Mojfaks.hr u Nakon predavanja

NOVA pravila u domovima diljem Hrvatske: Nema mijenjanja soba, maske i u zajedničkim prostorijama, u slučaju zaraze MORAT ĆETE ISELITI...

Studentski domovi počeli su s popunjavanjem svojih soba, a ovogodišnji studenti već se na ulazu u dom susreću s nizom novih pravila po kojima će morati živjeti.

2. rujna 2020 12:41
NOVA pravila u domovima diljem Hrvatske: Nema mijenjanja soba, maske i u zajedničkim prostorijama, u slučaju zaraze MORAT ĆETE ISELITI...

NOVA pravila u domovima diljem Hrvatske: Nema mijenjanja soba, maske i u zajedničkim prostorijama, u slučaju zaraze MORAT ĆETE ISELITI... Foto: MojFaks

Studentski centar u Zagrebu prije tjedan dana obavijestio je stanare studentskih domova o novoj Odluci. "Do okončanja epidemije stavljaju se izvan snage članci 5. i 15. Pravilnika o domskom redu i uvjetima boravka studenta u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu". To znači da studenti-stanari koji su ostvarili pravo na useljenje u studentski dom, useljavaju isključivo osobno uz predodžbu identifikacijskog dokumenta, kao i da stanari doma ne mogu primati posjete u sobu.

...Život u domu nije što je nekad bio! Članci 5. i 15. prekriženi: Nema više društva u sobi, a i useljavanje se vrši na samo jedan način...


SPLIT: Mjerenje temperature, nema samoinicijativnih zamjena soba...


I Studentski centar Sveučilišta u Splitu objavio je Pravila ponašanja prilikom useljenja u studentski dom tijekom pandemije COVID -19.

Kako piše u objavljenom dokumentu, prilikom ulaska na recepciju, djelatnik Studentskog centra će svakom studentu izmjeriti njegovu tjelesnu temperaturu. Studenti koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu (37,2°C ili više) neće moći useliti u dom. Svaki student prilikom useljenja morat će potpisati i Izjavu o zdravstvenom stanju i to bez obzira je li je već ranije potpisao. Nadalje, prilikom useljenja studenti će morati održavati fizički razmak od najmanje jednog i pol metra, te nositi zaštitnu masku. Obavezno je i poštivanje socijalne udaljenosti u studentskom domu te higijensko pranje i dezinfekcija ruku.

Stanari domova morat će se držati svih preporuka epidemioloških službi i stručnih službi SC-a radi sprečavanja širenja zaraze COVID-19 pa tako neće moću primati ni posjete u sobi niti organizirati zajedničko druženja u sobama ili zajedničkim prostorijama. Nisu dozvoljene ni samoinicijativne zamjene soba, a stanari će obavezno morati prijaviti voditelju doma ili djelatniku na recepciji studentskog doma svaku promjenu zdravstvenog stanja koje može dovesti do ugroze zdravlja i života drugih osoba u domu.

U slučaju propisivanja mjera samoizolacije od nadležne epidemiološke službe ili pozitivnog nalaza na COVID-19, student ne smije boraviti u domu te mora odmah iseliti. Studentski domovi, sukladno uputi MZO-a, ne mogu biti mjesta za samoizolaciju.

Svako napuštanje mjesta boravišta (odlazak iz Splita) i povratka u studentski dom student je dužan prijaviti na recepciju studentskog doma. Pri povratku u dom student je dužan ponovo ispuniti izjavu o zdravstvenom stanju.

Detaljne upute i rokovi oko useljenja studenta u studentske domove u listopadu za akademsku 2020./21. bit će objavljeni nakon objave konačnih rezultata za upis u studentske domove za akademsku 2020./21.Pravila za useljenje možete pronaći ovdje.


RIJEKA: Maske u zajedničkim prostorijama...


S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju vezanu uz epidemiju koronavirusa te s obzirom na sve dosadašnje odluke i preporuke nadležnih tijela, Studentski centar Rijeka također je objavio Opće mjere u cilju sprječavanja širenja infekcije koronavirusom (COVID-19) u objektima i prostorima Studentskog centra Rijeka

"U svim objektima Studentskog centra Rijeka, svi korisnici usluga, svi radnici Studentskog centra Rijeka te sve druge osobe dužne su na pravilan način nositi zaštitnu masku, održavati higijenu, držati propisani razmak (1,5 m u zatvorenom prostoru), ne se zadržavati u prostorima duže od potrebnog, izbjegavati okupljanja u zatvorenom prostoru, redovito mjeriti tjelesnu temperaturu", navodi se. Kada je riječ o useljavanju i smještanju u  studentski dom, mjere su slične kao i u domovima u Zagrebu i Splitu.


