Mojfaks.hr u Nakon predavanja

'Novi' trošak u menzi posvađao studente: Kuna i pol previše za posudicu 'za ponijeti'? 'Neki žive s 50 kuna tjedno…'

Posudice za ponijeti obrok iz menze nisu novost. U praksi su već dugo, uz povremena mijenjanja pravila, ovisno o trendovima ili pak najnovijoj epidemiološkoj situaciji.

12. travnja 2021 16:43
Obrok iz menze

Obrok iz menze Foto: MojFaks

Oni koji su studirali početkom 2000-ih pamtit će da se, primjerice, hrana iz zagrebačkih menzi nije smjela iznositi (iako prizori kolega koji pretresaju sadržaj s tanjura u plastične posudice nikome nisu bili strani), a one koji su studirali u Osijeku 2014. razveselila je vijest da ostatke "papice" ili pak čitave obroke koje nisu konzumirali u restoranu mogu ponijeti kući. Ova praksa u osječkim restoranima traje i danas pa tako, ukoliko planirate klopati kod kuće ili se malo precijenite s narudžbom, obrok možete ponijeti kući u posudici koja će vas koštati 1,50kn.


Pandemija koronavirusa ponovo je aktualizirala čitavu priču s "take out" obrocima koji su u ožujku prošle godine, tijekom prvog zaključavanja, bili jedini način konzumiranja hrane iz restorana za studente u Zagrebu.


>>>Prijete li im gastointestinalne infekcije? Nose hranu u posudicama u sobe u kojima NEMA FRIŽIDERA: 'Nema nas dovoljno da nam organiziraju večeru u menzi...'<<<


S obzirom da se ova praksa mijenjala s vremenom, kao i same cijene obroka u menzama, ne čudi da se studenti iznenade kad i sami svjedoče promjenama u realnom vremenu. Tako je studentica u Facebook grupi studenata Sveučilišta u Zadru kolege obavijestila da se od prošloga tjedna i u zadarskoj menzi posudice 'za ponijeti' naplaćuju 1,50kn po komadu.


Cigarete nisu problem, ali posudica u menzi je?


Ova je informacija izazvala brojne komentare, a neki su se kolege uspjeli čak i posvađati. Kao i uvijek, bilo je i onih koji su u njenoj obavijesti vidjeli priliku za uvrede.


"Šta ćemo sad? Brate ljudi debili radi 1,5 kune rade show, nije vam problem kupit kutiju cigara za 40kn, al' u menzi potrošit 11,5 kn lopovi...e jadni vi...", glasio je jedan, posebno oštar, komentar.
Autorica objave pojasnila je da se ne radi o poticanju rasprave, "showa" nego da informira kolege te je upozorila da ima i onih koji raspolažu sa zbilja skromnim tjednim budžetom. "Ne kupuju svi cigare i ne mogu si priuštiti ne znam kakve gušteve jer preživljavaju od 50 kn tjedno. Možda tebi 1,5 kn nije velika stvar, nekome drugome možda je. (…) Čisto da oni koji štede znaju ponijeti svoje posudice ili što već", pojasnila je ova studentica.


>>>Od ovog vikenda 'mini lockdown': Studenti u panici – zatvaraju li se i menze?<<<


Njenom iskustvu priklonila se još jedna studentica koja u ovom potezu vidi udar na budžet uz komentar: "K'o da nismo dovoljno siromašni."


Komentara nije nedostajalo...foto: screenshot via Facebook@Sveučilište u Zadru (studenti)


No, ima i onih koji u ovoj odluci ne vide nikakav problem. Kako kažu, potrebno je samo kupiti plastičnu posudicu i u njoj svaki put ponijeti kući sve što ne pojedete u menzi. Ovo bi, što se budžeta tiče, svakako bilo najekonomičnije rješenje za studente.


Kao i uvijek, vijest o bilo kakvoj korekciji cijena ili pak uvođenja nove "daće" u menzama izazvala je i par nostalgičnih komentara u kojima se bivši studenti prisjećaju cijena "nekad i sad".


"Ja se sjećam vremena kad sam bio prva godina kad je kava u maloj menzi bila par kuna na studentsku iksicu i kad nije bilo ograničenja na broj jela koliko u danu možeš uzeti na studentsku iksicu... Uh, jesam ostario", našalio se jedan član grupe.


>>>REDARI u menzama, dezinfekcija ruku i nogu: Nove, STROŽE mjere od danas u ovim studentskim restoranima<<<


Bilo je i onih koji tvrde da su posudice "u njihovo vrijeme" koštale i više te da se ova praksa primjenjivala i prije. Tako se najčešće spominje cifra od 2 kune za "take out" posudicu.


Jedno je sigurno, praksa iznošenja hrane iz menze mijenjala se s vremenom u menzama diljem Hrvatske stoga je svakom studentu uputno da provjeri je li dozvoljeno iznositi hranu iz omiljenog restorana, u vlastitoj ili pak "posudici za van" koju može kupiti u restoranu ukoliko opcija obroka za van postoji.

Još vijesti