V.K. u Nakon predavanja

[VIDEO] Kad ratovi cimera postanu BRUTALNI: Ono su najgenijalnije podvale studenata najvećeg zagrebačkog doma

Jer svi znaju da je najbolja zabava - napakostiti bližnjemu svome.

28. travnja 2021 15:52
Spačke u domovima

Spačke u domovima Foto: MojFaks

Život u domu posebno je i nezaboravno iskustvo baš zato jer vas nauči suživotu s tisućama vršnjaka na relativno malenom prostoru. Osim po tulumima u čajnim kuhinjama, svirkama na klupama pod prozorima i skromnim sobama, najupečatljivija uspomena na život u domu svakako su i raznorazne spačke koje cimeri priređuju jedni drugima, a pamte ih cijeli život.


>>>U domu prije i za vrijeme pandemije: 'Korona-brucoši nikad neće znati što je PRAVI studentski život'<<<


Upitali smo studente, stanare doma na Savi, da nam prepričaju neke od najboljih spački koje su doživjeli ili napravili, a njihov odaziv iznenadio nas je. S obzirom da nam se javilo mnogo njih, izdvojili smo najluđe priče i popratni video i foto-materijal.


Rakija umjesto fiziološke


K.I., inače student FER-a, ispričao nam je spačku koju mu je napravio njegov docimer N.K. s Građevine. Ovome se domisle samo najjači među studentima.


"Imam u sobi rakiju koja je izrazito jaka i nije baš najfinija za popiti, takozvana tropica. Znao sam se zezati s cimerom tako da smo si u ponekad znali međusobno naliti te rakije u bocu za vodu, međutim docimer je otišao korak dalje. Inače koristim fiziološku otopinu u šprici za nos povremeno i tako jedne divne večeri odlučim pročistiti nos. Kad odjednom, meni počne nos gorjeti i nije mi bilo jasno od čega! Nakon što mi je ta misteriozna tekućina došla iz nosa u grlo, shvatio sam u čemu je riječ. Rakija u nosu", prisjetio se ovaj FER-ovac.

Šprica i fiziološka, prank Šprica i fiziološka, prank Foto: MojFaks

Novi patent: umjesto fiziološke - rakija za čišćenje nosa...foto: privatna arhiva, podijeljeno uz dopuštenje


FER-ovac Dominik trenutno je na 5. godini, kao i Matija s FSB-a. Sa svojim cimerima A. i B. (FER-ovci, brucoš i 2. godina) vode takozvani "rat spački" koje si često podvaljuju, a s nama su podijelili samo nekoliko dogodovština. Kako govore, imaju pravila "ratovanja": ne smiju napraviti ništa zbog čega bi se mogli umiješati zaštitari i ne smiju prouzrokovati materijalnu štetu tijekom "rata".


U čemu je kvaka?


"Dogovorili smo se za te prank wars pod određenim uvjetima još u 12. mjesecu. Prva spačka koju mogu spomenuti je bila kada je docimer u alkoholiziranom stanju u 3 ujutro nama došao na vrata lupajući da nas probudi. Kako bismo mu vratili za neprospavanu noć, odlučili smo mu sakriti kvaku. Vrata su mu i dalje bila zaključana, ali nije imao kvaku. Kada je shvatio da je možda do naše osvete, pronašao nas je u kuhinji i upitao: 'Jeste mi vi uzeli bravu?' na što sam mu ja odgovorio: 'Čekaj, ne znam u čemu je kvaka?'. Nakon ove šale je shvatio da smo mi krivi. Vratili smo mu kvaku", rekao nam je Dominik kroz smijeh.


Kvaka Kvaka Foto: MojFaks

"Dečki, jeste li mi uzeli bravu?" Foto: privatna arhiva/objavljeno uz dopuštenje

Prankovi u domu Prankovi u domu Foto: MojFaks

"Čekaj, ne znam u čemu je kvaka?" Foto: privatna arhiva/objavljeno uz dopuštenje


Naredna spačka bila je pokušaj osvete, opet u gluho doba noći. "Docimer je kupio preko 20 metara one ljepljive trake i mislio nam je polijepiti vrata, no ulovili smo ga na djelu. Traka je i dalje kod njega pa čekamo nastavak", izjavio je za MojFaks.


Tu ima još nekoliko spački koje su spomenuli, među kojima je i ulazak u sobu nakon što je docimer ostavio otvoren prozor i otišao pod tuš. "Čekali smo ga u mraku da se isprepada! Mislio je da smo ušli jer su mu vrata bila otključana", prisjetio se, i dalje kroz smijeh.


Plava magla u hodniku – ni danas se ne zna tko je "počinitelj"


Neki studenti nisu bili te sreće da priča ne dođe do zaštitara. Čak su dobili i opomenu iako nisu bili krivi.


Student F.P. nam je prepričao kako je njegov prijatelj, tadašnji stanovnik doma, dobio opomenu. "Vraćamo se prijatelj D.O. i ja iz McDonald'sa. Molio sam ga za ključ jer nisam bio stacioniran u domu kako bih otišao na toalet. Ulazeći u prizemlje paviljona gdje se nalazila njegova soba, unutar dugačkog hodnika duž kojeg se prožimaju sobe, nalazi se plava boja. Kompletan hodnik je bio u plavoj magli i sve pločice i zidovi su poprimili plavu boju, da sam bio pijan, ne bi vjerovao svojim očima", priča nam kroz smijeh.


Iako je F.P. vidio plavu maglu, odlazi na toalet kako bi kasnije ispričao svojem prijatelju što se dogodilo.


"Vraćam se oduševljeno i priopćujem D.O. kako mu je hodnik plav, na što on odgovara da se šalim i da su mi glupe fore. Nakon pola minute odlučuje sam provjeriti situaciju i uvjerava se da nisam lagao, šok i vjeverica, stoji u čudu s ostalim sustanarima koji su se već okupili i ne razumiju što se dogodilo. Moja znatiželja me odvodi na kraj hodnika i primjećujem otvoren požarni aparat, potpuno ispražnjen i situacija dobiva kontekst. Nažalost, u tom trenutku dolaze zaštitari, odmah sam optužen za otvaranje aparata i nastalu štetu. Nakon nekoliko minuta objašnjavanja da nisam ništa učinio, već da sam se zatekao na mjestu događaja, zaštitari propuštaju, ali kažu da moraju nekome pisati opomenu. Nažalost zbog moje znatiželje D.O. dobiva prvu opomenu u životu na 5. godini studija, što mu je uništilo uzorno vladanje na samom kraju fakultetskog života. Međutim nije ga previše diralo, bio je pred krajem i nije imao opomena od prije. Do danas ne znamo tko je počinitelj", prisjetio se.


D. je idućeg dana upravitelju rekao da nije ništa učinio nego je preuzeo krivnju da netko od studenata koji već imaju opomenu ne izgube dom zbog gluposti.


Kad sve stvari u sobi "dobiju oči"


Uz studente, javilo se i nekoliko djevojaka koje su se pohvalile svojim spačkama, da poprave prosjek i pokažu da kreativnošću ne zaostaju za svojim muškim sustanarima.


M.B. s Veterine također nam je ispričala nekoliko spački koje je radila sa svojim docimericama. "Ima tu svega. Kupila sam puno onih googly eyes pa smo cimerica (Stomatologija) i ja to polijepile po stvarima našim docimericama, doslovno po svemu, od hrane, do tostera i kante za smeća", rekla je za MojFaks.



Kroz razgovor se sjetila još nekoliko spački, među kojima je spomenula da su ona i njezina cimerica svojim docimericama stavile pastu za zube na kvake i polijepile selotejp nisko na vratima u koji su uletjele i zalijepile se jer ga, iznenađene namazanom kvakom, nisu vidjele. Još jedna spačka od strane istih počiniteljica ona je s tanjurom punim šlaga kojime su "počastile" docimerice.

