L.B. u Nakon predavanja

'Skupio sam m*da': Student priznao kako je položio zadnji ispit iako je izvukao pitanja na koja nije znao odgovoriti

Često se dogodi da nas na ispitu dočeka nešto što ne znamo, ma koliko učili.

20. svibnja 2021 17:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svaki student vrlo brzo nauči jednu mudrost, a koja se tiče profesora. Ima onih koji ocjenjuju ono što znaš, i onih koji ocjenjuju i traže baš ono što ne znaš. Stoga je ispitni proces, osim prilike da dokažete i pokažete koliko znate, prilika i da se snađete u situacijama kad vas "pogodi" neko nezgodno pitanje, na koje ne znate odgovor.


O ovome svjedoči i primjer bivšeg studenta prava koji je svoju priču podijelio na popularnoj stranici Ispovesti. Kako kaže, posljednji ispit na fakultetu u jesenskom roku položio je tako što je skupio hrabrosti, ili kako je to živopisno napisao, "skupio je muda" i – zamijenio pitanja na koja odgovor nije znao onima na koja je mogao odgovoriti.


>>>'90% studenata su uhljebi': Napisao da 'samo klošare, uživaju i pomalo uče' – evo kako su ga 'razapeli' u komentarima<<<


"Dogodilo se da nas je četvoro izašlo odjednom da odgovara, profesor je svakome od nas dao po 3 pitanja", kaže anonimni student. "Ja nisam znao dva pitanja koje mi je profesor postavio, ali sam video da nigdje ni ne zapisuje pitanja koja postavlja tako da sam sam napisao dva pitanja koja sam znao i hladno ih profesoru ispričao", priznaje.


Dodaje da je tako položio obvezno pravo uz zaključak da čovjek ponekad mora i riskirati.


Iako ovaj čin za mnoge označava kršenje akademske čestitosti i predstavlja im varanje na ispitu, mnogo je onih koji su ovom bivšem studentu čestitali na snalažljivosti.


>>>Slabo učio za ispit od 2600 stranica: 'Mislio sam da ću pasti, ali sam ipak dobio peticu!' Evo kako se izvukao…<<<


"I ja sam bila student pravnog fakulteta, i ovo ne osuđujem. Čim si učio, to je za pohvalu. Često se dogodi da nam neko pitanje ne legne, i preskočio ga, još ako ga i izvučemo na ispitu, milina. Svaka čast na hrabrosti! Nekad se treba snaći, ionako je tu pravosudni pa ćemo to opet isto učiti", poručio mu je jedan pratitelj ove stranice.


"Čovjek regularno završio fakultet, pomogao malo sam sebi na ispitu. Neka je! Milijuni kupuju diplome i dolaze na odgovorna radna mjesta i uzimaju mjesto istim ovim studentima što su regularno završili, pa njih ne osuđujete", smatra još jedna pratiteljica stranice.


"Ljudi, niste uspješni ako nabubate napamet 50 knjiga. Bit ćete uspješni ako ste inteligentni i ako znanje stečeno znate primijeniti svuda i u svakom trenutku. Pored toga bitno je znati kako da dođeš do odgovora ako ga trenutno nemaš", piše u još jednom komentaru.


Bilo je i sličnih iskustava


Među onima koji su komentirali iskustvo ovog mladog pravnika našli su se i oni koji su se također poslužili lukavstvom da bi položili ispit.


"Ja sam na Upravnom pravu zamijenila jedno pitanje. Izabrala pitanje i vidim ne znam, jbg, spustim ono pitanje i uzmem drugo. Sama sam bila na ispitu, bio zimski rok za apsolvente, profesor pričao na telefonu, a asistent me vidio i iskulirao. Ja sam zahvalna tom asistentu, možda se sažalio, vidio mukica jedina izašla na ispit", prisjetila se ova upravna pravnica.


>>>Kud baš TAJ fakultet? Studentica priznala da je mogla upasti 'preko veze' – evo kako je postupila i što su joj roditelji rekli<<<


Ima i onih koji su iskoristili greške profesora. "Meni došli rezultati ispita na dekanskom roku, a inače sam loše napisao i mislio da ću pasti, i na rezultatima 5 maksimalna ocjena iako znam da nije moguće prešutim i hladno dođem na upis ocjene i profesorica upiše 5 i još mi čestita, a predao poluprazan ispit", tvrdi ovaj anonimni pratitelj stranice.


Uz napomenu da je svakako bitnije da ne varaju studenti, primjerice, medicine ili da je "prihvatljivije" pomoći si kad se radi o nekom kolegiju koji nije bitan za struku ili budući posao, zaključak većine pratitelja bio je da je malo snalažljivosti prihvatljivo. Ukoliko se ne pretjera.


"I ja sam na sličan način položio jedan ispit. Ja sam zamijenio karticu sa pitanjima sa kolegom prije nego što je profesor zapisao broj kartice koju smo izvukli. Naravno, taj predmet je bio izborni i nije mi bio bitan za struku", dodaje i ovaj bivši student ukazujući na to da je uz učenje i poštenje, element sreće i snalažljivosti također poželjan tijekom studiranja.

Još vijesti