Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Apsurdni troškovi i kršenje zakona: Izdvojili smo 6 stvari zbog kojih bi hrvatski studenti trebali biti jako, jako ljuti

O 'studentskoj apatičnosti' napisani su brojni tekstovi u kojima ih se kritizira kao pasivnu masu koja ne reagira na političko i društveno stanje u državi. Vjerovali ili ne, studenti u Hrvatskoj nekada nisu bili takvi pa dok je razumljivo da mnoge politika ne zanima, malo je zabrinjavajuće što studente ponekad ne interesiraju ni gorući problemi koji ih se direktno tiču.

16. svibnja 2018 14:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svi znamo krilaticu koja mladost opisuje kao "ludost", a uskoro bi se mogla roditi nova i to isključivo za studente. "Student = pasivnost" mogla bi biti nova doskočica, dok se takav opis, u ne tako dalekoj prošlosti, nije mogao ni zamisliti. Studenti su nekada rado prosvjedovali kada bi osjetili nepravdu, što prema svojoj populaciji, što prema društvu općenito.

Prije pola stoljeća, tijekom 1968. u Hrvatskoj je nastupilo doba studentskog otpora koji su odlično demonstrirali prosvjedima. Riječ je o prosvjedu studenata Sveučilišta u Zagrebu baš kao i u drugim zemljama poput Srbije, Francuske i Čehoslovačke. Za razliku od kolega u Beogradu, zagrebački studenti nisu dobili veliku potporu za svoje demonstracije. Podržavali su ih uglavnom profesori, a razlog prosvjeda bio je rast društvene nejednakosti zbog jugoslavenske gospodarske reforme iz 1965.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Premda više ne živimo u Jugoslaviji te smo stanovnici demokratske države, studenti svoje zadovoljstvo rijetko kada pokazuju. Puno nepravdi i manipulacija okružuje studentsku populaciju, a oni kao da vole šutjeti i trpjeti dok im vlast, sveučilište ili netko treći diktira život i dovodi ih u nezavidne situacije.

Kako bismo studente podsjetili da "baš ne mora sve tako biti", izdvojili smo šest stvari zbog kojih hrvatski studenti trebaju biti skroz bijesni:

#1 Odugovlačenje s donošenjem Zakona o obavljanju studentskih poslovaFoto: arhiva MojFaks

Na inicijativu studenta jednog zagrebačkog fakulteta, pokrenuta je peticija da se izvanrednim studentima omogući rad preko student-servisa. To se dogodilo u veljači 2017. zbog čega je osnovana radna skupina koja je trebala raditi na zakonu koji će regulirati studentski rad te tu uvesti opciju rada za izvanredne studente jer do sada zakonskog dokumenta nije bilo, nego samo pravilnici.

...Gdje je zakon o studentskom radu? Studenti čekaju godinu dana, a odgovor MZO-a je: \'budite strpljivi\'...


Iako su studenti pokazali malo nezadovoljstva zbog toga što Zakon o obavljanju studentskih poslova još nije ugledao svjetlo dana te se odugovlačilo s njegovim pisanjem, to očigledno nije dovoljno. Studenti iz Europe bi se vjerojatno već u ljeto prošle godine dignuli na noge i pokazali zube te stisli zakonodavce što nikako nije slučaj kod nas. Jednom prilikom jedan student nam je rekao "da nije ni čuo da se zakon treba donijeti, ali da ga se to ni ne tiče jer ni ne planira raditi". Takvo razmišljanje je prilično pasivno jer postoje brojni studenti koji rade i tako si financiraju školovanje, a kada ste dio studentske populacije jednostavno je neodgovorno i sebično misliti samo na sebe. K tome, većina misli da se neće naći u pojedinim situacijama dok se zbilja u njima ne nađu pa bi trebali svakako razmišljati šire, a ne samo o onome "što se događa u mojoj avliji".

#2 Studenti u Čakovcu su odavno trebali pokazati zube zbog svega što im fakultet pokušava progurati "ispod radara"Izvor: mev.hr

Seriju članaka o tome što se događa na MEV-u pisali smo tijekom rujna 2017. godine. Studenti su se javili ogorčeni i šokirani
odlukom fakulteta. Neugodno iznenađenje dočekalo je studente MEV-a još u srpnju 2017. kada je sporna Odluka stupila na snagu. "Odlukom o uvjetima upisa redovnih studenata u drugu godinu preddiplomskih stručnih studija u akademskoj godini 2017./2018." odlučeno je da se mijenjaju kriteriji za upis u višu godine, a koji se tiču ECTS bodova, ali i plaćanja školarine. Konkretno, osim povećanja broja bodova koji je potreban za upis u višu godinu (45 ECTS-a umjesto dotadašnja 42), studenti koji nisu ostvarili pravo na subvencioniranje školarine (min. 55 ECTS-a) po novoj su odluci uz prijenos bodova morali platiti i punu cijenu školarine što je nekim studentima povisilo troškove upisa i školarine do vrtoglavih 6 908 kuna.

...Nakon našeg članka o MEV-u promijenili Odluku: Studenti tvrde da ih veleučilište nije upozorilo na povećanje školarine - neki odustaju od studija...


...Studenti mogu odahnuti: Nakon naših članaka MZO srušio spornu Odluku MEV-a - ipak nisu imali dopuštenje za mijenjanje iznosa školarine...


O ovoj situaciji informirali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanje jer se odluka provukla bez njihovog potpisa i pečata koji je ondje trebao biti. Nakon što smo objavili spomenutu seriju članaka o nepravdi na MEV-u, MZO je srušio spornu Odluku, a studenti su mogli odahnuti. No, sve se ovo dogodilo tek nakon što se nekolicina njih odlučila obratiti medijima.

