L.B. u Nakon predavanja

Pojeo cimerove ostatke hrane pa završio u bolnici: Morali mu amputirati dijelove tijela

I dalje ne znaju kako je bakterija stigla na hranu koju su pojeli…

22. veljače 2022 16:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Već smo pisali o nezgodama vezanima uz hranu koju često pojedemo na brzinu, hladnu ili nakon što nekoliko dana stoji u frižideru, a ponekad i na sobnoj temperaturi.


Tako smo 2019. godine pisali o studentu iz Belgije umro je nakon što je pojeo tjesteninu koja je pet dana stajala na kuhinjskom stolu, a sada se slična priča ponovila, nasreću uz završetak u kojemu student ipak preživi.


>>>Omiljeno jelo studenata može biti opasno po život: Student umro nakon što je pojeo tjesteninu 'staru' samo pet dana<<<


Cimer nije stigao reći da je zbog večere povraćao


Student J.C. iz Velike Britanije imao je tu nesreću da je pojeo ostatke obroka koje je večer prije jeo njegov cimer. Na pola večere, cimer koji je naručio i donio hranu, osjetio je mučninu, povratio i legao u krevet bez da je J.C.-a upozorio na ovu reakciju na obrok.


S obzirom da je hrana sljedećega dana još uvijek bila tamo, J.C. se odlučio poslužiti kako bi ublažio glad. Pojeo je ostatke tjestenine s piletinom preostale njegovom cimeru.

No, nedugo nakon obroka osjetio je snažne bolove u trbuhu i mučninu. Nakon višestrukog povraćanja i izbacivanja sadržaja želuca, legao je na pod u položaj u kojemu ga je pronašao i cimer. Osjećao je jaku glavobolju i ukočenost vrata zbog koje nije imao snage ni pomaknuti glavu da pogleda cimera koji je ušao u njihovu sobu.


>>>[FOTO] Čvarci na skriptama: Pogledajte što 'grickaju' međimurski studenti za vrijeme ispitnih rokova<<<


Ubrzo je razvio visoku temperaturu, a srce mu je ubrzano lupalo. Kad su mu se po koži počele pokazivati modrice, podljevi, cimer ga je odvezao u najbližu bolnicu u kojoj nisu odmah shvatili o čemu se radi i zbog čega J.C. ima ovako ozbiljnu reakciju na pokvarenu hranu od koje je njegov cimer samo povratio.


24 sata nakon bubrezi mu otkazali


Nepuna 24 sata nakon što je pojeo kontaminirani obrok, bubrezi su mu otkazali, nije proizvodio urin, a po cijelome tijelu počeli su se stvarati krvni ugrušci nalik crvenome osipu. Zbog dramatičnog stanja prebačen je helikopterom u drugu bolnicu u intenzivnu jedinicu liječenja.


"Kad su bakterije prisutne u krvi, krvne žile u cijelom se tijelu šure, spriječavajući da kisik doputuje do svih stanica u tijelu. K tome se stvaraju i mali krvni ugrušci koji blokiraju slobodno kolanje krvi. Koža postaje ljubičasta, a može nastupiti i nekroza tkiva", pojašnjavaju liječnici.
Zbog sve slabije opskrbe organa kisikom, tkiva su počela odumirati. Nakon što je počeo dobro reagirati na terapiju protiv bakterije meningokoka (Neisseria meningitidis) i nakon što se stanje počelo stabilizirati, liječnici su ustanovili da je tkivo prstiju na rukama toliko nekrotično da će ih morati amputirati. Odumiranje tkiva (gangrena) bilo je u uznapredovaloj fazi i na području potkoljenica koje su također amputirali.


Za razliku od cimera, cijepljen manje puta no što je preporučeno


Dotad nije patio od alergija, a povremeno je konzumirao cigarete i još rjeđe marihuanu i alkohol. No, do ovog ozbiljno stanja dovelo je nepotpuno cijepljenje protiv ove bakterije.

S obzirom da se meningokok širi kapljično, slinom, te je najučestaliji u raznim kolektivima (poput vrtića, škola i sl.) cijepljene se preporuča upravo prije ulaska u velike kolektive. No, umjesto dvije doze koliko ih je potrebno primiti tijekom srednjoškolske dobi u ovoj zemlji, J.C. je primio samo jednu. Jednako tako i prilikom upisa na fakultet – umjesto dvije, primio je samo jednu dozu.


Njegov je cimer pak cijepljen svim potrebnim dozama pa je kod njega ova bakterija izbačena iz tijela bez većih komplikacija.


>>>Studentice skoro zapalile stan jer nisu znale da za kuhanje tjestenine trebaju vodu<<<


J. C. je došao svijesti 26 dana kasnije i iako se njegovo zdravstveno stanje stabiliziralo, njegov život i tijelo više nikada neće biti isti kao prije.


Liječnici i dalje ne znaju kako je ova bakterija došla na hranu koju su oba cimera unijela u organizam, jer kako naglašavaju, bakterija se najčešće prenosi slinom.

Još vijesti