Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Od grudnjaka do mobitela: Što se sve krade u studentskim domovima?

Može se slobodno reći da će krađa uvijek biti, a iznimka za to nisu niti studentski domovi. Osim što ondje 'operiraju' oni koji ciljano kradu bicikle, ženske torbice i vrednije stvari, čini se da i studenti rado 'maznu' svojim kolegama neke stvari.

23. studenog 2016 13:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nažalost, od lopova se teško obraniti jer oni koji ne razmišljaju tako, nikada ni ne pomisle da bi im netko mogao "hladno" ući u sobu pa ukrasti primjerice mobitel. Osim što iz studentskih domova nestaju bicikli, ženske torbice i slično, predmet krađe postanu i vrlo banalne stvari poput odjeće.

Upravo je odjeća studentice druge godine, I.P., ukradena sa sušila prije nekoliko dana na što je ona ostala u potpunosti šokirana. No, vjerovali ili ne, to nije jedina stvar koju su joj ukrali u Studentskom domu Stjepan Radić.

...Uz kamere i zaštitare u studentskim domovima - bicikli ipak postaju plijenom lopova...


"Prošle godine sam ostala bez grudnjaka, ostavila sam donji veš u deterdžentu umakati u umivaoniku i jadan je samo nestao. Ljudi se ne mogu zeznuti i uzeti tuđe jer uzmu s tuđeg sušila, a takve osobe treba poslati na liječenje, mislim, ako već vidiš nešto što ti se sviđa toliko da ne možeš odoljeti (a da nije donji veš) radije pitaj tu osobu da ti posudi koliko god to čudno zvučalo. Možda ti i posudi", tvrdi studentica.


Izvor: sczg.unizg.hr

Ovakve "sitne" krađe studenti uglavnom ne prijavljuju jer ne postoji baš realni scenarij u kojem bi Uprava doma pronašla lopova i glumila detektiva. No, ostale stvari koje se kradu su možda još bizarnije. Dvoje studenata tvrdi da im je bilo ukradeno posuđe, a studentica P.D., koja je diplomirala prije tri godine i bila smještena u Cvjetnom kaže kako Uprava nije reagirala na težu krađu koju je doživjela.

"Slijepa sam osoba i sve godine školovanja živjela sam na Cvjetnom u prvom paviljonu u kojem su slabovidne osobe, a u srpnju kada se održavao folklor došli su mladi iz cijele Hrvatske. Ostala sam na ljetnom smještaju, a ti mladi su bili smješteni na više katove. Sa subote na nedjelju se dogodilo to da mi je netko provalio u sobu dok sam tu noć bila kod dečka, a i pas je bio sa mnom. Iz sobe su mi bila ukradena dva mobitela koja su bila na punjenju, ali i novac koji je bio u kasici, preko 2000 kuna. Soba mi je bila rasturena – kvaka razvaljena, vrata obijena, a nitko ništa nije čuo. Zvala sam policiju koja je pisala provalu, a Uprava nije radila i nisu mi imali kako zamijeniti vrata. Tada je moj brat poludio i stisnuo Upravo na što je morao doći bravar koji je kukao o tome kako je morao doći nedjeljom", otkriva studentica P.D.

Po domovima "operiraju" i stariji ljudi


Prije par mjeseci pisali smo o tome kako je u Studentski dom Stjepan Radić upao čovjek koji je studentima pokušavao ući u sobe pa je na kraju i ukrao dvjema studenticama torbe. No, čini se da ovo nije izoliran slučaj da se nepoznati muškarci motaju po domu jer kako kaže studentica T.K., to se događalo i prije.

"Prije dvije godine je lik sa sušila krao žensku odjeću. Govorim o čovjeku koji je imao otprilike 50 godina. Ja sam mislila da je nečiji tata...ali eto očito nije jer se djevojka kasnije žalila. Sumnjam da studenti kradu jedni od drugih, kamera je postavljena na uglu paviljona i na ulazu, ali ne i u hodniku. Zaštitari ne rade svoj posao, čak ni da rastjeraju nekog tko urla iza 23 h....a onda se čude što BBB-ovci upadnu u paviljon i pretuku dečke iz Splita", otkrila je studentica

...Krao torbice, ulazio u sobe studenata: Uhićen čovjek koji je harao domom na Savi...


Kako bismo saznali što se konkretno čini da ne dođe do ovakvih neugodnih situacija i krađa, nazvali smo u Studentski dom Stjepan Radić, ali upravitelj doma, Boženko Ćosić, navodno više nije nadležna osoba za davanje odgovora na tu temu.


Izvor: Pixabay

U prethodnim člancima kada smo pisali o različitim krađama, od bicikala do torbica, rekao je da je velik problem to što nema dovoljno zaštitara u domu.

"U domu tijekom dana imamo jednog, a navečer tri do pet zaštitara, ovisno o danu u tjednu. Nažalost, njihov broj je određen financijskim sredstvima koje SC uplaćuje zaštitarskoj tvrtki na osnovu procjena pri donošenju proračuna", rekao nam je Ćosić dok je još odgovarao na pitanja o ovoj temi.

Nakon krađe ženskih torbi u domu, Ćosić je rekao kako bi studenti trebali biti oprezniji te da obavezno zaključavaju vrata sobe.

...Studentici ukrali bicikl, s lopovom se obračunala – porukom...


"Zamolio bih studente da zaključavaju vrata svojih soba čak i kada su u sobi te kada odlaze na tuširanje. Osim toga, trebaju obavezno zatvarati protupožarna vrata. U slučaju da studenti zapaze nešto sumnjivo neka odmah pozovu naše zaštitare i problem ćemo riješiti", tvrdio je Ćosić.

Rade li zaštitari dobro svoj posao ili ne – mogu prosuditi samo stanari doma koji i dalje ne mogu vjerovati da bi im od kolega netko nešto ukrao.

Ivana Petrić
foto: Pixabay