Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Prijete li im gastointestinalne infekcije? Nose hranu u posudicama u sobe u kojima NEMA FRIŽIDERA: 'Nema nas dovoljno da nam organiziraju večeru u menzi...'

Nikad neizvjesnija akademska godina je otpočela, a pred studentima je period prilagodbe na 'novo normalno' u obrazovnom svijetu.

7. listopada 2020 13:10
Prijete li im gastointestinalne infekcije? Nose hranu u posudicama u sobe u kojima NEMA FRIŽIDERA: 'Nema nas dovoljno da nam organiziraju večeru u menzi...'

Prijete li im gastointestinalne infekcije? Nose hranu u posudicama u sobe u kojima NEMA FRIŽIDERA: 'Nema nas dovoljno da nam organiziraju večeru u menzi...' Foto: MojFaks

Ove godine, povratak u studentske sobe odvija se po izmijenjenim uvjetima, kao i sam život u studentskim domovima. Objavljena su nova pravila ponašanja, a studenti su obavezni pridržavati se propisanih epidemioloških mjera, poput nošenja maski u zatvorenim prostorima, održavanja razmaka, higijene i izbjegavanja okupljanja u sobama, što je prema novim domskim pravilima zabranjeno. Također se posebno pažnja posvećuje prostorijama u kojima se okuplja veći broj studenata, poput restorana u kojima je sjedećih mjesta manje do čitaonica (učionica) koje su također prilagođene preporukama, ondje gdje su uopće na raspolaganju studentima.


...U menzi jedu Zagrepčani, ali studenti ne smiju? Doznajemo kad se menza i praonica na Cvjetnom otvaraju i za studente...


Još uvijek nema večere za studente koji stanuju na Lašćini


Oni studenti koju su period karantene proveli u nekom od zagrebačkih domova, imali su priliku prilagoditi se takvim uvjetima. Osim polupraznih domova i tišine, odlazak u menze također je bio izmijenjen, a dio pravila rada menzi vrijedi i sada. Tako je broj sjedećih mjesta zbog epidemiološke situacije reduciran, a i broj obroka smanjen sa s obzirom na broj studenata. S početkom predavanja, broj studenata se povećao, ali ne dovoljno da bi im se u menzama posluživale i večere, mišljenje je Studentskog centra.

...Nema ih na meniju, a studenti ih žele: Ovo su top specijaliteti koje biste rado vidjeli u menzama...


Studentica, stanarka doma na Lašćini koja želi ostati anonimna, za MojFaks govori da se za večeru trenutno snalaze kako god znaju, jer menza ne radi poslijepodne. Zbog ovoga, tvrdi, ne zna koliko će dugo studenti imati dovoljno financijskih sredstava da jedu "vani". Zbog tog problema, kontaktirala je i Studentski centar.  


...Studentica došla na ideju mini-menze u domu: Biste li došli na ručak za 10 kuna?...


"U proteklom razdoblju, uključujući i prošli tjedan, broj studenta u domu i broj obroka nije se dovoljno povećao (cca 200 obroka) da se otvara druga smjena. Također, organizacija rada je, zbog epidemioloških mjera, takva da se radi u dvije odvojene grupe te je zbog toga teško organizirati još dvije grupe za popodnevnu smjenu, ali s porastom broja obroka plan je da se otvori i druga smjena", bio je komentar Mirka Bošnjaka, sanacijskog upravitelj Studentskog centra.

"Odličan potez u smjeru gastrointestinalnih infekcija..."


Naša sugovornica govori da nije iznenađena ovakvom "organizacijom" Studentskog centra i smatra da je najbolje da studenti "kolektivno idu na dijetu".

"Mislim da je super što SC kaže da nema studenata za menzu, a isto tako ako ih zovete očajni jer nemate gdje živjeti otkantaju vas jer \'nema mjesta\' u domovima. Al\' okej. Znači ovo isto ne radi za večeru zbog epidemiološke situacije. Da nas je tu pun dom vjerojatno bi argument bio da je previše studenata koji se okupljaju u menzi. Ljudi uglavnom uzmu za ručak više hrane pa u tupperwareima nose doma. Što naravno nije rješenje jer na Lašćini nema frižidera. Brutalan potez glede epidemiološke situacije, ali ne u smjeru respiratornih već gastrointestinalnih infekcija. Ostatak si naručuje dok može jer ne znam nijednog studenta da može baš jesti van više od jednom tjedno - što moraju s obzirom da menza na Lašćini ne radi nedjeljom. Nažalost, mislim da su ankete kao i sve drugo od strane studenata suvišne jer SC uvijek ima finalnu riječ i kakav god argument da im se da, oni će očekivano proturječiti", smatra naša sugovornica.

A.Z.
foto: arhiva/MojFaks
Još vijesti