnosti motora se vrlo često zlorabe iznad mogućnosti reakcije i ovo nije prvi slučaj da uslijed prestizanja kolona motociklisti ili stradaju ili prouzroče nesreću. Jedan moj poznanik je stradao kao suvozač jer je od straha od brzine raširio noge dok je vozač prestizao zaustavljenu kolonu s brzinom od preko 130 km/h", prisjeća se za MojFaks te se vraća na problem dokazivanja i mačizma.


motorist motorist Foto: MojFaks

M.K., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Blokade motora su ključ?


"Problem mačizma zakon ne može urediti u kratkom roku. Pogledajte samo kako stojimo s provedbama osnovnih zakonima o ljudskim pravima u državi kad je u paraleli sigurnost poput zlostavljanja i slično, ali ono što može, jest uvesti blokade motora kakve su uvedene za mopede i time ograničiti brzinu kretanja veća od dozvoljene na bilo kojoj cesti unutar države", smatra ovaj dugogodišnji motorist, no napominje kako je svjestan da se to nikada neće dogoditi jer bi prodaja motocikala drastično pala, a upravo velik dio osoba kupuje motocikle samo iz tog razloga.


No, s obzirom na to kako je nemoguće uništiti cijelu jednu industriju, naš sugovornik ima drugačije ideje kako bi se potencijalno mogle smanjiti crne brojke s naših cesta. "Populariziranjem legalnih staza za utrke, smanjivanja cijena pa da Grobnikom mogu kružiti i Hrvati, ali to je sada neka druga tema", kaže.


Upitali smo ga također u čemu su najčešći problemi zbog kojih dolazi do ovako velikog broja crne statistike, pa je uz toksični mačizam, spoj snage, težine, i nesmotrenosti u bilo kakvom vozilu veliki problem. Stoga nam je naš sugovornik i dao jedan zagrebački primjer. "Naše ceste često jesu problem. Autobusna stanica nakon Črnomerca prema zapadu ima takve kolotrage da je vrlo lako izgubiti kontrolu na motoru ako nisi pažljiv, ali postotak motorista koji teško stradavaju zbog stanja na cestama, a da istovremeno nije uključena brzina ili nesmotrenost su manje nego prosjek stradalih u automobilskim nesrećama", govori.


S obzirom na njegovo dugogodišnju aktivnu vožnju motocikla, upitali smo ga je li se ikada našao u sličnoj situaciji te kako reagirati kao motociklist da se ovakve nesreće izbjegnu, ako je to moguće. "Da, našao sam se u sličnim situacijama. Moj otac, koji me učio voziti, rekao mi je prije moje prve vožnje: 'motorist ili je pao ili još nije pao'. I to je točno. Šteta je samo što ne padnu na stazi gdje je to manje opasno, nego na cesti, uz zidove, druga vozila, trotoare, litice i slično. U velikom postotku se opasne situacije mogu izbjeći uz dovoljno iskustva, održavan motocikl, ali najbitnije uz umjerenu i opreznu vožnju", poručuje Matija.


"Znaš točno da slijede udarac i bol..."


Uz to, spomenuo je i kako motociklist doživi zadnje stotinke prije pada ili nesreće. "Da, taj 'tik prije nego padneš'. To je taj jako gadan trenutak. Kao da si ušao u 'warp' i točno znaš da slijedi udarac i bol i znaš kako je došlo do toga, ali prije 10 sekundi je trebalo drugačije. Nema toga tik prije. Tik prije je onaj tren u kojem nisi bio siguran, ali svejedno si išao, tik prije je tren u prošlosti u kojem nisi bio koncentriran i voziš preko mogućnosti sebe ili vozila. Sve nakon toga je prekasno i puka je sreća ako izvučeš situaciju", poručuje svim vozačima.


"Izbjegao si situaciju onda kada si išao u skladu s mogućnostima, onda kada nisi krenuo između automobila s prevelikom brzinom ili barem ne brzinom kojom ne možeš reagirati na vrijeme. Također, velik razlog ovakvih situacija je i što se motori počnu voziti nakon 8 mjeseci garažiranja", kaže nam, što je slučaj i s ovim nesrećama o kojima slušamo zadnjih par dana.  

"Prošle godine si bio super vozio, nakon 8 mjeseci pauze motorika više nije ista. Puno je čimbenika, ali glavni je onaj u kojem se zaboravlja da dva kotača ne praštaju i da svaka nesmotrenost lakše završi kobno", poručuje za kraj.

Još vijesti