L.B. u Nakon predavanja

Nijedna diploma nije toga vrijedna: Studenti uče do smrti

Stres, nesigurnost, užurbani tempo, financijski pritisak... Sve su to razlozi koji neke od studenata gurnu preko ruba.

25. rujna 2015 13:12
Kasnovečernje učenje, umor

Kasnovečernje učenje, umor Foto: Shutterstock

Samoubojstvo je drugi najveći uzrok smrti među studentima, odmah nakon nesreća. Stopa samoubojstava među mladima od 15-24 godine utrostručila se u zadnjih 60 godina, izvještava Odyssey.

U prosjeku se na američkim sveučilištima dogodi oko 1100 samoubojstava godišnje, ali fakulteti pokušavaju ovakve slučajeve držati u tajnosti jer se boje da bi se ova brojka samo povećala kad bi se o tome više govorilo u medijima. Što je fakultet bolje rangiran na ljestvici najboljih svjetskih sveučilišta – samoubojstava je više! Primjerice MIT i Harvard imaju stope samouojstava studenata koje su među najvišima u zemlji (10,2 i 11,8%). Američki je prosjek 6,5 i 7,5 samoubojstava na tisuću studenata.

Zašto je tome tako? Zašto si čak 6% dodiplomaca odluči oduzeti život? Postoji nekoliko faktora koji su uglavnom povezani sa stresom.

Cijena studiranja, potreba za dokazivanjem i natjecanjem s kolegama, upisne kvote na fakultetima i pritisak postizanja što boljeg prosjeka samo su neki faktori koji doprinose stopi samoubojstva. Bitni su i pritisak odabiranja popularnog i traženog zanimanja, kao i stopa kriminala na svakom pojedinom sveučilištu.

Emocionalno zdravlje studenata palo je na najniže grane u zadnjih 25 godina!


Kako možemo smanjiti ovu stopu samoubijstava i pomoći kolegama? Prvo je potrebno biti svjestan ljudi oko sebe, ali i nas samih. Prije samog čina uvijek postoje mnogi znakovi upozorenja koje možeš potražiti u kolegama:

- problemi sa spavanjem ili apetitom
- gubitak interesa, zapušten izgled, higijena i sl.
- gubitak interesa za studiranjem, poslom, hobijima
- sve češće spominjanje smrti ili samoubojstva


Uvijek možeš pomoći i sebi! Gotovo na svakom fakultetu postoje centri za savjetovanje studenata, a postoje i slične institucije nevezane uz tvoj matični fakultet. Razgovor s liječnikom ili bilo kojom osobom od povjerenja također može biti prvi korak.

Prepoznavanje znakova upozorenja jako je važno i može pomoći spasiti nečiji život. Stručna pomoć je također jako važna. Polovina studenata koji su o tome razmišljali, nikada nisu zatražili pomoć. Iskoristite besplatne usluge centara za savjetovanje studenata jer sve je lakše uz čašicu razgovora.

izvor: The Odyssey Online