V.K. u Nakon predavanja

Opasan trend stigao i u susjedstvo! Sve više djevojaka žali se na 'začinjavanje' pića drogom – evo kako se zaštititi

Grozan trend stigao je i u susjedstvo, o čemu svjedoči lavina ispovijesti djevojaka kojima je droga ubačena u piće. Evo kako se zaštititi...

28. prosinca 2021 12:09
droga u piću

droga u piću Foto: Shutterstock

U ovom tjednu između Božića i Nove godine, mladi aktivnije i češće izlaze. Osim što su na praznicima, ovo vrijeme najčešće provode s obitelji i prijateljima s kojima nadoknađuju propuštena druženja tijekom jesenskog semestra te posjećuju kafiće, klubove i tulume.


Kako smo pisali, u Velikoj Britaniji od početka ove akademske godine intenzivno se izvještavalo i upozoravalo na zastrašujući trend drogiranja djevojaka tijekom izlazaka, i to direktno injektiranjem "droga za silovanje" u krvotok, umjesto da im se "začini" piće. S obzirom da djevojke u mnogo slučajeva uopće nisu osjetile ubod, nego bi trag vidjele tek dan poslije, mnoge su odustale od izlazaka i posjećivanja kafića i klubova dok se ponovo ne budu osjećale sigurno u svojim gradovima.


>>>Užas u noćnim klubovima! Studentice omamljuju injekcijama: Brucošica progovorila o stravičnom iskustvu<<<


Kako piše Klix.ba, ovaj je trend stigao i u naše susjedstvo. Nakon svjedočanstva djevojke iz Srbije o "začinjavanju" pića drogom, uslijedila je lavina sličnih svedočanstava što je u javnosti aktualiziralo temu GHB droga te načina prepoznavanja simptoma unošenja ovakvih tvari u organizam.


GHB svjedocanstvo GHB svjedocanstvo Foto: Foto: screenshot via Instagram@Ovarijum/Screenshot

Foto: screenshot via Instagram@Ovarijum


Posljednjih nekoliko dana, na društvenim mrežama šire se svjedočanstva djevojaka iz Srbije koje opisuju svoja iskustva nakon što im je netko, kako pretpostavljaju, ubacio "drogu za silovanje" u piće. Sve ispovijesti djevojaka iz susjedstva prvo je podijelio popularni Instagram profil Ovarijum, a onda i tamošnji mediji.


GHB iskustvo GHB iskustvo Foto: Foto: screenshot via Instagram@Ovarijum/Screenshot

Foto: screenshot via Instagram@Ovarijum


GHB iskustvo GHB iskustvo Foto: Foto: screenshot via Instagram@Ovarijum/Screenshot

Nisu samo u klubovima... / Foto: screenshot via Instagram@Ovarijum


Simptomi se osjete brzo


Kako pišu dalje, ovoj sintetičkoj drogi ne treba puno vremena za djelovanje, pa se i simptomi osjete vrlo brzo nakon konzumacije. GHB ili gama hidroksibutirat je depresor centralnog živčanog sustava, a najčešće ga zloupotrebljavaju tinejdžeri i mlađi ljudi u barovima, zabavama, klubovima i na rave partyijima, a često se stavlja u alkoholna pića.


Euforija, povećan seksualni nagon i spokoj su prijavljeni kao "pozitivni" efekti GHB-a, dok negativni efekti mogu uključivati znojenje, gubitak svijesti, mučninu, halucinacije, amneziju i komu, među ostalim nuspojavama.


>>>'Droga za silovanje' sve češća među mladima: Ovako ćete znati je li netko 'začinio' vaše piće u klubu<<<


Ova droga najčešće je bez mirisa i okusa i u tekućem stanju, no može se pojaviti i kao bijeli prah. Mala količina ove droge u piću ostavlja blagi metalni okus u ustima, no, može se dogoditi da ga uopće nema.Simptomi


Kako su opisale djevojke, simptomi se pojave vrlo brzo i ovo iskustvo su opisale kao djelovanje vrlo jakog sedativa. Osobi pod utjecajem ove droge prvo se oduzmu ekstremiteti (ruke i noge), zatim gubi kontrolu nad cijelim tijelom. Ovisno o dozi koju osoba unese, neki mogu ostati svjesni događaja oko sebe iako su tjelesno nepokretni, dok su se mnoge djevojke onesvijestile. Ako dođe do veće količine ove droge u organizmu i nesvjestice, stručnjaci preporučaju takozvanu "koma pozu" i neprestano praćenje disanja i otkucaja srca.


Čak i nakon unošenja malih doza ove droge posljedice su zastrašujuće, a veće doze mogu čak dovesti i do prestanka disanja time jer supstanca utječe na rad centra za disanje koji prestankom svog rada zaustavlja slanje impulsa koji pak, posljedično, dovode do prestanka rada pluća.


>>>Pulski srednjoškolci u raljama droge: 'Ne znaju gdje su, haluciniraju, pogađa ih amnezija, agresiva. Nasilni su jedni prema drugima'<<<


Što učiniti?


Ako primijetite da osoba u vašem društvo pokazuje neke od nabrojanih simptoma, nipošto ju ne ostavljajte samu nego ju, u pratnji, izvedite na svjež zrak. Ako osoba izgubi svijest, obavezno pratite vitalne funkcije i alarmirajte hitnu pomoć.


Ako pak sumnjate da je droga ubačena u vaše piće, odmah o tome obavijestite svoje prijatelje, izađite na svjež zrak s njima u društvu, neka netko od njih odmah obavijesti nadležnu medicinsku službu. U slučaju da osjetite simptome, a sami ste, o tome obavijestite zaposlenike lokala kako bi mogli pripaziti na vas dok ne stignu liječnici ili medicinski tehničari.

izvor: klix.ba