Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Nije sve tako bajno: Studentica otkrila sve mane studiranja u najvećem gradu u Hrvatskoj

Nije tajna da je Zagreb grad s najviše studenata u Hrvatskoj, a još je manja tajna da je Zagreb jedan od najviše prilagođenih gradova studentima.

5. ožujka 2019 12:41
Nije sve tako bajno: Studentica otkrila sve mane studiranja u najvećem gradu u Hrvatskoj

Nije sve tako bajno: Studentica otkrila sve mane studiranja u najvećem gradu u Hrvatskoj Foto: MojFaks

Od jeftinog javnog prijevoza do mnogobrojnih klubova, od studentskih domova pa do velike potražnje za studentima koji rade, od širokog izbora fakulteta pa do mnoštva zbivanja i događanja, Zagreb ima sve što studentski grad treba imati. Ipak, nije sve tako bajno. Možda djeluje da nije tako, ali i studiranje u Zagrebu ima svoje mane!

Izvor: Pixabay

Užurbanost


Izvor: Shutterstock

Dok nekima odgovara užurbani tempo Zagreba, većini to ipak nije nešto na što se mogu tako lako naviknuti. Ne govorimo samo o tome da se većina dana provodi trčeći za tramvajem i u pokušaju stizanja na predavanja na vrijeme, već o samom načinu funkcioniranja. Oni koji su proveli neko vrijeme u Zagrebu, sigurno su primijetili da ljudi u Zagrebu jednostavno hodaju brže, gotovo pa da trče. Ako ste osoba koja voli sve polako, nema problema s odgađanjem stvari ni kašnjenjem, Zagreb nije mjesto za vas.

Izoliranost


Izvor/foto: Damir Fabijanić/nsk.hr

Studenti koji nisu iz Zagreba, barem su se jednom osjećali izoliranima u svojoj studentskoj sobi. U slučaju da imate neku rodbinu ili prijatelje koje znate otprije, možda možete izbjeći taj osjećaj, ali vrlo vjerojatno ćete se barem jednom osjećati tako. To je još više naglašeno činjenicom da je Zagreb jedan od onih gradova koji su dovoljno veliki da se u njima možete izgubiti. Pod izgubiti mislimo na tumaranje nepoznatim ulicama u kojima ne srećete niti jedno poznato lice.

Pritisak


Foto: Darko Ba/MojFaks

Studiranje je većinu vremena vrlo stresno - svi su pod stalnim pritiskom da moraju davati ispite, da moraju imati koliko toliko dobre ocjene, da ne smiju nikoga razočarati. Život u Zagrebu možda nije pretjerano skup, ali svakako je skuplji od onoga kad se živi s roditeljima, pa to samo stavlja još više pritiska na studente. Rijetko tko uspije preživjeti studiranje bez barem jednog ispita koji se vuče i vuče, a ako si ne posložite u glavi da je to sve prihvatljivo, lako bi moglo doći do kakvog živčanog sloma.

Panika sa smještajem


Izvor: esava.info

Dok neki imaju osiguran smještaj, a drugi si mogu priuštiti stanovanje u stanu, velika većina se ipak oslanja na život u studentskom domu. Ostvariti pravo na smještaj u studentskom domu nije prevelika muka, ali zato ostvariti dovoljan broj bodova jest. Još ako bi se brinulo oko toga koja je kategorija na kraju kome dodijeljena, svi zagrebački studenti bi bili do 23 godine potpuno sijedi. Zagreb možda ima najviše studentskih kreveta, ali zato ima i najveću potražnju, koja nikada nije zadovoljena.

Udaljenost


Foto: Darko Ba/MojFaks

U manjim gradovima se za 10 minuta može doći od jednog kraja do drugog, a u Zagrebu toliko treba tramvaju da prođe tri stanice za vrijeme gužve. Rijetko tko je te sreće da može pješke doći do faksa, grada, ili bilo koje druge točke. Čak i kad se planiraju izlasci, potrebno je isplanirati gdje će se ići, zato što su klubovi doista raspršeni po cijelom Zagrebu i u većini slučajeva nije moguće pješke otići od jednog do drugog.

I dok postoji milijun i jedan razlog zašto je upravo život u Zagrebu najbolji, postoji nažalost jednako toliko i negativnih strana  - sve ovisi o tome tko gleda na stvari...

...\'Dotepenka\' koja je u došla studirati u metropolu: Volim Zagreb zbog teta u menzi, Zagrepčana, nevjerojatnih priča...


...\'Pa gdje si, Karlovac?\' Neugodnosti koje ćeš doživjeti kad iz manjeg mjesta dođeš studirati u metropolu...



Ana Šoda
foto: Darko Ba/MojFaks

Još vijesti