Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Nigdje nije navedeno da ulazi u prosjek? Zbog nekoliko tisuća kuna zarade preko SC-a izgubila 18000 kuna stipendije

Studentica je razočarana i tvrdi da nigdje nije bilo navedeno da ovaj oblik zarade ulazi u prosjek mjesečnih prihoda članova kućanstva...

13. prosinca 2019 10:19
Nigdje nije navedeno da ulazi u prosjek? Zbog nekoliko tisuća kuna zarade preko SC-a izgubila 18000 kuna stipendije

Nigdje nije navedeno da ulazi u prosjek? Zbog nekoliko tisuća kuna zarade preko SC-a izgubila 18000 kuna stipendije Foto: MojFaks

Nakon provedenog javnog natječaja za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2019./2020., Zaklada "Srce grada Osijeka" odlukom od 10. prosinca dodijelila je 20 stipendija studenticama i studentima čije su prijave zadovoljile uvjete natječaja, piše Glas Slavonije.

Kako je riječ o Zakladi koja je osnovana u svrhu pomoći studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, jedan od tih uvjeta je da prosječni mjesečni prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu zajedničkog kućanstva ne prelazi iznos od 2000 kuna i da prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva obitelji ili djeteta iz te obitelji u posljednja tri mjeseca prije podnošenja prijave za stipendiju ne prelazi iznos od 2000 kuna.

...Metropola široke ruke, ali ni drugi ne kaskaju: Evo koji sveučilišni gradovi studentima daju najveće stipendije...


Zbog neispunjavanja ovog uvjeta jedna osječka studentica, korisnica ove stipendije protekle dvije godine, ostala je bez stipendije za tekuću akademsku godinu, a sve zbog toga što su u Zakladi ove godine odlučili u imovinski cenzus ubaciti i zaradu od studentskog rada, a da to nisu u uvjetima natječaja jasno naglasili.

"Na ovaj se način potiče nerad"


Radeći studentski posao, ova je studentica ostvarila prihod kojim je u ukupnoj računici neznatno premašen navedeni imovinski cenzus njezine obitelji, a koji bi bez njezina studentskog prihoda inače iznosio oko 1600 kuna po članu kućanstva. Dakle, zbog nekoliko tisuća kuna zarade preko Studentskog servisa izgubila je 18.000 kuna stipendije.

Ne bi se, kaže, dovela u tu situaciju da je u uvjetima natječaja jasno navedeno da se pod prihodima podrazumijeva i studentska zarada, nego bi sjedila kod kuće, iako može i želi raditi te time olakšati situaciju sebi i svojoj obitelji. "Radila sam kao studentica i prošle godine, međutim, tada sam dobila stipendiju. Ovakvim se kriterijima studente potiče na nerad, a njihove roditelje također kažnjava za to što su odgojili marljivu djecu", mišljenje je ove studentice.

...Prije smo tamo išli po odjeću, danas po znanje: U ovom gradu studenti iz Hrvatske imaju stipendije do 40 tisuća kuna...


S njom se, međutim, ne slaže Romano Kristić, Upravitelj Zaklade i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo. "Napisali smo točno što treba priložiti. Potvrdu Porezne uprave o prihodima za posljednja tri mjeseca i potvrdu o prihodima za 2018. godinu. Računa se ukupni prihod kućanstva, a prihod je prihod, zna se što sve ulazi u prihod koji evidentira Porezna uprava", poručuje pročelnik Kristić.

Ako bi svi trebali znati što je sve prihod, odnosno što sve u ovom slučaju ulazi u imovinski cenzus, ostaje nejasno zašto je u uvjetima natječaja za stipendiju Zaklade "Srce grada Osijeka" propisano da se pod time podrazumijeva prosječna mjesečna neto plaća, mirovina, dohodak od samostalne djelatnosti te naknada plaće za vrijeme bolovanja te rodiljne i roditeljska novčana potpora, dok nigdje izrijekom nema spomena o studentskom radu.

Kao je sa državnom socio-ekonomskom?


Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovdje je puno transparentnije te svima koji se interesiraju za njihove stipendije kroz odgovore na često postavljena pitanja razjašnjava svaku nejasnoću. Jedno od tih pitanja je i ulazi li zarada preko studentskog servisa kao dio ukupnog prihoda u kućanstvu prilikom ostvarivanja prava na državnu socio-ekonomsku stipendiju.

"Kao student imate pravo na 60.600 kuna godišnje. Neoporezivi dio studentskih primanja ne ulazi u izračun mjesečnih prihoda po članu obitelji. Ako zaradite više od navedenog iznosa, dolazi do oporezivanja te oporezivi dio ulazi u izračun mjesečnih prihoda po članu obitelji", odgovaraju iz Ministarstva.

Iako Zaklada "Srce grada Osijeka" ima pravo diktirati vlastite uvjete natječaja, novinari Glasa Slavonije nisu sigurni da su oni u ovom konkretnom slučaju bili do kraja transparentni. U prilog tome možda ide i činjenica da od 41 pristigle prijave desetak njih nije ispunjavalo upravo kriterij prihoda.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: arhiva/MojFaks

Još vijesti