V.K. u Nakon predavanja

Diplomirala novinarstvo zahvaljujući očima svoje majke: Slijepoj studentici mama čitala knjige za ispite i učila s njom

Osim što na Kosovu ionako vlada veliki postotak nezaposlenih ljudi, ljudima s invaliditetom dodatno je otežano uspjeti na tržištu rada, bez obzira na postojeće zakone.

15. srpnja 2021 14:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mlada novinarka Lumnija Berisha rijedak je primjer osobe s invaliditetom koja se uspjela izvući iz začaranog kruga nezaposlenih na Kosovu.


Lumnija Berisha nije svakidašnja novinarka. Ova Kosovarka je slijepa, no to joj nije bila prepreka da slijedi svoje snove i završi fakultet jer su oči njene majke bile i Lumnijine oči koje su za nju čitale knjige tijekom akademskog obrazovanja.


Prema reportaži dw.com, Luminija već 8 godina radi kao novinarka Radio Kosova u Prištini. Njena majka joj svakodnevno pomaže snaći se u zgradi gdje radi, ali i čitati i pisati tekstove. S obzirom na to da na Kosovu nema okvirnih uvjeta za ljude s invaliditetom koji bi im uvelike olakšali život, Lumnija se snalazi kroz oči svoje majke, jer na svom poslu čak nema osiguranu tipkovnicu za slijepe.


>>>'Nemam ruke pa sam mu pružila osmijeh': Student iz Bosne i njegova djevojka prava su ljubavna inspiracija<<<


"Zakoni su tu, ali trebali bi biti provođeni i u praksi kako bi ljudi s invaliditetom mogli biti slobodniji i raditi svoj posao bez poteškoća. Meni je majka morala pomagati od studija pa do danas",
kazala je za dw.com ova hrabra žena.


Lumnija je završila studij novinarstva / Foto: screenshot via Facebook@luma.berisha.9


Bujar Kadriu, predsjednik Kosovskog foruma invalidnosti, može potvrditi njene riječi jer su mu ovakve priče vrlo poznate. "Situacija na području rada, obrazovanja i socijalne skrbi nije naklonjena osobama s invaliditetom. Zapošljavanje im je ogroman izazov. Njihova integracija u društvo se nesumnjivo sprečava, iako postoji jasan zakon koji javne i privatne osobe obvezuje da zapošljavaju ljude s invaliditetom", komentirao je Kadriu.  


>>>Nataša je prva slijepa studentica medicine, ali zbog svog hobija je jedinstvena u cijelome svijetu<<<


S obzirom na to da nema svoj ured u zgradi radija, Lumnija organizacijski dio posla radi od kuće i tu joj, naravno, pomaže majka. "Za mene je to bio velik izazov i s tim se izazovom uspješno nosimo zahvaljujući Lumnijinoj velikoj volji, ali sve se odvija uz moju pomoć", komentirala je njena majka Nurie Berisha.


Iako joj u vanjskom svijetu majčine oči služe kao njene, Lumnija je sasvim slobodna i samostalna kod kuće, jer kako kaže, roditelji su joj stvorili uvjete da može voditi neovisan život.


izvor: dw.com/hr

Još vijesti