L.B. u Nakon predavanja

Nekima upalio ovaj trik, drugima nije! Postoji li 'pomilovanje' u ZET-u ako vas PRVI PUT uhvate bez karte? Iskustava je hrpa...

Kome se nije dogodilo? Ulazite u tramvaj ili bus, razmišljate o svim obavezama koje vas taj dan čekaju i tek kad ugledate kontrolora sjetite se – nemate kartu ili ju niste poništili ili vam je pokaz 'prazan'?

4. svibnja 2021 16:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bez obzira imate li praznu kartu u džepu ili pretplatnu karticu koja nije napunjena sredstvima, ovo je i dalje vožnja bez karte koja podliježe sankcijama i plaćanju kazne. No, čini se da ovo ipak ne vrijedi za sve sugrađane.


>>>Nije imala kartu, ali se ipak 'izvukla' bez kazne – evo što je pokazala i rekla odlučnom ZET-ovcu<<<


Kako se u Facebook grupi studenata Studentskog doma Stjepan Radić požalila djevojka E.M., u travnju ju je kontrolor uhvatio bez karte u vožnji. Kad je rekla da nema kartu, upitao ju je ima li pokaz. Djevojka je sa sobom imala pretplatnu kartu, no ni na njoj nije imala sredstava. Ono što joj je kontrolor savjetovao izazvalo je gomilu komentara ispod objave. Naime, kako tvrdi, uputio ju je da svakako napuni svoj pokaz i pošalje mail u kojemu se žali na Izvješće o prekršaju koji je ispisao. Na taj će način izbjeći plaćanje kazne, tvrdi ova djevojka uz napomenu da joj je ovo prvi ovakav prekršaj.


Studentica zamolila za savjet. Foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Sugrađane je zatim zamolila za savjet i komentar njene situacije, a javio se popriličan broj članova grupe, sa raznovrsnim komentarima. Neki tvrde da ovaj vid "pomilovanja" postoji pa navode da su se i sami izvukli od plaćanja kazne na isti način, drugi govore da im ništa nije pomoglo, a treći pak da je ovakvo nešto kao praksa postojalo, ali je ukinuto.


"Meni su jednom kao mladiću prodali ovu foru, brijem da ćeš kaznu morat' opet platit'. Ovak ti je samo prod'o foru da ti uzme podatke", komentirao je jedan član grupe.


Javilo se mnogo onih kojima je prvi prekršaj – oprošten


No, ima i onih koji tvrde da je to što joj je kontrolor rekao – istina jer su i sami prošli istu proceduru i izvukli se bez plaćanja kazne.


Javio se popriličan broj onih koji tvrde da im je prvi prekršaj oprošten...foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Tužna poruka je ključ? Foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


"Imala sam isto iskustvo, šalješ mail na karte@zet.hr, ja sam slikala račun od nadoplate, pokaz i napisala kako se ispričavam i da ih molim da mi oproste kaznu jer je prva i jesu", napisala je još jedna članica grupe.


Nekima je upalilo samo prvi, ali ne i drugi put...foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Bilo je i onih koji tvrde da im je ova "fora" upalila više puta.


Rekorder po ovom pitanju izvukao se čak triput. Foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Drugima je isprika upalila samo prvi put, a procedura nakon drugog puta podučila ih je da je bolje odmah platiti kaznu.


Foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Praksa je postojala, ali je ukinuta?


Ovakvih je iskustava još, no ima i onih koji pak upozoravaju da je ova praksa ukinuta prije godinu dana.


Foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Među njima je i djevojka koja tvrdi da joj mama radi u ZET-u pa raspolaže informacijama "iz prve ruke". Kako kaže, ova je institucija postojala, ali je ukinuta jer je previše osoba koristilo ovo pravo.


Informacije iz prve ruke? Foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Najsigurnije je kaznu izbjeći tako da odbijete dati dokument na uvid?


Ima i onih koji joj za drugi put savjetuju da uopće ne daje podatke kontroloru jer će tako najsigurnije izbjeći plaćanje kazne. "Nisi smjela uopće podatke davati, kažeš da si zaboravila novčanik i na sljedećoj stanici vanka", savjetovao je jedan mladić.


Ima i onih koji bi kontrolorov upit za dokumentima hladno odbili. Foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


"Drugi put mu nemoj davat ništa pa ne buš dobila kaznu", piše joj još jedan član popularne grupe. Njegovom mišljenju pridružio se još jedan člank grupe, nakon što se "opekao" prilikom jednog ranojutarnjeg susreta s kontrolorom.


Nekad ljubaznost ne otvara sva vrata. Foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Velik je broj onih koji su kaznu platili bez obzira na žalbu.


"Ista stvar mi se dogodila. Žalila sam se na Remizi i ništa. Dobit ćeš za par mjeseci kaznu na kućnu adresu", tvrdi jedna djevojka.


