Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Ne možeš predvidjeti koju ocjenu ćeš dobiti: Studenti otkrili kako je izgledao njihov prvi ispit u životu

Kada dođu rokovi i krenu ispiti pitamo se kada će doći onaj posljednji koji će ujedno označiti i kraj naše 'fakultetske karijere'. Neke od tog finalnog ispita dijeli još godina dana, druge tri godine, a sjećate li se koliko je vremena prošlo od vašeg prvog ispita u životu?

27. lipnja 2017 17:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Premda odlazak na fakultet predstavlja novu stranicu u životu jer smo raskrstili sa srednjom školom, život je pred nama, imamo dovoljno godina da odlučujemo sami, a opet dovoljno malo da se provlačimo s "mladost ludost", on donosi i određenu vrstu stresa. Osim nove sredine, profesora i hrpe učenja tu su i kolokviji i ispiti.


Izvor: Shutterstock

Sjećam se da sam tijekom srednje znala čuti od prijateljica starije sestre da su "pripremale ispit dva mjeseca" ili da su "učile od popodne do 5 ujutro" pa mi se usadila ideja da su ispiti vrlo teški i da je za učenje potrebna ogromna koncentracija kao i živci. Nisam puno pogriješila (osim što ja danas ne poznajem nikog tko je ispit pripremao nekoliko mjeseci, ali želim vjerovati da takvi postoje, barem na medicini ili pravu) jer ispiti zaista donose veliki stres i moglo bi se to prostije opisati engleskim izrazom mindfuck.

Stres, znoj i suze zbog prvog ispita


Jura Stublić pjeva "Sjećam se prvog poljupca", a ja ću vam otpjevati svoju "Sjećam se prvog ispita". Količina stresa koju mi je zadao prvi ispit je zapravo ništa kada ga usporedim s prvim razgovorom za posao u struci, ali tada mi je bio prava tragedija. Budući da sam bila cijela u strahu i sama sebi stvarala pritisak da ću pasti ako se ne počnem družiti s knjigom nekoliko tjedana prije ispita, krenula sam ranije s učenjem.Mislim da se kolegij zvao Medijsko zakonodavstvo, a iako profesor nije bio nikakva baba roga, sjećam se da sam se preznojila od muke čim sam sjela pred njega. Ispit je bio usmeni i uveo me u moje prvo ispitno iskustvo, a trajao je u beskonačnost. Naravno, meni se tako činilo, a zapravo sam unutra sjedila otprilike pola sata. Sjećam se da sam dobila četvorku kao prvu ocjenu u indeks i bila zadovoljna.

...Pričali s bakom na Skypeu i prali cimerovo rublje: Studenti nam rekli što bi radili radije nego učili...


Na neki način sam imala nakon par godina ponovno "prvi" ispit jer sam diplomski izvanredno upisala u drugom gradu te na tom ispitu pred profesorom kojeg vidim prvi put kao i kolege, totalno rasturila ispit i dobila peticu. No, tu sam osobito osjećala stres jer sam se tada praktički prvi put pojavila na fakultetu pa sam htjela ostaviti i dobar dojam na profesora. Malo s nostalgijom gledam na prvi ispit općenito jer tada sam imala 19 ili 20 godina, nisam znala mnoge stvari u životu i ispiti su mi bila jedna jedina briga. Vjerujem da dozu posebnog osjećaja prema prvom ispitu na fakultetu imaju i drugi studenti pa sam odlučila njih da bace oko u prošlost i prisjete se.

Neki se prvog ispita sjećaju zbog snijega, a drugi toga što je bio najteži ispit na godini


Na fakultetu nam je prvi susret s ispitivanjem zapravo kolokvij, a ovisno o ishodu, on nas može spasiti polaganja ispita. No, kako to inače biva, studenti će se radije čuvati za jesenske rokove nego za kolokvije tijekom veljače. Apsolventica Josipa s osječkog Pravnog fakulteta kaže da će prvi ispit pamtiti po snijegu, a prvi kolokvij po razočaranju zbog ocjene.

...Počinje sezona guarane: Otkrivamo koje \'tabletice\' studenti piju prije ispitnih rokova...