Uselit će se moći samo student koji izjavom potvrdi da nema propisanu samoizolaciju i da je upoznat s odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U izjavi će student morati potpisom jamčiti da nije bio u kontaktu s osobom koja boluje od bolesti uzrokovane novim koronavirusom COVID-19, da nema simptome bolesti uzrokovane novim koronavirusom te da poznaje i poštuje propisane preventivne mjere zaštite od COVIDa-19.

Također, prije ulaska na recepciju, djelatnik SC-a svakom korisniku mjerit će tjelesnu temperaturu. Studenti s povišenom tjelesnom temperaturom (37,2°C ili više) neće moći ući u objekt niti obaviti useljenje.

foto: MojFaks

Svi korisnici smještaja u cilju sprječavanja infekcije koronavirusom kao i drugim izvorima zaraza (primjerice: virus gripe) dužni su sami pribaviti i sa sobom u smještajnu jedinicu donijeti: sredstva za dezinfekciju, papirnate ili dr. maramice, papirnate i dr. ručnike, dovoljnu količinu zaštitnih maski (platnena, medicinska i sl.), ispravan liječnički termometar, sredstva za osobnu higijenu, sredstva za čišćenje smještajnih jedinica i td.

...Kako je živjeti u nikad praznijim zagrebačkim domovima: \'U sobama smo dok ne izgorimo, onda sjednemo na sunce i čekamo da nas uhapse...\'...


Dužni su održavati minimalan fizički razmak od 1,5 metra u zatvorenom prostoru te nositi zaštitnu masku (platnenu, medicinsku i sl.) u svim zajedničkim prostorijama (praonice, čajne kuhinje, sanitarni čvorovi, hodnici, liftovi, učionice itd.). Korisnici smještaja mole se da ne ulaze u dizalo ako je već netko u njemu, da drže razmak kod čekanja u redu i da obavezno u dizalu pravilno nose zaštitnu masku. Drugim riječima, u isto vrijeme u dizalu može biti samo jedna osoba.

Nema posjeta, zadržavanja na hodnicima….


S ciljem prevencije zaraze i širenja koronavirusa, Studentski centar Rijeka donio je odluku o zabrani ulaska osoba koje nisu korisnici smještaja u objekte smještaja Studentskog centra Rijeka, odnosno posjete svim korisnicima smještaja su zabranjene.

"Molimo korisnike smještaja da izbjegavaju međusobna druženja. Zabranjeno je zadržavanje na hodnicima, na stubištima te u ostalim zajedničkim prostorijama koji su na dani na raspolaganje. Korisnicima smještaja nije dozvoljeno korištenje zajedničkih prostora za učenje, sportske aktivnosti i druženje, što znači da su teretana, dnevni boravak, učionica itd. Zatvoreni", piše u Obavijesti.

Dalje, korisnici smještaja su dužni prilikom korištenja zajedničkih sanitarija, čajnih kuhinja i praonica koristiti jednokratne rukavice. Jednokratne rukavice je potrebno baciti nakon uporabe te poslije temeljito oprati ruke i dezinficirati površine. Preporučuje se izbjegavanje korištenja klimatizacijskih uređaja u prostorijama u svrhu provjetravanja, kao i da se pri boravku u sobi sa sustanarom održava preporučeni razmak, a preporučuje se i nošenje zaštitne maske (platnene, medicinske i sl.).

VARAŽDIN: Roditelji ne smiju u dom, dezinficira se i obuća...


I useljenje u varaždinske domove odvijat će se po novim pravilima Studentskog centra u Varaždinu.

...SAMOIZOLACIJA U ZAGREBAČKOM DOMU: \'Student nije pokazivao nikakve simptome, od danas se vraća normalnom životu\'...


"U skladu s najavljenim planiranim datumom useljenja prilikom rezervacije soba, potrebno je dogovoriti točan termin useljenja (dan i vrijeme) slanjem e-maila na useljenje@scvz.hr, sukladno uputama objavljenim na web stranicama uz konačne rezultate u dokumentu Obveze studenata koji su ostvarili pravo na smještaj u studentske domove. Nakon što se zaprimi potvrda termina useljenja u studentski dom, student se treba u utvrđeno vrijeme javiti na recepciju novog doma gdje će mu biti izmjerena temperatura. Studenti s temperaturom većom od 37,2 ℃ neće moći useliti u dom. Prije ulaska u objekt obvezna je dezinfekcija ruku i obuće na postavljenim uređajima i otiračima. U studentske domove mogu ući samo studenti stanari, ne i roditelji i pratnja", piše u Obavijesti

Napominje se da je potrebno održavati fizičku distancu i pravilno nositi masku. Studenti će na recepciji doma morati potpisati Izjavu o zdravstvenom stanju.


A.Z.
foto: projektgradnja.hr

Još vijesti