Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Od nogometa do doktorata: Odustao od profesionalnog sporta i postao najbolji student u svome gradu

Počašćen je što je baš on odabran za najboljeg, u konkurenciji od 800 studentica i studenata.

30. studenog 2021 15:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dragan Smiljanić se ovjenčao nagradom za najboljeg studenta preddiplomskih i diplomskih studija na 10 studijskih programa Fakulteta tehničkih znanosti u Novome Sadu. Prosjek ocjena iznosi mu 9.9, što je skoro apsolutna petica, no nije oduvijek bio toliko uspješan što se školovanja tiče.


>>>'Šta bolji? Najbolji!': Postani TOP student uz ovih nekoliko savjeta<<<


Naime, ovaj se 25-godišnjak nije "proslavio" u gimnaziji, piše Blic.rs. Prvo polugodište jedva je završio s prosječnom ocjenom 4,0 (od mogućih 10). Škola mu, kako kaže, nije bila u fokusu, jer je želio postati profesionalni nogometaš. Međutim, u nogometu nema garancije uspjeha, a kako kaže Dragan, nekada i ne ovisi sve samo o vama, pa se ipak odlučio posvetiti obrazovanju.


Od nogometa do prometa


Kako kaže, FTN je upisao jer je smatrao da je to fakultet gdje se može steći najširi spektar znanja. "Smjer promet i transport sam odabrao jer sam iz Šida, a ovdje su zaista široko rasprostranjeni poslovi povezani s prometom. Na fakultet sam došao sa namjerom da položim sve ispite, a nakon par mjeseci odlučio sam da mi treba prosjek 9,0, kako bih dobio državnu stipendiju. U prvoj godini dobio sam neke devetke iz zaista laganih i jednostavnih predmeta, pa ostaje žal što prosjek nije 10,0. Kako sam sazrijevao, shvatio sam da je znanje najvažnije za uspjeh, čime se god bavili u životu. Bez znanja ne postoji dugoročan uspjeh", izjavio je Smiljanić.


Najbolji među 800 kolegica i kolega


Kako dodaje, počašćen je što je izabran za najboljeg u konkurenciji od 800 studenata. Objavio je i dva znanstvena rada, "Pakiranje opasnih tvari u propisanu ambalažu" (časopis "Ecologica") i "Supstitucija vida transporta opasne robe i njeni efekti" (časopis "Tehnika").


foto: screenshot via YouTube@Brainz TV/Šampioni znanja


Doktorirat će kroz deset godina


Nakon završenog diplomskog studija planirao je raditi na fakultetu kao asistent, međutim, na kraju se odlučio za rad u privredi, taj posao mu donosi više uzbuđenja. Iako je na prvoj godini doktorskog studija, u fokusu mu je biznis, pa sa studijem trenutno ne žuri. Planira doktorirati kroz 10 godina.


>>>Top studenti prestižnog studija brutalno iskreno maturantima: 'Ako ti je ovaj faks drugi izbor, bolje da ga uopće ne upišeš'<<<


U budućnosti planira otvoriti svoju kompaniju i okušati se u biznisu. Tokom studija dobio je četiri nagrade FTN-a za ostvaren uspjeh u toku školske godine za prosjek preko 9,5. Pet godina bio je stipendist Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja, a dvije godine Fonda za mlade talente Republike Srbije.


Nogomet mu je i dalje velika ljubav


Iako je u 18 godini između profesionalnog nogometa i obrazovanja, izabrao ovo drugo, ova igra je i dalje njegova velika ljubav. S prvim timom FK "Radnički Šid" počeo je trenirati s nepunih 16 godina. Danas tamo planira završiti karijeru.


>>>Mlada Varaždinka stigla do Oxforda: Na ispit obavezno nosi karanfil, a osim njenih ocjena i cijena školarine je – boli glava!<<<


"Kroz nogomet sam naučio da je za svaki uspjeh potreban rad, odricanje i konstantnost. Ove godine sam se zbog obiteljskih obaveza vratio u svoj matični klub FK Radnički Šid. Igram na poziciji prednjeg veznog", veli Dragan.


izvor: blic.rs

Još vijesti