Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Jesen u ozračju ONLINE ispita, ali studenti time NISU zadovoljni: 'Dajte nam ispite uživo, jer ovo je jad i bijeda...'

Jesenski ispitni rok privodi se kraju, a studenti rekapituliraju dojmove noviteta koje je ljetni semestar donio sa sobom.

16. rujna 2020 16:03
Jesen u ozračju ONLINE ispita, ali studenti time NISU zadovoljni: 'Dajte nam ispite uživo, jer ovo je jad i bijeda...'

Jesen u ozračju ONLINE ispita, ali studenti time NISU zadovoljni: 'Dajte nam ispite uživo, jer ovo je jad i bijeda...' Foto: MojFaks

Zbog epidemije koronavirusa, sredinom ožujka svi fakulteti u Republici Hrvatskoj prešli su na online izvođenje nastave. S poboljšanjem epidemiološke situacije u petom mjesecu, zemlja je izašla iz lockdowna, a i pojedine skupine studenata počele su se vraćati na fakultet. Vježbe su održavane u manjim grupama, a početak ljetnog ispitnog roka dočekan je s preporukama da se ispiti koji mogu održe online, a profesori kolegija za koje je bolja opcija ispiti uživo, mogu ih održati uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.
 

Krajem šestog mjeseca broj novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj počeo je rasti. Epidemiolozi su porast očekivali, kako zbog ponovnog otvaranja kafića, turističke sezone, tako i punih učionica studenata.


...Nejasan raspored, kolizije, previše zadaće... Više od 3 tisuće studenata ocijenilo online nastavu: Slažete li se s njima?...


Jesen većinski u znaku ispita online


Akademska godina iza nas, bila je izazov za sve. I studenti i profesori susreli su se s novim oblikom rada, a tek unazad par tjedana da se naslutiti kako će izgledati semestar koji počinje za vrijeme života s koronavirusom. Pojedini fakulteti najavili su da će s nastavom početi uživo, kod drugih će pak većina biti online, a neki su studente obavijestili o hibridnom modelu (odnosno da očekuju mješavinu online i uživo nastave). 

...Od \'cool online pismenog\' do \'skajpanja\' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj...


S obzirom na to da su na jesenskom ispitnom roku i dalje vrijedile preporuke za ispite od svibnja, u kratkoj anketi pitali smo studente u tri domske grupe na Facebooku: Kako polažete ispite na jesenskom roku? Zamolili smo ih i da podijele iskustvo polaganja ispita, te komentiraju koja opcija im se čini boljom.

U anketi ukupno je glasalo 462 studenta, od kojih je 60% njih na jesenskom roku ispite polagalo online. Od ukupnog broja, 40% studenata glasalo je da su ispite imali uživo.

"Od nas 40, prošlo je samo 7 studenata... s dvojkom"


Studentica Karla komentirala nam je iskustvo polaganja jednog od najkompleksnijih kolegija iz ekonomije i kako nam kaže, prošlo je grozno.

"Dakle, pala sam. U 30 minuta imala sam 25 pitanja, većina njih su bila esejska, s A, B i C potpitanjem i poneki računski zadatak. Ne vidim logiku kako je moguće studentu unijeti sve to unutar 30 minuta, i još k tome imati točnost svakog od 6 ishoda više od 50%. Ne mislim više prijavljivati ovaj ispit. Čak planiram upisati kolegij (do sad mi je to bio razlikovni) kako bih dobila još više znanja (i uopće vidjela profesora jednom u životu). Većina kolega nije prošlo. Ukupno nas je prijavilo taj ispit 40-tak, a prošlo je sedmero. Sedam studenata je uspjelo proći s dvojkom?! Prosjek mi je 4.0 i ne želim dvojku, želim ispite u dvorani, želim nositi najdeblju masku, ma i vizir ako treba i gušiti se u tome, ali dajte nam ispite uživo, jer je ovo jad i bijeda. Osjećam se nemoćno, jer fizički ne mogu doći do profesora, na mail odgovara svake prijestupne godine, i to ako uopće vidi... Možda mi se cijeli diplomski studij oduži zbog tog predmeta, jer je to zadnje što imam. Ostale predmete sam položila bez problema jer su profesori maksimalno izašli u susret i nisu imali nemoguću misiju za ispit, već dali dovoljno vremena proporcionalno težini ispita i broju pitanja. Sretno svima...", kazala nam je Karla koja očito ne želi više ispite polagati online.

Stres zbog slabe internetske veze


Slično iskustvo imala je i Paula, studentica Ekonomskog fakulteta.

...Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!...


...Nije htio buditi cimera... Polagao online ispit na hodniku doma, a internet pucao: Pitali smo studenta FER-a jel\' položio...


"Online ispiti su mi bili stresni zato što je internetska veza kod mnogih bila slaba. Na dosta kolegija smo morali imati i kameru i imali smo većinom manje vremena na raspolaganje nego sto bi imali da smo uživo pisali", govori nam.

A nekima je bilo i zabavno...


S druge strane studentica Filozofskog fakulteta govori nam da je imala jedan ispit i polagala ga je online. Za nju je to bilo odlično iskustvo. "Polagala sam 1 ispit online - usmeni je bio. Bilo je super, uspješno. Bilo je smiješno jer profesoru nije radila kamera pa je izgledalo kao da pričam sama sa sobom, samo sam ga čula, ali ne i vidjela. No, držim da su bolji i opušteniji ispiti online, manje stresa!", smatra sugovornica Martina.

S obzirom na to da još uvijek ne možemo znati što će se događati s epidemijom, studentima ostaje da se priviknu na opcije polaganja ispita i online i uživo u predstojećem razdoblju. 

A.Z.
foto: MojFaks/privatna arhiva