Ivana Petrić u Nakon predavanja

'Živim u strahu i smišljam izgovore': Priča studentice koja ilegalno stanuje u domu

Studenti koji nisu dobili sobu u domu znaju koja je muka popraćena razočarenjem uslijedila nakon toga. Neki se pomire sa sudbinom pa zbog ne tako bajne situacije u zemlji općenito, potraže stan s deset cimera, a drugi ipak završe u domu. Pitate se kako?

18. Siječnja 2017 15:14
Prozor studentske sobe u domu

Prozor studentske sobe u domu Foto: MojFaks

Prodaja i kupovina domskih soba je "biznis" koji je prisutan godinama, a mnogi studenti se ne libe svoje oglase "kačiti" po studentskim grupama nudeći sobu na prodaju ili tražeći sobu koju bi mogli kupiti. U blizini studentskih domova ovakvi oglasni nisu neuobičajena pojava i na tramvajskim i autobusnim stanicama i oglasnim pločama.

Takvi oglasi se često mogu vidjeti i u studentskim grupama na Facebooku, a oni uvijek glase otprilike ovako: "Prodajem/kupujem sobu/mjesto u domu/m/ž, inbox!"

Ne trebamo biti čak ni previše pametni da zaključimo kako se ovdje radi o nečem što je ilegalno jer student koji je dobio sobu u domu ne bi trebao tu istu sobu prodati nekom drugom. No, to se već godinama događa, očito bez previše intervencija jer umjesto da se broj tih oglasa smanjuje, izgleda da je ostao isti.

Cijene variraju od 4000 do 8000 kuna


Studentica M.B. je ove godine prvi put "ilegalno" u jednom zagrebačkom studentskom domu jer je prethodne dvije godine ostvarila pravo na sobu. Mjesečni iznos sobe je 375 kuna, a prilikom kupovine sobe, djevojci na čije ime sada živi, platila je 3500 kuna.

...'Mijenjam Savu za Šaru': Tko ima prednost pri mijenjanju soba u domu i kako to učiniti?...


"Curu na čijem mjestu trenutno živim sam relativno lako našla, jer kako to sad ide u grupama od domova na Facebook-u se objavljuje da se kupuje ili prodaje dom. Pa sam isto tako i ja napisala da kupujem dom i dobila dosta ponuda u inbox, u iznosu od 4000 do 8000 kuna. Bila sam spremna uzeti dom u iznosu od 4000 kuna, no onda sam vidjela da još jedna cura prodaje dom, i njena ponuda je bila ipak najpovoljnija i najprihvatljivija. Tu više ide onaj princip 'tko prvi, njegovo', tako da je potrebno i dežurstvo na FB-u hoće li netko objaviti da prodaje dom, pa je sreća hoćeš se prvi javiti i da li će ta ponuda biti zadovoljavajuća", otkriva studentica.

Život u ilegali donosi stres


No, na "ilegalnoj strani" života u domu stanuje i strah pa se tako ova studentica plaši da će biti otkrivena. Premda na to nekada i zaboravi, u glavi često niže scenarije o tome što bi se dogodilo kada bi joj "kontrola" upala u sobu.

"Priznajem da živim u strahu. Nekada potpuno zaboravim na to, pa bezbrižno idem na spavanje, a ponekad se prije spavanja sjetim i onda u sebi smišljam priču ako mi upadne kontrola u sobu, što reći, a da se uspijem izvući iz te situacije. Kroz priču sam saznala da oni ulaze u sobu u 4,5 sati ujutro, probude te, traže iksicu, a ako te uhvate da si ilegalno tu, i ti i osoba od koje si kupio dom gubite pravo na dom do kraja studiranja", kaže M.B.

...Kako izgleda tvoja studentska gajba? Zavirili smo u sobe zagrebačkih studenata...


Kada je o kontroli riječ, studentica kaže da kada dobiju dojavu o tome, krenu provjeravati osobe koje su svojim imenom i prezimenom stavile oglas na Facebook. Kratko rečeno: na određene osobe idu s razlogom, a taj je razlog nečija dojava.

Sankcije prilikom kupoprodaje snose obje strane


Gospođa Ružica Rajšić koja je zadužena za smještaj u zagrebačkim studentskim domovima kaže da su za provođenje kontrole korištenja prava na smještaj u domovima zadužene Uprave. Sukladno domskom redu, kontrolu provodi Povjerenstvo sastavljeno od djelatnika i predstavnika studenata.

...Zagrebački studenti dobili su još jedan studentski dom...


"Stanara kojeg se zatekne da koristi mjesto (a nije prijavljen kao gost) gubi pravo na smještaj za sve vrijeme studija, kao i student koji mu je ustupio mjesto. Mi uvijek utječemo i na moral studenata; nerazumno je da mladi čovjek može ustupati nešto što nije njegovo, u ovom slučaju radi se o korištenju prava na smještaj. Student ostvaruje pravo na smještaj sukladno Pravilniku, ali nikako ne može sam raspolagati s ostvarenim pravom. Ako student ne želi koristiti ostvareno pravo na smještaj može odustati, a drugi student će ostvariti pravo sukladno ostvarenom broju bodova. Smatram da moral mladog čovjeka neće dozvoliti da oglašava pravo na korištenje studentskog mjesta. Na svaku prijavu, bez obzira na to je li ona pismena, usmena ili anonimna, odmah se reagira. Ovaj problem nije samo u SC Zagreb, nego i u drugim studentskim centrima", kaže gospođa Rajšić.

Nažalost, nemamo podatak o tome koliko su ove kontrole česte i koliko se primjerice godišnje prijave ovakvi slučajevi. S druge strane, oglašavanje prava na korištenje studentskog mjesta, kako kaže Ružica Rajšić, nema više veze s moralom mladog čovjeka nego s katastrofalnom situacijom u zemlji koja nas tjera na većinu stvari koje ne želimo raditi.
Još vijesti