Mojfaks.hr u Nakon predavanja

'Odgovarali smo kod profe u stanu, imala je prepariranu mačku': Studenti nam otkrili najbizarnije ispitne priče

Ispitni rokovi ponekad djeluju kao teški kameni blokovi jer nam istovremeno pritišću zdrav razum i igraju se našim živcima. U svemu tom ispitnom 'kupusu' uvijek se nađe još jedan faktor koji može biti razlog naše (ne)sreće, a to je profesor.

3. srpnja 2017 18:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Najbizarnije situacije na fakultetu studenti najčešće dožive tijekom ispitnih rokova, odnosno na samom ispitu. Nismo sigurni je li to zato što su nervoza i stres pojeli još ono malo preostalih živaca kod nas i kod profesora ili se radi o još jednom misteriji svemira, ali netko bi trebao napisati knjigu naslova "Kada profesori i studenti polude".



I sama sam doživjela nekoliko čudnih situacija s profesorima, a one su uglavnom imale pozitivan ishod jer sam se vodila onom "pametniji popušta" pa sam uvijek olabavila i dopustila da profesor bude u pravu, ali nakon nekih studentskih svjedočanstava sam ostala osupnuta.

...Varanje na ispitu: Pitali smo studente prijavljuju li kolege koji prepisuju - šokiraju li vas odgovori?...


Sve je počelo na društvenim mrežama kada je jedan poznanik napisao da se profesor prije nekoliko dana nije pojavio na ispitu jer je na jedrenju dok su se studenti naravno pojavili. To me odmah bacilo u prošlost na profesoricu koja se također nije pojavila na ispitu, a nakon što smo ju kolege i ja nazvali, naljutila se na nas u stilu "što mi nju ometamo dok ona leži na plaži u Puli". I dalje nije priznala da je zaboravila na ispit. Srećom, to je davna prošlost i više ne moram tolerirati profesorsku samovolju i rad "kak\' im se sprdne", no zato to i dalje moraju proživljavati drugi studenti.

Odgovaranje u stanu s prepariranom mačkom, ispit preko telefona i profesori koji su u egzotičnim zemljama umjesto na upisu ocjene


Ispitujući studente i kolege o čudnim i bizarnim situacijama s ispita, primijetila sam da se najviše "what the fuck" slučajeva nalazi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kako biste se i vi prekrstili u šoku kao i ja, prvo ćemo početi s tim. Apsolventica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu prepričala je da su ona i par kolega išli na odgovaranje kod profesorice u stan, a ono što ih je ondje zateklo spada u kategoriju weird shit.

...Ne možeš predvidjeti koju ocjenu ćeš dobiti: Studenti otkrili kako je izgledao njihov prvi ispit u životu...


"Kolege i ja smo došli odgovarati kod profe u stan, a ona je u to vrijeme bila operirana ili tako nešto i na podu su bile raširene pelene. Sjedila je u krevetu u spavaćici, a pod njom su bile neke pelene. Imala je prepariranu mačku u hodniku i jednu živuću mačku. Cijeli stan je mirisao po mirisnim štapićima, točno da te zaboli glava, a u pola odgovaranja nas je prekidala i govorila: \'Možete li pozvati moju miciku?\'. No, imam još jedan čudan slučaj za ispričati. Radi se o profesorici koja je umirovljeni profesor i kod koje se išlo odgovarati kući jer je bila, eto, stara. Kod nje sam dobila 4 iz ogromnog ispit, zaboravila sam uzeti indeks pa sam mislila da ću ga odnijeti na nekom drugom roku, ali je u međuvremenu umrla", prepričala je studentica.



Druga priča pokazuje bezobrazluk i nonšalantnost pojedinih profesora. Naime, bivša studentica filozofije i kroatologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ispričala je prispodobu u kojoj je glavna uloga profesorica kod koje nema ljetnih rokova jer ona mora ići na more.

"Profesorica iz priče je Francuskinja koja je predavala Uvod u grčku filozofiju. To je bila patnja od predavanja jer je fulala svaki padež i vrijeme, bilo bi nam svima lakše da je držala predavanja na engleskom. Dođe prvi rok, ljetni, na pismenom nam se pojavi njezin asistent i kaže da će usmeni i upisivanje ocjena bit na jesen, jer je ona sad na Braču. Ono, super. Kolegici je trebala ocjena radi stipendije i doma, zvala ju je na Brač, ova je ispitivala satima preko telefona, na kraju još cura morala slati indeks preporučeno dolje, zajedno s parama da joj ova vrati indeks, koliko se sjećam. Ja sam s druge strane iz pismenog dobila 5, da bi mi na jesen kad sam došla po ocjenu rekla da to nije ipak 5, ni dva čak, i natjerala me na dodatna predavanja koja smo slušali subotom i onda opet pisali pismeni i još usmeni. Nakon svega osjećala sam se mrtvo kao i ti grčki filozofi", prepričava djevojka.