"Prvi pismeni ispit pisala sam iz Opće povijesti i sjećam se da je napadalo puno snijega pa sam se jedva probila do faksa. Sjećam se i prvog kolokvija, predmet se zvao Teorija prava i države i tu sam bila sva nabrijana da sam ga dobro napisala i dobijem dvojku. Drugi kolokvij sam jedva riješila i dobila 4. Tada sam shvatila da je na pravu nemoguće predvidjeti koju ćeš ocjenu dobiti i stvarno je tak\' bilo svih pet godina", prisjetila se Josipa.Barbara, također iz Osijeka, ali s FERIT-a, isto tako pamti prvi ispit po snijegu, ali i po tome što je to bio najteži ispit na godini. U njenom slučaju moglo bi se reći "prvo pa muško", a k tome, ni cijelu noć prije ispita nije mogla spavati.

...Nepravda, korupcija, asistenti koji \'sole pamet\': Studenti otkrili zašto jedva čekaju kraj fakulteta...


"Moj prvi ispit je bio iz jednog od najtežih kolegija na prvoj godini. Sjećam se da par dana nisam spavala da bih stigla sve naučiti i proći. Kada sam došla na ispit su me dočekali teži zadaci nego što sam očekivala, ali ipak najviše ću prvi ispit pamtiti po tome što nas je bilo četvero od prijavljenih stotinjak zato što je taj dan napadalo preko pola metra snijega i bilo je -20", prepričava Barbara.

Emma s ekonomije kaže da prvi ispit uopće nije bio lagan, a i "prala" ju je teška trema jer se kao gimnazijalka iz jezične nije prije susrela sa statistikom.

"Prvi ispit na fakultetu nije bio nimalo lak jer se radilo o statistici. Kako sam završila jezičnu gimnaziju, ranije nisam imala dodira sa statistikom i sličnim ekonomskim predmetima. Sama pomisao na ispit stvarala mi je poveću količinu treme jer ipak je to bilo nešto poprilično novo, a profesorica je imala visoke kriterije za prolaz", kaže studentica.Denis s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu svoj prvi otpisani kolokvij je zalio pivom, prvog ispita se nije mogao sjetiti, a kako kaže, na kolokviju mu je bilo dosta lagano.

"Prvi kolokvij sam pisao iz Uvoda u html i css. Bilo je prilično kratko: došao sam tamo, napisao ga za 20 minuta, dobio peticu i otišao na pivo. Sasvim solidno za prvi put", kaže student Denis.

Ana s Fakulteta političkih znanosti prisjeća se da se za prvi ispit sredila kao za promociju jer je ispitivanje bilo usmeno. No, nakon tog prvog usmenog je odustala od sređivanja za ispite. Dobar potez u svakom slučaju.

...Svi vjeruju u njih, a ne bi trebali: 5 popularnih mitova o učenju koji su potpuno pogrešni...


"Sjećam se da sam se pred prvi ispit na faksu osjećala jako važno. Bio je to usmeni i sjećam se da sam oprala kosu, nalakirala nokte, obukla košulju i izgledala sam kao da idem na promociju, a ne na odgovaranje. Ispitivanje je trajalo ravno tri minute, dobila sam svoju četvorku i izašla van u roku keks. Od tad se više nisam posebno uređivala za usmena odgovaranja, osim ako je bio profesor u pitanju pa je eventualno pao dekolte", prepričala je Ana.

Ivan s Kulturologije u Osijeku kaže da prvi ispit nije bio veliki bauk, nije ga bilo strah, a taj prvi opisuje kao "zanimljivo iskustvo".

"Sada se ne sjećam koji je to kolegij bio, ali znam da sam mislio kako će biti mnogo gore nego što je bilo. Nisam imao neki veliki strah, ali svakako je bilo zanimljivo iskustvo. Nakon državne mature i svih onih procedura vjerujem kako je svaki ispit bio opušteniji", zaključuje Ivan.Kao što vidite, kakav god prvi ispit bio, kasnije ga se prisjećamo s dozom sjete, ali s velikim smijehom jer smo tada bili totalno uplašeni, zbunjeni i na neki način bezbrižniji.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock