V.K. u Nakon predavanja

Ne može ni sendvič zauvijek! Top tema post-studentskog života: Kako se prehraniti bez menze?

Prijelaz iz proljeća u ljeto donosi mnogo promjena, posebno u životu sadašnjih maturanata, ali i onih koji završavaju svoj akademski život. Gotovi ste s fakultetom, studentskim životom, životom u domu? Što sada? Gdje sada?

24. svibnja 2021 12:47
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, nameće se i ono bitno pitanje koje se tiče svakodnevne prehrane. Što se tiče studenata, menza je većinom glavno mjesto gdje se mogu kvalitetno i povoljno nahraniti svakoga dana. I iako je ovo odlična opcija dok ste na studiju, predstavlja i dvosjekli mač jer mnogi studenti ne nauče pripremati obroke samostalno pa se nakon diplome nađu u problemu.


Nedavno je na Redditu osvanulo pitanje o post-studentskoj prehrani te su mnogi korisnici priskočili upomoć svojim savjetima novopečenom akademskom sugrađanu.


Ne može ni sendvič zauvijek


Iako će jednom dijelu mladih sendvič zasigurno biti glavno jelo neko vrijeme, potrebno je početi učiti pripremati hranu na kakvu smo naučili kod kuće ili u menzi. Kako pišu u objavi na Redditu, jedan od prioriteta svake mlade osobe trebalo bi biti pronaći cjenovno prihvatljive namirnice koje se lako slažu, poput svježeg mesa ili zamrznutog povrća. Sukladno tome, u dobronamjernim komentarima studenta savjetuju da bi trebao naučiti kuhati variva ili slična jela koja mogu dulje stajati te ih je moguće jesti nekoliko dana zaredom ili pak zalediti pa odleđivati po potrebi.


Prilagodba na drugačiji život može trajati dulje i zasigurno nije laka, stoga učenje novih stvari, posebice kuhanja nije svima na listi prioriteta. No, kako bi ipak jeli nešto raznolikije osim sendviča, većina se onih koji su komentirali objavu bivšeg studenta slaže kako je najlakše naučiti se služiti pećnicom. Također, kažu kako je na početku "tortilja ta koja je bog i batina", ali i instant rezanci ostaju dijelom svakodnevne prehrane.


"Generalno gledano, mislim da ti je najbolje provesti malo vremena isprobavajući za što si sposoban/imaš vremena i što ti se sviđa pa ćeš brzo uhvatit neki ritam i automatizmom spremat sve. Meso gledaš akcije, povrće kupuješ sezonski i to je sva mudrost", komentirao je jedan korisnik mreže.


Nema do talijanskih YouTube recepata


Drugi je korisnik imao i savjet za sve koji se nalaze u istoj situaciji, a žive sami ili pak s cimerom, no oboje radite. "Najbolje ti je skuhati za 2-3 dana, ili zalediš. Naučiš kuhat gulaš, juhu, grah, variva, sarmu, papriku i sve to može stat 2 ili 3 dana. Ja napravim bologneze pa zaledim manje porcije i samo vadim uz tjesteninu ili lazanje. To ponekad presiječem nekom ribom ili odreskom na tavi, uz jednostavno kuhano povrće", savjetovao je. Prema njemu, sve recepte bi trebalo pratiti na talijanskim YouTube kanalima.


Ako je i ovo potencijalno komplicirano za nove masterchefove, meso "na naglo" na tavici i zamrznuto povrće, svježa salata i juha iz vrećice sasvim su dobar ručak dok se ne krenu učiti kuhati kompleksnije stvari poput variva.


Dobar dio korisnika spominje i kupnju mesa u lokalnoj mesnici te povrće na tržnicama, no ako je još uvijek vrijeme prilagodbe, prvi i najbliži dućan je i najbolja opcija. U krajnjem slučaju, uvijek postoje kolege koji će udijeliti iksicu bivšem sustanaru iz doma.

Još vijesti