Prankovi u domu Prankovi u domu Foto: MojFaks

Tko ne voli šlag (u nosu)? Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje


Puno je spački zapravo bilo jako kreativno, no neki su to podigli na novi nivo. Bilo je tu i onih četveronožnih "kolateralnih žrtava". Naime, kako nam pričaju studentice, jednom su prilikom uvjerile svoje sustanarke da odsad imaju psa koji mora živjeti kod njih do daljnjega.

Pas u domu Pas u domu Foto: MojFaks

Ovaj je slatki čupavac bio dio pranka. Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje


A.K. je studentica arhitekture i urbanizma, još uvijek u aktivnom ratu spački sa svojim kolegama. Kako nam govori, sve je počelo još 2019. godine.


Perje i toalet papir u posteljini – mjesecima nakon spačke


"Dakle, 2019. kada smo još bili brucoši na Savi, Marko i Petar (Novinarstvo i Farmacija) bili su cimeri i ja sam odlučila za prvi april otići s Markom u dućan i napraviti spačku Petru. Kupila sam hrpu malih balona i onih samoljepljivih šarenih naljepnica. Marko i ja smo cijelu Petrovu stranu polijepili s time", govori nam.




"Trebalo nam je zbilja puno vremena da sve polijepimo od poda do stropa, uključujući i stol, krevet, sve. Male balone smo natrpali u njegov ormar. Kasnije smo se razišli i kada sam se tu večer vraćala u sobu, nije mi bilo jasno zašto me ne žele otpratiti, iako su to često radili. Nisam ni mislila da su mi već stigli smisliti novu spačku", ispričala je.




 "Prijatelj je iz osvete, opet s Markom i još jednim prijateljem, moju sobu ukrasio perjem iz svog jastuka i toalet papirom! Ugurali su mi u krevet, stvari, ormar svugdje taj wc papir i perje. Tu noć su mi ponudili svoju sobu da spavam kod njih jer je bilo očito da u takvoj sobi ne mogu spavati. Bili su dovoljno ljubazni i naravno ponudili pomoć očistiti sve drugi dan. Ne mogu opisati koliko je teško čistiti perje koje samo leti po sobi, a toalet papir sam nalazila još mjesecima kasnije u kutcima sobe i džepovima od odjeće", izjavila je ova studentica kroz smijeh.




A.D.L., studentica ERF-a, javila nam se s nekoliko priča o spačkama koje rade ona i njeni prijatelji s medicine i PMF-a. "Imamo ih nekoliko. Jednom su mi sakrili bicikl samo zato što su znali da sam u gužvi i da mi se žuri. Ima i priča kako su namjerno zamijenili sve moje i cimeričine stvari – na suprotne krajeve sobe. Kao da sam došla u zrcalni prostor", priča nam kroz smijeh.


Jedna od spački uključivala je i druge, nepoznate ljude. "Docimer je učio u učionici i nakon što je otišao do toaleta, netko mu je ubacio papirić s privatnom porukom na kojoj je pisalo nešto u stilu: 'Jako si sladak i sviđaš mi se, javi se na broj XY'. Oni su odlučili tako nešto podvaliti meni. Napravili su sličnu poruku s nekim brojem i ostaviti mi na vratima dok me nije bilo u sobi. Kada sam stigla u sobu, uzela sam papirić i javila se na broj iz znatiželje! Počeli smo se dopisivati da bih kasnije shvatila kako dečko nije uopće naumio tu porukicu ostaviti meni, nego docimeru. Na kraju je lik ispao totalno cool dok je shvatio što se događa, ali meni nije bilo najugodnije! Za osvetu, omotali smo frendu cijeli madrac u foliju, no šteta što nemamo te slike!", rekla je za MojFaks.

Broj telefona, prank Broj telefona, prank Foto: MojFaks

Poruka je bila namijenjena drugoj osobi...foto: privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje


Što kažete? Imate li bolje neke spačke?

Još vijesti