V.K. u Nakon predavanja

NEVJEROJATNO: Hrabra studentica izvještava iz srca Kijeva, s fakulteta joj javili da mora pisati zadaću!

S fakulteta su joj odbili produljiti rokove „jer je protiv protokola“.

28. veljače 2022 15:32
Asami Terajima, novinarka studentica u Kijevu

Asami Terajima, novinarka studentica u Kijevu Foto: Screenshot

I dok nam iz minute u minutu dolaze nove priče iz Ukrajine koja je trenutno pod invazijom ruske vojske, zadnje što bi tamošnji studenti trebali razmišljati je o pisanju zadaća i ispita.


Kako smo prenosili, nekoliko tisuća studenata i dalje je u Ukrajini i samo čekaju odgovore svojih ambasada o evakuaciji. Uz njih, u Kijevu je studentica japanskog podrijetla Asami Terajima, koja ne čeka evakuaciju, već radi kao novinarka na Kyiv Independentu.


Studentica svakodnevno na svom Twitter profilu objavljuje trenutno stanje po bojištima diljem Ukrajine, a objavila je i situaciju u kojoj se našla na svom fakultetu.


>>>[VIDEO] Tisuće studenata ostalo zatočeno u Ukrajini: 'Nikada nisam mislio da ću trčati za životom'<<<


Rekli su joj da je mogla odustati od faksa


„Trenutno sam u Kijevu, izvještavam o Ruskom ratu 24/7 za Kyiv Independent, a uz to završavam svoje studije na sveučilištu u Americi. Unatoč tome što imam čiste petice, moje sveučilište je odbilo produljiti mi rok (za predaju zadataka), kazavši da bi to bilo 'protiv sveučišnog protokola'", napisala je na svom Twitter profilu.Asami dalje nastavlja da je kontaktirala prodekane i profesore koji su joj hladno kazali da je mogla odustati od pohađanja kolegija kada ih je upitala što će se s njom dogoditi kao studenticom ako Rusija uistinu napadne Kijev, što se i dogodilo.


„Jako je nerazumno da moj fakultet traži od mene da napravim zadaću kada je ovdje rat velikih razmjera i borbe se vode po cijelom gradu“, napisala je uz označavanje Twitter profila svog sveučilišta William Woods Sveučilišta iz Missourija.


Studentica dobila veliku podršku


Njen Tweet broji skoro 60 tisuća lajkova, a mnogi su se javili u komentarima sa savjetima kako pomoći hrabroj djevojci i kako bi joj dali podršku za njen rad. „Ostani snažna i sigurna. Ironično je da tvoje izvještavanje i rizik koji preuzimaš će ti napraviti za život puno više nego diploma William Woods Sveučilišta“, poručuju joj. Osim toga, komentatori su ironično i naveli opis sa službene Twitter stranice sveučilišta da kod koji „studenti uče kroz direktno iskustvo“.


>>>Studentica iz Kijeva probudila se uz zvukove eksplozije: 'Ljudi su ovdje spremni na rat'<<<


Javili se s fakulteta


„Znaš što, u tvom će životopisu pisati da si pokrivala vijesti iz ratne zone, a to će ti otvoriti više vrata nego bilo koja diploma“, hrabre studenticu. „Pusti njih, zvat će oni tebe da budeš počasni predavač“, Uz to, u komentarima su se javili i njeni bivši profesori koji joj nude pomoć, a i mnoge novinske kuće iz Europe i SAD-a te profesori s drugih sveučilišta.  


Kako je Asami dobila veliku medijsku pažnju, konačno se oglasio i dekan sveučilišta, Jeremy Moreland. „Hvala što si nam se javila i na svom dosadašnjem radu“, započeo je, „Odmah smo ti zamrznuli akademski status. Sigurnost je prioritet. Kada će biti vrijeme i kada ćeš se moći koncentrirati na svoje studije, napravit ćemo plan za tvoj uspjeh, gradeći ga na tvom dosadašnjem uspjehu“, napisao je na svom Twitteru.


Asami za sada nije odgovorila dekanu svog fakulteta, ali je izvijestila da su se opet oglasile sirene za zračni napad u Kharkivu iako su mediji prenosili kako je za vrijeme današnjih pregovora trebao biti mir, te je napravila foto reportažu iz supermarketa u Kijevu – prije sat vremena.