#3 Izvanredni studenti Sveučilišta u Zadru ne dižu glas, a plaćaju iksice koje im uopće ne služeIzvor: Unicath.hr

Kada bi postojala rubrika "Apsurdi naši svagdašnji" u njoj bi se definitivno našao slučaj izvanrednih studenata koji studiraju na Sveučilištu u Zadru. Na zadarskom Sveučilištu, u "Odluci o troškovima razredbenog postupka, upisa, iksice, indeksa i školarine studenata redovitih i izvanrednih jednopredmetnih i dvopredmetnih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija" piše da studenti moraju platiti iksicu platiti 150 kuna.

...Kad izvanredni studenti moraju platiti iksicu: Ovo su NAJAPSURDNIJI troškovi na domaćim fakultetima...


Točno piše da "troškove upisa, osiguranja i izrade studentske iskaznice (iksice) plaćaju svi redoviti studenti i izvanredni studenti...". Budući da su izvanredni studenti oni koji nemaju studentska prava te rade uz studij, njima doslovno iksica ne služi ničemu. Odnosno, ne mogu jesti na nju. I, zašto se ne bune? Nitko ne zna.

#4 Očito ih ne pogađa to što će im fakultet NAPLATITI krivo uplaćeni iznos upisIzvor: MojPosao.hr

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu moraju jako dobro otvoriti oči prilikom uplaćivanja upisa
ili bilo kojeg drugog troška jer će im fakultet naplatiti krivi iznos.

...O da, naplaćuju i ispis! Trošak koji uvijek iznenadi studente: Saznajte koliko će vas koštati odlazak s fakulteta...


U njihovoj "Odluci o studentskim participacijama i naknadama" pod točkom "Ostale naknade" stoji: "Za troškove povrata prekomjernih, odnosno krivo plaćenih iznosa naplaćuje se 50 kuna". Što znači da kuda je student pogriješio u iznosu i uplatio previše novca, čeka ih još malo "lupanja po džepu". I to im ne smeta...

#5 Naplaćivanje ispisa s fakulteta studentima ne predstavlja problemFoto: Darko Ba/arhiva MojFaks/kunalipa.hr

Jeste li znali da neki fakulteti u Hrvatskoj naplaćuju ispis i to u nemaloj svoti? Ako niste, tada nastupa ono "da se nikada niste našli u takvoj situaciji" i da "vas to ne zanima"
. No, ne smatraju li studenti da je naplaćivanje ispisnice prilično nepravedno prema njima? Primjerice, ispisivanje s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu studenti plaćaju 400 kuna, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta 100 kuna, s Prava 150 kuna. Nije riječ o posebnoj proceduri, nego o isprintanom komadu papira koji očito košta kao "svetog Petra kajgana".

#6 Studenti ne dižu glas ni kada najveći student-servis u Hrvatskoj spaja za blagdane i ima skraćeno radno vrijeme i nekoliko dana prije službenih praznika ili blagdanaFoto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Za razliku od drugih student-servisa u Hrvatskoj, servis najvećeg u državi, često zna spajati neradne dane oko blagdana
. Tako su prošle godine "malo" spojili za Gospu (podsjećamo, blagdan Velike Gospe je na ljeto, taman kada su aktualni sezonski poslovi i kada najviše studenata hrli u servis). To nije napravio niti jedan drugi student-servis u sklopu studentskog centra u zemlji, ali zato najveći s najvećom bazom studenata jest. Skraćeno radno vrijeme imali su u petak prije 1. svibnja koji je bio u utorak. Naravno, u ponedjeljak se također radilo skraćeno.

...Dok svi drugi rade \'normalno\', najveći hrvatski student-servis radi skraćeno u petak zbog praznika koji je u utorak...


...I u student servisima spajaju oko Gospe: Doznajemo u kojim gradovima u ponedjeljak nećete moći podići ugovore...


Iako ovdje govorimo o generalnoj pasivnosti studenata, neki studenti ipak zaslužuju pohvalu za svoj bunt. Tako su 2016. dvije studentice prosvjedovale danima ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog neisplate Državnih stipendija.

Ove godine, zbog stanja u menzi i polusirove hrane koju im ondje poslužuju, pobunili su se i studenti iz Slavonskog Broda. Iako oni nisu "podigli šator" pa došli pred nadležnu instituciju, barem su digli glas, pokazali svoje nezadovoljstvo te uputili dopis nadležnima. Trenutno čekaju odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja kojim bi se treba oriješiti ovaj problem.

Također, prije nekoliko tjedana studentima je dozlogrdilo plaćati različite podneske na fakultetima poput molbi, žalbe, prijepisa ocjena i slično. Studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu pozvala je studente da ju informiraju o tome kolika je cijena spomenutih "papira" na njihovom fakultetu te reagirala uputivši pismo rektoru i ukazavši da se tim naplaćivanjem krši zakon.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Upravo su ovo dobri primjeri dizanja glasa protiv naoko proturječnih situacija, nameta ili pak nekvalitete studentskog života. Iako cinici mogu reći da će se ovakvim inicijativama postići malo, oni koji im požele kontrirati argumentirat će na način da ipak jasno izražavaju svoj stav, ukazuju na probleme, a to su prvi koraci u njihovom rješavanju.

Nadamo da će se studenti sve češće i detaljnije informirati o vlastitim pravima te zamjećivati nepravdu koja ih okružuje pa na nju i reagirati.

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks