L.B. u Nakon predavanja

Profesor na internetu pronašao pitanja za svoj ispit: Studente odvukao na sud zbog kršenja autorskih prava

Profesor je k tome i odvjetnik...

23. ožujka 2022 15:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U siječnju, profesor biznisa na Sveučilištu Chapman, David Berkovitz, pretraživao je stranicu Course Hero, na kojoj studenti dijele dokumente bitne za pojedine kolegije, kad je slučajno nabasao na zamolbu nekog korisnika da mu pomognu riješiti pitanja za ispit koja su mu se učinila poznatima. Bila su to naime njegova pitanja koja je pripremio za kolokvije i završni ispit tijekom protekle akademske godine.


>>>Profesorica studentu ponudila pitanja iz ispita jer su prijatelji: Biste li prihvatili? Evo što Hrvati uglavnom misle o tome...<<<


"Prepoznao je jedinstvene činjenične obrasce", kazao je Marc Hankin, Berkovitzev odvjetnik, u razgovoru za The Washington Post. "Pronašao je ono što vjeruje da su dokazi o tome da je jedan student ili više njih zatražili i primili pomoć tijekom ispita prošlog proljeća", pojašnjava.


Dijelili materijale bez njegovog dopuštenja


Berkovitz je odlučio tužiti nepoznate studente za kršenje autorskih prava. U parnici pokrenutoj početkom ožujka na kalifornijskom sudu profesor navodi da studenti krše profesorova ekskluzivna prava na širenje, kopiranje, distribuiranje ili izradu kreativnih materijala objavljivanjem kolokvija i završnih ispita na stranicama Course Hero bez Berkovitzeva dopuštenja.


Berkovitz, koji je također odvjetnik, nema namjeru od studenata zahtijevati novac nego mu je namjera od vlasnika Course Hero stranice dobiti informaciju o tome koji je student objavio njegove ispitne materijale. Zatim će dobivena imena proslijediti odboru Sveučilišta koji će odlučiti o potencijalnom disciplinskom postupku.


>>>Nova razina varanja na ispitima: 'Vječni' student kirurški ugradio Bluetooth slušalicu u uho<<<


"Ne želi studente ni njihove roditelje dovesti do bakrota", kaže Hankin. "Pokušava spriječiti varanje među studentima", pojašnjava. Sveučilište nije uključeno u ovu tužbu.


Predavanja su se prošloga proljeća odvijala na daljinu zbog pandemijskih uvjeta. Profesor Berkovitz zbog toga je naglasio da je zabranjeno koristiti bilješke, materijale s predavanja i online izvore tijekom polaganja kako travanjskih kolokvija tako i završnog ispita tijekom svibnja 2021. godine. Također je zabranio umnožavanje bilo kojeg dijela ispita.


Otišao na sud samo jer mu nisu htjeli reći o kome se radi


Bez obzira na ove upute, neki su studenti očito pitanja s oba ispita (kolokvija i završnog ispita) podijelila na internetu kako bi im kolege pomogli u rješavanju zadataka.
Nakon što je nekoliko mjeseci kasnije pronašao svoja pitanja na ovoj stranici, zatražio je informacije o osobama koje su ih objavile, no kompanija mu ih nije pružila uz argument da će mu za to trebati sudski nalog.


>>>'Možete li mi riješiti Međunarodnu ekonomiju?' Studenti plaćaju 'masne' cifre da netko drugi polaže ispite umjesto njih<<<


Kako su izjavili za The Post, Course Hero pri svakoj objavi od korisnika zahtijeva uvjete korištenja i objavljivanja među kojima je i onaj da ne smiju dijeliti sadržaj koji im ne pripada. "Course Hero ne tolerira kršenje autorskih prava bilo koje vrste i koristi spektar preventivnih mjera i uvjeta korištenja kako bi to izbjegao", kazala je glasnogovornica stranice.


Odustat će od tužbe vjerojatno


"U normalnim uvjetima profesori ne tuže svoje studente za ovakve prijestupe, i profesori pokušavaju zaustaviti varanje neprestano", kazao je Hankin. "No, u ovom slučaju morao je slučaj predati sudu kako bi došao do informacije koju želi", pojašnjava.


>>>Brucošica se predala policiji jer je varala na ispitu<<<


Zbog toga planira nadležnima iza Course Hero portala uručiti sudski nalog dobiven sudskim procesom. Jednom kad dođe do potrebnih informacija, Berkovitz će vjerojatno odustati od tužbe, tvrdi njegov odvjetnik.


izvor: Washington Post

Još vijesti