L.B. u Nakon predavanja

Pomama za mjestima u studentskim domovima: Čak 10 tisuća prijava, a kreveta samo 6500

Završene su prijave za smještaj u zagrebačke studentske domove.

26. srpnja 2021 17:31
Prozor studentske sobe u domu

Prozor studentske sobe u domu Foto: MojFaks

Tko je dobio krevet, bit će poznato sredinom kolovoza. I ove godine zanimanje za smještaj u domovima vrlo je velik, prijava je dvostruko više od raspoloživih mjesta, piše HRT.


Tea, Jakov i Miro, starosjedioci su na Savi. Provode radno ljeto u Zagrebu i nadaju se povoljnom ishodu natječaja za smještaj, posljednju godinu prije završetka studija. "Prva godina je bila najteža za dobiti mjesto u domu, a kasnije sam dobila zbog dobrog prosjeka ocjena i brata koji je student", govori Tea Čapko, studentica grafičkog dizajna proizvoda, Kaštel Stari.


Komfor naspram povoljne cijene


"Ja bih radije bio u stanu jer je malo veći prostor pa si komotniji, ali opet, dobra stvar doma je što je vrlo povoljan", naglašava Jakov Mesić, student informatike, Velika Trnovitica.


>>>Umirovljenica otvorila privatni dom u TOP zagrebačkom kvartu za studente: Sve su sobe pune – provjerite zašto<<<


Računica studenata je jasna - smještaj stoji od stotinjak kuna u starijim domovima do najviše 600 kuna u novoobnovljenom domu Stjepana Radića i Cvjetnom naselju. "Stan je ako se dijeli na dvoje ljudi, negdje 1400 kuna + režije, a dom, ja sam bio na Cvjetnom, je 475 kuna", rekao je Miro Osmakčić, student dizajna grafičkih proizvoda, Velika Trnovitica.


3500 studenata ostat će bez kreveta u domu


"Na oko 6500 mjesta natječe se oko 10000 studenata", istaknuo je Mirko Bošnjak, ravnatelj Studentskog centra Zagreb.


>>>Bicikli u domu i veš na prozoru – baj baj! Novi pravilnik za stanovanje u osječkim domovima donosi brojne novosti<<<


Nema najave gradnje novih domova u Zagrebu, pa u Studentskom centru pojačanim nadzorom stanara pokušavaju barem malo suzbiti nelegalnu kupnju toliko traženog mjesta u domu. "Radimo kontrole, svake godine nekoliko desetaka osoba se izbaci iz doma. Dosta smo pomaka napravili u tom smjeru, ne znači da toga još nema", govori Bošnjak.


Deficitarna zanimanja donose dodatne bodove


Osim socijalnih kriterija i prosjeka ocjena - i deficitarna zanimanja donose dodatne bodove. Ove godine to su budući liječnici, logopedi, profesori matematike, fizike, inženjeri strojarstva.


Do 16. kolovoza objavit će se - tko je dobio dom, a tko će u potragu za privatnim smještajem. Za njega, prema odluci Ministarstva obrazovanja, ove godine nema subvencija.


>>>Gorko ćete zažaliti: 10 stvari koje većina studenata ne ponese u dom, a uvijek im trebaju<<<


izvor: HRT

Još vijesti