V.K. u Nakon predavanja

Poskupljuje li studentski pokaz u Zagrebu? Iz ZET-a odgovaraju: 'Postoji potreba za novim analizama'

Grad Rijeka i riječki Autotrolej već su najavili rast cijena javnog prijevoza: Čeka li ovaj scenarij građane svih hrvatskih gradova koji koriste usluge javnog prijevoza?

3. veljače 2022 15:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vijesti o poskupljenju režija, plina, hrane, glavne su vijesti već nekoliko dana u našim medijima, a uz sadašnju inflaciju koji osjećamo, najavljuje se da će ona nastaviti rasti, čime će džepovi građana osjetiti dodatne udarce sve skuplje potrošačke košarice, ali i troškova života i stanovanja.


Kao što je ovog tjedna najavio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, građane očekuje poskupljenje cijena i struje i plina od 1. travnja, ali u manjem postotku nego u ostalim zemljama EU, zbog čega će Vlada do početka ožujka predstaviti i paket mjera pomoći građanima i gospodarstva.


Uz cijene plina koje su "odletjele u nebo", i aktualnu temu poskupljenja odvoza otpada u gradu Zagrebu, kao i brojne korekcije cijena koje slijede kao posljedica rasta cijena energenata, ali i inflacije, nameće se pitanje poskupljenja ostalih stavki bez kojih je gotovo nemoguće funkcionirati, poput javnog prijevoza.


Pokazi za studente skuplji u Rijeci


Kako smo pisali početkom tjedna, javni prijevoz poskupjet će u Rijeci, od čega najdrastičnije upravo za umirovljenike, koji će, ovisno o cenzusu i visini mirovine, pretplatnu kartu plaćati i do 300 posto više, dok je cijena za studente i učenike uvećana za 20 posto.


>>>Od jeseni skuplji studentski pokaz u ovom sveučilišnom gradu: Nova cijena nije sitnica<<<


No, za razliku od ostalih sugrađana koji će za svoje karte plaćati više počevši od 1. ožujka, studenti će ovaj udarac na poslovično skroman budžet osjetiti tek najesen, počevši od 1. rujna, od kojeg će datuma za prijevoznu kartu u prvoj zoni studenti morati izdvajati čak 161 kunu.


Nakon što smo izvijestili kako Grad Rijeka i riječki Autotrolej podižu cijene za javni prijevoz svojih sugrađana, upitali smo ZET čeka li jednaka sudbina i Zagrepčane, kao i studente koji studiraju u ovome gradu.


Uskoro kreće nova analiza


I ovdje će se, kako se može zaključiti, stvari mijenjati, u skladu s drastičnim poskupljenjem energenata. Kako nam javljaju iz ZET-a, uskoro kreću u nove analize s obzirom na poskupljenje energenata, a koje bi se mogle odraziti i na cijene prijevoznih karata.


"Grad Zagreb i ZET socijalno su osjetljivi partneri prema korisnicima prijevozne usluge i na tim temeljima se definira tarifna politika. S obzirom na novonastale okolnosti poskupljenja energenata, sigurno je kako postoji potreba za određenim analizama", kažu za MojFaks.


>>>Skoro 400 ZET-ovih vozača na bolovanju: Možete dobiti ispričnicu ako kasnite, evo kako<<<


"Na temeljima odgovorne upravljačke politike i u dijalogu s Gradom Zagrebom, a ovisno o povratnim pokazateljima, razmotrit će se eventualne korekcije u tarifnom sustavu, a o čemu ćemo pravovremeno izvijestiti javnost", poručuju zasad iz ZET-a.


Podsjetimo, cijena mjesečne pretplatne karte za zagrebačke studente iznosti 100 kuna, a 200 kuna ukoliko uslugama ZET-a žele dodati i one HŽ-a. Za godišnju kartu moraju izdvojiti 960 kuna, dok je karta s uključenim vožnjama vlakovima HŽ-a čak 2400 kuna.

Još vijesti