Anja Z u Nakon predavanja

Problem o kojem studenti bruje već 5 godina: Dokad će plaćati 'papire' na faksu? Cijena obrazaca i deset puta viša od tržišne

Pandemija koronavirusa pokazala je da se nastava i mnoge administrativne obaveze mogu uspješno odvijati i riješiti i online putem.

21. Siječnja 2021 11:50
Studentica ispunjava potvrdu.

Studentica ispunjava potvrdu. Foto: Darko Ba, MojFaks

Unazad nekoliko godina, pohađanje nastave na daljinu činilo nam se kao scena u SF filmu, ali godina iza nas pokazala je suprotno. Mali koraci poput e-indeksa, referade koje su sve više administracije uspjele obaviti online naišli su na odobravanje kod većine studenata ponajviše jer štede novac, ali i dragocjeno vrijeme. Međutim, digitalizacija je nekima i dalje stran pojam. Naročito ako se na dobrim, starim papirima može zaraditi koja kuna više


...Doviđenja referada: Na popularnom zagrebačkom fakultetu omogućeno online podnošenje molbi i zahtjeva...


...Papirnato izdanje odlazi u prošlost: Još jedno hrvatsko visoko učilište uvodi e-indekse...


Cijena obrazaca deset puta viša od tržišne


Studenti na Univerzitetu u Tuzli i u doba pandemije moraju čekati u redovima da bi kupili potrebne papire za upis semestra ili prijavu ispita. Riječ je o obrascima za prijavu ispita, semestralnim listovima, uvjerenjima koja potvrđuju da su redoviti studenti koja zatim nose u referadu te ovjeravaju u svrhu reguliranja zdravstvenog osiguranja, natječaja za stipendiju i sličnih studentskih potreba.


Jedini u regiji imaju ovakav tretman?


Dok je nastava prešla na online režim rada na većini fakulteta sastavnica Univerziteta u Tuzli, studenti i dalje stoje u redovima ispred skriptarnica zbog kupovine obrazaca, zamolbi i prijavnica. Studenti navode da papire plaćaju po cijeni koja je deset puta veća od tržišne, naime jedan papir plaćaju 0,50 KM (oko 2 kune), dok bi isti platili 0,05 KM (oko 20 lipa) da sami sebi printaju.


...Doviđenja papirnatom izdanju: Još jedno domaće sveučilište odbacilo indekse...


Početkom siječnja, neformalna grupa studenata obratila se javnosti putem društvene mreže Facebook s ciljem da upozna javnost s ovim činjenicama. "Studenti u Tuzli jedini u regiji čekaju u redovima i kupuju papiriće (prijave za ispit) po 10x većoj cijeni (0.50KM jedan papir) od tržišne (0.05KM). Za kupljene prijave i druge materijale ne dobivaju nikakav račun niti potvrdu. Također, nisu upoznati o iznosu prikupljenih sredstava, gdje taj novac ide i u koju svrhu se koristi?", objavili su na Facebook stranici Karton revolucija te zajedno sa studentima pokrenuli inicijativu \'Karton revolucija za online prijavu ispita\' kako bi se problem riješio.


Naime, njihov cilj je ukidanje aktualne prakse i uvođenje online prijava.  


Poziv na akciju, vrijeme je! - Karton revolucija će u narednim danima uputiti zahjtev Rektoratu Univerziteta u Tuzli u...

Objavljuje Karton revolucijaSubota, 9. siječnja 2021.

Iako je još uvijek rano reći da je inicijativa studenata uspjela, pojedini pomaci su vidljivi.

"Prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, za manje od mjesec dana nakon pokretanja \'Karton revolucije za online prijavu ispita\' i ogromne podrške studentica i studenata na društvenim mrežama Univerzitet u Tuzli je ozbiljno pristupio rješavanju ovog problema na koji se ukazuje više od pet godina", poručili su putem Facebook stranice Karton revolucija.  


izvor: Facebook @Karton revolucija