NIje svima upalilo! Foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Najveći broj lajkova dobio je sljedeći komentar člana grupe koji savjetuje kako ipak prevariti kontrolore ako se nađeš u situaciji da imaš necvikanu kartu.


Neki savjetuju kako ipak nadmudriti kontrolore...foto: screenshot via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


S obzirom na raznorodne komentare koje ZET teme uvijek izazovu, odlučili smo u ZET-u provjeriti postoji li ova institucija "pomilovanja", točnije praštanja "švercanja" u određenim okolnostima.


Kako nam kažu, ovakva praksa ne postoji, a postupanje i visina kazne jasno su propisani internim pravilnicima i cjenicima.


>>>Stalno 'škicate' je li ušao 'kondor' ili ne? U tramvajima možda više neće biti kontrolora u civilu<<<


"Ulaskom u vozila Zagrebačkog električnog tramvaja, svi putnici su obvezni pridržavati se uvjeta prijevoza, odnosno Odredbi za primjenu Cjenika za prijevoz putnika i prtljage u javnom prometu na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba: 18/18.), a koje u točki 5. propisuju kako je putnik dužan za vrijeme vožnje imati valjanu voznu kartu te ju na zahtjev ovlaštene osobe Prijevoznika dužan dati na uvid radi kontrole", govori nam Domagoj Zeba iz Službe za odnose s javnošću ZET-a.


Osnovan razlog za žalbu postoji


Sljedeći korak podudara se s iskustvom studentice s početka teksta. Naime, ako putnik prilikom kontrole ne predoči valjanu voznu kartu, kontrolor karata sukladno odredbama Odluke za prijevoz putnika u javnom prometu protiv putnika podnosi Izvješće o počinjenom prekršaju te putniku na mjestu događaja za počinjeni prekršaj uručuje „Obavijest putniku“. Izvješće o počinjenom prekršaju podnosi se na nadležno postupanje gradskom upravnom tijelu za komunalno redarstvo Grada Zagreba na daljnju prekršajnu proceduru.


No, mogućnost reklamacije i žalbe postoji, pod opravdanim razlozima. Koji su to, nisu nam pojasnili.


"Putnik koji smatra da ima osnovan razlog za podnošenje reklamacije na izdanu 'Obavijest putniku', može u roku 8 dana, od primitka obavijesti elektroničkim putem ili poštom na adresu Prijevoznika, podnijeti pisani Zahtjev za reklamacijom te će u slučaju prihvaćanja reklamacije putnika, Izvješće o počinjenom prekršaju biti izuzeto i neće se podnositi na daljnje postupanje", stoji u odgovoru glasnogovornika Zebe.


>>>Nije moglo iskrenije: Zagrebački studenti otkrili zašto se masovno švercaju u tramvajima<<<


Ukoliko je putnik nezadovoljan zbog neprihvaćanja reklamacije, može se u drugostupanjskom postupku obratiti Povjerenstvu za zaštitu prava korisnika usluge prijevoza putnika u javnom prometu Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o.


Pokaz je dovoljno povoljan da se ne isplati "švercati"?


Ono što je bitno za naglasiti jest da osnovnoškolci, srednjoškolci, umirovljenici, pa tako i studenti imaju pravo na prijevoz prema prihvatljivijim cijenama pretplatnih karata.

Cijena mjesečnog studentskog kupona za Pretplatnu kartu koja vrijedi za neograničen broj putovanja autobusom, tramvajem i uspinjačom u dnevnom i noćnom prometu iznosi 100,00 kuna. Godišnji studentski kupon iznosi 960,00 kuna s mogućnošću plaćanja od 2 do 12 rata.


"Sukladno članku 38. Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu novčanom kaznom od 500,00 do 800,00 kuna kaznit će se za prekršaj putnik ako na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika ne predoči valjanu voznu kartu radi kontrole (članak 26. stavak 2. Odluke). Također, istim je člankom određeno kako počinitelju prekršaja komunalni redari na temelju vjerodostojne dokumentacije (izvješća prijevoznika) izdaju potvrdu o počinjenom prekršaju u visini polovice propisanog minimuma novčane kazne, odnosno 250,00 kuna. Ako počinitelj prekršaja plati izrečenu novčanu kaznu, neće se voditi prekršajni postupak. Ako počinitelj prekršaja ne plati izrečenu kaznu, izdat će se obavezni prekršajni nalog s troškovima prekršajnog postupka, s rokom plaćanja od 8 dana. Stavkom 4. navedenog članka određeno je da će se novčana kazna izrečena obaveznim prekršajnim nalogom smatrati u cjelini plaćenom ako počinitelj prekršaja plati dvije trećine izrečene novčane kazne, odnosno 333,00 kuna. Ako počinitelj prekršaja ne postupi sukladno navedenom stavku 4. članka, a podnese prigovor, nastavit će se pokrenuti prekršajni postupak pred nadležnim sudom, u suprotnome pokrenut će se ovršni postupak", dodaje za kraj Zeba.

Još vijesti