V.K. u Nakon predavanja

Stanodavci dvostruko češće 'maltretiraju' mlade u najmu: Polovina studenata doživjela neugodnosti od strane iznajmljivača

Svaki drugi student žrtva je nezakonitog ponašanja njihovog stanodavca, pokazalo je novo istraživanje.

16. rujna 2021 12:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svjedoci smo brojnih situacija u kojima se nađu studenti koji unajmljuju privatni smještaj. Od "napuhanih" cijena do toga da nemaju krevete pa spavaju na kaučima, bez osnovnih uvjeta u smještaju koji, barem na kratko, postaje njihov dom. U Velikoj Britaniji trude se tržište najma nekretnina dovesti u red, stoga imaju svojevrsne registre najmodavaca u kojima navode sve relevantne podatke o njima, kvaliteti nekretnine za najam i slično.


>>>Oko 400 eura mjesečno – ako se ne razbacuju novcem: Koliko zagrebačke studente košta život u metropoli?<<<


Dobrotvorna udruga Shelter s YouGov-om je provela istraživanje o nezakonitom ponašanju stanodavaca, a brojke su šokantne. Istraživanje je provedeno na 3500 engleskih privatnih iznajmljivača, a gotovo pola ispitanih (45 posto) bila je žrtvom nezakonitog ponašanja stanodavaca.


Najmodavci dvostruko češće "maltretiraju" mlade


Mladi u Engleskoj su dvostruko vjerojatnije žrtve nekakve vrste nezakonitog čina njihovih stanodavaca za vrijeme pandemije, otkriva VICE World News. Od ožujka prošle godine, čak 33 posto mladih od 16 do 24 godine doživjelo je neku vrstu nezakonitog postupanja od strane stanodavaca, u usporedbi sa 17 posto odraslih, pa su mladi dvostruko češće žrtvama ovakvom ponašanja.


Ulaze u stan bez najave, kućanski aparati ne rade...


Petnaest posto studenata kazalo je kako su njihovi stanodavci ulazili u stan bez ikakve obavijesti ili najave i bez prilike za davanje dopuštenja, a isti postotak izjavio je da bitni sigurnosni ili kućanski aparati poput požarnih alarma, vode, centralnog grijanja nisu radili kada su uselili u stan.


Ovo je istraživanje otvorilo nova pitanja sigurnosti i životnog standarda mladih. U prosincu 2019. godine britanska je vlada obećala uvesti Zakon o reformi iznajmljivanja, koji uključuje Nacionalni registar najmodavaca. Ovime bi stanari mogli pronaći pojedinosti o svom stanodavcu ako bi se morale poduzeti neke zakonske mjere protiv njih. Među bitnijim točkama je i zabrana deložacije stanara bez razloga, no, zbog pandemije se potvrđivanje ovog zakona oduljilo.


>>>[FOTO] Prvi red do faksa: Nudi stan kraj zagrebačke Ekonomije za 1500 eura mjesečno – komentari su urnebesni<<<


"Dom je sve. Ipak, milijuni privatnih iznajmljivača diljem zemlje ne osjećaju se sigurnima zbog iznajmljivača i agenata koji krše zakon. Ljudi ne bi trebali trpjeti slomljene sigurnosne alarme, nepoznate osobe koje nenajavljeno ulaze u njihove domove ili prijetnju uznemiravanjem i nasiljem", rekla je Polly Neate, izvršna direktorica Sheltera.


"Dosta je bilo", kazala je. "Nitko nije iznad zakona i iznajmljivači su umorni od nemoći da ostvare svoja prava. Vlada je biračima obećala pošteniji privatni sustav iznajmljivanja koji kažnjava nezakonito ponašanje stanodavaca. Kako bi se ispunilo ovo obećanje, prijedlog zakona o reformi iznajmljivača mora sadržavati Nacionalni registar iznajmljivača koji stanodavce čini potpuno odgovornima i pomaže u podizanju standarda u privatnom iznajmljivanju", nastavlja.


>>>Komforan, ugodan, simpa, super PRILIKA – traženje stanova u Zagrebu. Evo nekoliko savjeta iz prve ruke<<<


"Polovinu života provodimo u svojim domovima, a mnogi od nas polovicu plaće troše na njih pa bismo trebali očekivati dobar tretman od strane svojih stanodavaca. Zastrašujuće je znati da svatko s rezervnom nekretninom može jednostavno započeti s izdavanjem bez prolaska osnovnih provjera kako bi se uvjerio da je prikladna osoba za pružanje nečijeg doma. Vlade u Walesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj već su uspostavile sheme registracije iznajmljivača, pa je puno lakše saznati zadovoljava li vaš stanodavac minimalne standarde i poduzeti mjere ako prekrše zakon. Vrijeme je da vlada u Westminsteru učini isto u Engleskoj", rekao je Dan Wilson Craw, zamjenik direktora udruge za stanare Generation Rent.


izvor: vice.com

Još vijesti