Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Rad u bolnicama i prije diplome? Provjerili smo hoće li se hrvatski apsolventi medicine uključiti u borbu protiv pandemije

Pandemija koronavirusa je otkrila sve manjkavosti zdravstvenih sustava mnogih razvijenih zemalja. Već godinama upozorava se na manjak medicinskih sestara, a po izvješćima Svjetske zdravstvene organizacije, medicinskih sestara u svijetu je oko 28 milijuna - 5,9 milijuna manje nego što ih je potrebno.

7. travnja 2020 16:16
Rad u bolnicama i prije diplome? Provjerili smo hoće li se hrvatski apsolventi medicine uključiti u borbu protiv pandemije

Rad u bolnicama i prije diplome? Provjerili smo hoće li se hrvatski apsolventi medicine uključiti u borbu protiv pandemije Foto: MojFaks

U državama u kojima je broj liječnika i medicinskih radnika zaraženih koronavirusom porastao, studenti medicine pozvani su na teren. Italija je u službu primila 10 tisuća studenata medicine šeste godine koji još nisu položili završni ispit, a kako pišu inozemni mediji, medicinski fakulteti u najsnažnije zahvaćenom američkom području - New Yorku - odlučili su studentima završne godine dopustiti da diplomiraju tri mjeseca ranije kako bi se priključili borbi protiv koronavirusa. 

...20 kuna komad! Bivša studentica ekonomije šiva simpa maske: Ako mislite da profitira, pročitajte kamo odlazi zarada...


Nastava na svim fakultetima u Hrvatskoj prebačena je u online sferu od 16. ožujka, a studentima Medicinskog fakulteta u Zagrebu kliničke vježbe otkazane su tjedne dana prije obustave nastave. Iako se prema izvješćima nadležnih epidemioloških službi ovakav scenarij pozivanja hrvatskih studenata na teren ipak ne nazire, upitali smo buduće medicinare bi li pristali na ovakav poziv i osjećaju li mu se doraslima.

Jesu li studenti medicine spremni za rad u izvanrednim okolnostima?


Studentica Mirna je druga godina Medicinskog fakulteta i misli da zbog spremnosti studenata pozivanja na teren ne bi bila dobra ideja. 

"Ja sam još skoro pa nigdje s medicinom pa ne znam koliko je moje mišljenje relevantno i ne znam kako se osjećaju kolege s viših, odnosno šeste godine, ali sumnjam da se osjećaju spremnima za rad, čast izuzecima ako ih ima. Znam da je bilo dosta problema oko ukidanja staža i svi koji su završavali faks govorili su kako nisu spremni još za rad s pacijentima, a kako bi onda tek bili bez završenog faksa i diplome koja ipak daje nekakvu sigurnost u znanje? Naravno, ako situacija bude stvarno kaotična i stvarno budu potrebni studenti jer inače zdravstveni sustav neće moći funkcionirati, onda bi se moglo pozvati studente i mislim da bi se oni trebali odazvati jer su ipak odabrali takav poziv koji zahtijeva humanost. Ali istinski smatram da smo mi jako daleko od takvog scenarija te još uvijek ne treba ozbiljnije razmišljati o ideji rada studenata", govori naša sugovornica. 


foto:Shutterstock By Nenadmil

Studenti pozvani na teren - završne godine spremne za borbu protiv korone


Još jedan student prve godine koji je k tome i član Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu, govori nam da će studenti šeste godine vjerojatno ići na teren. Studentica šeste godine, Andrea, potvrđuje nam da su 5. i 6. godina dobile poziv od fakulteta i Škole narodnoga zdravlja, a smatra da studenti mogu dosta pomoći, naročito oni na višim godinama studija.

"Peta i šesta godina su dobile poziv od fakulteta i Škole narodnog zdravlja za volontiranje u pozivnom centru HZJZ-a (113) i tu se dosta studenata javilo. Isto sam čula na jednoj od presica da je ministar Beroš spominjao da bi studenti mogli raditi u Areni Zagreb ako dođe do porasta oboljelih. U drugim zemljama (znam točno za Njemačku, Slovačku, Bugarsku, Italiju) pomažu po bolnicama (u pregledima, sestrama, njezi pacijenta)", govori nam Andrea.

...\'Puk\'o\' i očitao bukvicu profesorima koji šalju prezentacije: \'Radili ili ne radili – vama će plaća doći...\' VIDEO...


Iz njene perspektive, studente šeste godine dijeli samo par mjeseci do diplome zbog čega smatra da, u slučaju potrebe, mogu dosita pomoći. 

"Puno studenata ima želju da pomognu i da nekako doprinesu i mislim da je to ok. Većina studenata je otišla svojim kućama, a mislim da manje bolnice i domovi zdravlja sve više trebaju radnu snagu s obzirom da se dosta medicinskih djelatnika zarazilo ili je u samoizolaciji", dodaje naša sugovornica.

U slučaju potrebe – brojevi studenata su spremni!


Svi sugovornici s kojima smo razgovarali smatraju da je situacija pod kontrolom, ali da bi, ukoliko se broj zaraženih poveća, vrlo lako mogli biti pozvani na teren.

foto: Shutterstock by Makyzz

"Mi smo dali kontakte pri prijavi za volontiranje i rečeno nam je da nas mogu zvati iz HZJZ-a ako bude trebalo. Isto tako mislim da kliničari u bolnicama nemaju najveće povjerenje u studente (možda smo čak i na teret) pošto nismo još kompletno u sustavu i možda ne bi bili najbrži radnici (razumijem i njihovu stranu jer drugačija je situacija i da nemaju previše vremena da nam neke stvari objašnjavaju). Šesta godina eventualno bi mogla odraditi većinu stvari koje bi se od studenta moglo tražiti jer su kliničke predmete odradili. Ne znam ni kakva je situacija sa zaštitnom opremom i da li uopće imaju ekstra za studente", pojašnjava studentica šeste godine, Andrea. 

...Svako u svojoj sobi, a pjevaju kao jedan: \'Korona song\' ovih studenata pravi je HIT! VIDEO...


Sugovornica Lidija je na petoj godini medicine. Govori nam da se Studentski zbor ovog fakulteta obratio dekanu. 

"Studenti su rekli dekanu da smo mi spremni pomoći ako bude trebala ispomoć, međutim zasad o tome nemamo nikakve informacije, nisu nas još pozvali. Generalno mislim da smo spremni za teren, većina nas koji nismo iz Zagreba smo otišli kući, ali svejedno, mislim da bi se odazvali da treba. Barem to mogu reći za sebe i kolege koje znam", govori nam Lidija. 

Iz razgovara sa studentima vidimo da su u slučaju promjene situacije s koronavirusom i povećanjem oboljelih (naročito medicinskih radnika) spremni odazvati se na poziv - naročito studenti šeste godine koje u ionako već jednom nogom na tržištu rada.

A.Z.
foto: Shutterstock By lenetstan

Još vijesti