No, ona ima priču i o mužu spomenute profesorice koji predaje na istom fakultetu, a ljude pušta da prođu ili padnu iz čistog vica.

"Njen muž je isto priča za sebe. Taj je znao ljude rušiti iz vica, puštati ih iz vica, imati čudne ispade koje je valjda pravdao time što je ekscentrik, kao. Kod njega sam imala tri ispita. prvi, metafiziku, sam odgovarala ne pamtim koliko puta. Prvi put mi je pružio indeks nakon prvog pitanja jer nisam točno odgovorila. Iako jesam. Pa mi je rekao da on želi odgovor na grčkom. Drugi put me pitao nešto van literature. Treći put sam pročitala i to, ali me opet htio rušiti jer nisam znala citirati njemačkog filozofa na grčkom (!), samo sam se taj put napravila blesava, odbila uzet indeks i sjedila mu u sobi držeći monolog dok se nije puknuo smijati i upisao mi 4. Drugi ispit sam umirala od straha da me opet ne mrcvari, ali nije. Ispitao me sve od A-Ž, ali me pustio. Treći me čak nije ni pitao, nego me pitao samo jel mi simpa Nietzsche. Rekla sam da je, a on: \'Odlično kolegice, evo pet\'", tvrdi djevojka.



M.K. je iz Australije u Hrvatsku doselila 2009., a diplomski je odlučila upisati u Hrvatskoj jer je vidjela da će bez magisterija teško ovdje naći posao. Jedan ispit će joj sigurno ostati u pamćenju, a osim što je profesor sam po sebi bio čudan te rušio i davao prolazak kako god je htio, on ju je htio ispitivati na engleskom. Naravno, kolegij je bio na hrvatskom.

...Studenti otkrili je li za uspjeh na faksu bitnija sreća ili upornost i konstantan rad...


"Ispiti kod ovog profesora su uvijek bili usmeni, a literatura kao i predavanja su bili beskrajno dosadni i kao što to uvijek biva – teški. Jednu skriptu sam napravila sama čitajući knjigu, drugu sam slagala po najčešćim pitanjima koje pita i jako me bilo strah samo dok bih to čitala. Prolazak na ispitu je uglavnom ovisio o njegovom raspoloženju, a kada sam došla nakon četvrtog puta na ispit konačno mi se posrećilo, ali jedva. Jednim pitanjem me totalno zbunio i bila sam očajna pa sam počela malo izmišljati da sam se nedavno doselila iz Australije i da baš ne razumijem najbolje ono što učim (nažalost ni nisam razumjela) pa mi je rekao da on mene može ispitivati i na engleskom. Krenuo je s engleskim na što sam mu rekla da gradivo baš ne razumijem ni na engleskom. Ipak sam nešto znala pa mi je dao prolaz, ali je grozno to što je ljude nakon mene ispitivao na engleskom", prepričala M.K.

Bivši student zagrebačke Filozofije (oh, baš čudno) ispričao nam je čudnu i krajnje bezobraznu situaciju koja se dogodila na njegovom fakultetu. Njegova profesorica je kasnila na upis ocjene, ali nitko s fakulteta se nije sjetio reći studentima da je profesorica u Brazilu. Ili u Kolumbiji.

"Pisali smo pismeni ispit, dobili rezultate i pojavili se na faksu na dan kad je najavljeno da će profesorica doći upisivati ocjene u indeks i pitati one koji žele bolju ocjenu. Profesorica je kasnila, a nakon podužeg čekanja netko je od kolega pitao tajnicu hoće li se dotična pojaviti ili ne. Nakon što je s profesoricom stupila u kontakt obavijestila nas je da možemo kući jer je profesorica tek sada avionom krenula iz neke egzotične južnoameričke zemlje te se naravno neće pojaviti na faksu", prepričava B.L.



Nakon ovih priča više vam neće smetati kratko kašnjenje profesora ili to što morate odgovarati još s 10 kolega u zagušljivom kabinetu jer zapamtite – mogli ste odgovarati kod profesora u stanu s prepariranom mačkom.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock/Pixlr

Još vijesti