V.K. u Nakon predavanja

Umirovljenica otvorila privatni dom u TOP zagrebačkom kvartu za studente: Sve su sobe pune – provjerite zašto

Prva asocijacija, kad pomislimo na studentski smještaj, većini je zasigurno studentski dom, no postoji još nekoliko opcija u kojima možete stanovati, ako niste ostvarili pravo na subvencionirani dom. Jedan od njih je i ova kuća na Trešnjevki.

13. srpnja 2021 15:24
alternativni smještaj za studente

alternativni smještaj za studente Foto: MojFaks

Unatoč potresu i online nastavi zbog koje su studenti ostali kod kuće, vijesti o cijenama najma privatnog smještaja u Zagrebu, ali i drugim sveučilišnim gradovima, uglavnom se kreću u smjeru stagnacije ili čak poskupljenja.


>>>Ovako bi studentski smještaj trebao izgledati: Je li ovo najljepša kuća za studente u Hrvatskoj?<<<


Uz visoke cijene, često je smještaj i skromno i zastarjelo namješten, ili se pak garaže ili podrumski prostori prenamjenjuju u stanove i iznajmljuju po "paprenim" cijenama.


Zbog svega ovoga, studenti se najčešće odlučuju na zajedničko stanovanje s cimerima, ukoliko im opcija domskog stanovanja nije privlačna ili ne ostvare pravo na subvencioniranos tanovanje. No, izuzev domova u koje ulazi zahvaljujći rezultatima natječaja, postoje i domovi u vlasništvu privatnih osoba koji vlasničku nekretninu odluče prenamijeniti i iznajmljivati baš studentima.


>>>Niste dobili dom, a stan je preskup? Ove kreativne kuće, privatni domovi i hosteli rado će vas primiti<<<


Takav je i privatni dom za studente i mlade osobe koje su tek kročile na tržište rada koji se nalazi na Trešnjevki - zagrebačkome kvartu popularnome među studentima zbog svoje lokacije i blizine domova, ali i nekih većih fakulteta poput (FER-a, FFZG-a, Učiteljskog fakulteta...). Radi se o dvoetažnoj kući ukupne površine od 180m2, koja nudi 5 soba za najam od čega su tri jednokrevetne sobe i dvije dvokrevetne. Stanari zajednički koriste kuhinju, dnevni boravak, dvije kupaonice, dva balkona i spremište za bicikle.


Foto: V.S., privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje


>>>Ovo su najpoželjniji zagrebački kvartovi za studente<<<


Uz navedeno, dostupan je Internet te perilice za suđe i za rublje, pa čak i posuđe koje je na raspolaganju stanarima. "Cijena najma po osobi sa uključenim režijama je 1100 kuna po osobi u sezoni bez grijanja. U najam je uključeno suđe i čišćenje zajedničkih prostora, dok stanar treba imati svoju vlastitu posteljinu", pojašnjava vlasnica doma, gospođa Veronika.


S obzirom da je pitanje povoljnog i ugodnog stanovanja tijekom studija uvijek aktualna tema, provjerili smo s ovom stanodavkom zašto se odlučila baš za studente, a ne za, primjerice, kratkoročni najamam na platformama poput Airbnb-a ili Bookinga.


Studenti su mirni i pristojni


"Odlučila sam se za privatni dom za studente i mlađe zaposlene osobe zato što sam u mirovini i nisam zainteresirana za dnevni najam. Naime, nisam u mogućnosti baviti se time jer to iziskuje puno održavanja i čišćenja, a ja to fizički ne mogu. Inače, ovaj privatni dom prima samo 7 osoba. Čistim dva puta mjesečno sve zajedničke prostorije, a studenti su zaduženi za čišćenje svojih prostorija", kazala nam je ljubazna gospođa.


Privatni dom Privatni dom Foto: MojFaks

Foto: V.S., privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje


Kako dalje napominje, studenti su mirni i pristojni, puno uče i dosad nije bilo nikakvih problema s njima. "Tu i tamo su mi pristigle neke pritužbe jer dečki ne pospremaju baš suđe za sobom, ili netko ne odnese smeće, ali većinom su svi divni i pristojni. Rijetko se tko žali", kazala nam je ponosno.


Kuća je smještena u naselju obiteljskih kuća na Trešnjevki, u mirnom i sigurnom dijelu grada, dvije minute do okretišta tramvaja br. 12, 9 i 3. Uz okretište tramvaja nalaze se banka, pošta, dućani, a u neposrednoj blizini je dvorana, teretane i nogometno igralište.


dnevni boravak dnevni boravak Foto: MojFaks

Dnevni boravak u privatnom domu / Foto: V.S., privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje


Studenti ostaju u gradu i ljeti zbog poslova


>>>Nikad nije bilo bolje studirati! U svakom hrvatskom gradu - studentski dom: Evo gdje ih sve ima i gdje se još grade<<<


Također, gospođa napominje kako je dom već sada popunjen. Za kraj smo ju upitali kako je u domu za vrijeme ljetnih praznika pa nam kaže kako i dalje uvijek ima nekoga, jer osim studenata, tu su i mladi ljudi koji su završili svoje akademsko obrazovanje i sada rade, ali i da studenti ostaju preko ljeta zbog studentskih poslova.


Iako je ovo samo jedan od alternativnih, mahom privatnih smještaja koji su studentima i mladim zaposlenim osobama na raspolaganju, nakon malo bolje pretrage po oglasnicima, zasigurno će se pronaći i slični oglasi koji osim pristojnog smještaja nude i pristojnu cijenu.