V.K. u Nakon predavanja

Nakon faksa sjeda na traktor: Studentica postala hit na lokalnoj Traktorijadi

Studenti sve više ostaju raditi u gradovima u kojima su i studirali i rijetko da se može vidjeti da se mladi vraćaju u svoje rodne krajeve, posebice ako su to sela u kojima je glavna djelatnost poljoprivreda. No, jedna mlada studentica ipak ulijeva nadu u budućnost poljoprivrede...

11. listopada 2021 12:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Rijetko tko se danas može pohvaliti da je u svojim studentskim danima naučio ili zna voziti traktor! Kako se već godinama prenosi, sve manje mladih ostaje na selima i oni masovno sele u gradove. Zbog toga nam propada i poljoprivreda, a i naše staro stanovništvo ostaje samo u skoro pa potpuno opustošenim selima.


>>>Za 18. rođendan poželio 3 ovce: Maturant Luka sprema se na fakultet, ali od sela ne odustaje<<<


No, da ipak postoji nada za mlade naraštaje u selima pokazuje mlada studentica druge godine Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva Enida Halilović. Kako prenosi avaz.ba, na 5. jubilarnoj "Traktorijadi" na izletištu Vis koje se nalazi osam kilometara od Gračanice, iza volana snažnog traktora marke SAME snage 75 konjskih snaga pojavila se i ova studentica koja je, kako kaže, naučila voziti traktor nakon završetka srednje škole.


Foto: screenshot via avaz.ba


"Jednostavno, volim upravljati traktorom. Osim što ga vozim, znam upravljati sa traktorom i svim priključcima, pa kad sa fakulteta dođem kući, vozim traktor i pomažem ocu u poljoprivrednim radovima. Do sada nisam imala nikakvih problema sa vožnjom i ne smatram da samo muškarci trebaju voziti traktor", kaže Enida Halilović za avaz.ba.


izvor: avaz.ba

Još vijesti