Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Od kondoma i skripti pa do odjeće i alkohola: Na što ustvari troše novce hrvatski studenti?

Studentski budžeti su vrlo često i više nego skromni, no studenti kao studenti – snalaze se na različite načine. Iako im nije nimalo lako, većina će reći kako im je upravo period kroz koji trenutno prolaze, daleko najdraži i najispunjeniji do sada. Kao jedan od bitnih faktora jest i činjenica što su sada po prvi put financijski samostalni...barem donekle.

31. listopada 2018 16:04
Od kondoma i skripti pa do odjeće i alkohola: Na što ustvari troše novce hrvatski studenti?

Od kondoma i skripti pa do odjeće i alkohola: Na što ustvari troše novce hrvatski studenti? Foto: MojFaks

Iako im roditelji najčešće mjesečno uplaćuju određenu svotu, oni sami odlučuju što će raditi s tim iznosom. I što oni rade? Zanimalo nas je i odlučilo smo pitati upravo naše drage studente da nam otkriju svoje prioritete, ali i stvari na koje najmanje troše!

Izvor: Unsplash

"Najviše trošim na alkohol, a najmanje na prijevoz"


Za početak razgovarali smo sa studenticom PMF-a u Zagrebu koja nam je otkrila kako ne odgovara onome na što prvo pomislimo kada zamislimo studenticu PMF-a: "Kad se radi o tome gdje većinu novca potrošim, moram priznati kako svakako najveći dio ide upravo na odjeću. Ne mogu si pomoći, to je skoro pa jače od mene - kada vidim neki komad koji me totalno osvojio, moram ga kupiti. I da imam zadnjih 100 kn u novčaniku, uvijek ću si prije kupiti odjeću nego to sačuvati za hranu". Očekivali smo da će stvar na koju najmanje troši biti onda hrana, no ispada da ipak nije to: "Živim u studentskom domu na Lašćini i mjesečno plaćam dom samo 200 kuna. Moram priznati, najmanji dio budžeta odlazi upravo na to - čak i na gumene bombone trošim više nego na smještaj!".

Izvor: Unsplash

Sljedeći s kojim smo razgovarali jest student FER-a, koji je po mnogo čemu klasičan FER-ovac, a moglo bismo reći i za njegov budžet jer je, skroz \'ferovski\': "Čuj, moji su prioriteti jednostavni. Najviše trošim na alkohol i lake droge, a najmanje na javni prijevoz. I da, vozim se svaki dan peticom do Sveučilišne Aleje. Živim li u strahu od kontrole? Da, ali što je život bez adrenalina?". Kratko i jasno, ovakvo nas je upravljanje novcima barem nasmijalo!


...Krvopije budžeta: Stvari na koje ćete potrošiti najviše novca tijekom studija, a niste o njima niti razmišljali...


...Stalno kukaš da si bez kinte? Iz prve ruke nauči kako štedjeti za vrijeme studiranja...


Sljedeća s kojom smo razgovarali jest ozbiljna studentica Učiteljskog fakulteta koja nije brucoš, ali to ne biste nikada pogodili iz sljedećega: "Moram priznati da rijetko kada izlazim, a odjeću najčešće kupujem u second hand shopovima, no veliki trošak su mi upravo materijali za faks. Ne znam koliko mi mjesečno ode na printanje, kupovinu markera, ravnala... Znam da zvuči smiješno, no jedino kada imam pregledne i oku ugodne materijale se uspijevam natjerati da učim. I da, nosim naočale, ne mogu si dopustiti pretjerano buljenje u laptop... Na što najmanje trošim? Definitivno na hranu. Hranim se u menzi i na dan ne potrošim više od petnaest kuna, jedino ako se tu i tamo počastim nečim iz pekare!". Prilično je jasno da njezin identitet nećemo otkriti, zamislite što bi joj roditelji rekli kad bi saznali kako se hrani....

Izvor: Njuškalo

Još neki od maštovitih odgovora su bili i sljedeći: "Trošim na koncerte, štedim na odjeći. Možda imam isti outfit na svakoj slici s koncerta, ali zato je uvijek drugi koncert u pitanju!", "Najviše trošim na kondome, najmanje na kino, iako pratim sve najnovije filmove. Dobro pogađaš, imam instaliran  Bit Torrent na laptopu...", "Fakat bih volio biti u formi, no jednostavno si ne mogu priuštiti da mjesečno izdvajam pare za teretanu, ili si tako barem govorim. I da, najviše trošim na hranu i alkohol. Znam...".

Izvor: Unsplash

Studentski budžeti variraju od studenta do studenta, no daleko su od onoga što roditelji očekuju... Osim možda cure koja troši na skripte, njezini su vjerojatno zadovoljni s time kako si je cura posložila prioritete u životu!

Ana Šoda
foto: Njuškalo/Unsplash/Pixlr