Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Prosjek ocjena milijunaša je 2.9: Evo zašto je tako nizak i zašto su unatoč lošim ocjenama uspjeli u životu

Prosjek ocjena milijunaša koji diplomiraju u SAD-u je mizernih 2,9. Iako se svi slažemo da to nije neki reprezentativni prosjek, čini se neobičnim da najbogatiji dio populacije ostvari upravo ovaj, ne baš bajan, uspjeh.

16. kolovoza 2017 13:02
Pripreme za novu akademsku godinu u punom su jeku!

Pripreme za novu akademsku godinu u punom su jeku! Foto: MojFaks

Eric Barker, autor knjige "Barking up the Wrong Tree", za Business Insider je objasnio zašto je to tako. Ono što je otkrio u svom istraživanju jest da osobe s najvišim prosjekom ostvare uspjeh u karijeri kasnije u životu, ali najčešće ne postanu milijunaši. Uzrok ovome vidi u činjenici da odlikaši često "uđu u sustav" i postanu predavači, profesori ili administratori. Najbolji studenti često su toliko dobri da ih sustav asimilira te postanu njegovim dijelom jer vjeruju da obrazovni sustav funkcionira.

...Za onih drugih 90% u generaciji: Zašto ti ne treba 5,0 da uspiješ u životu...


Sukladno tome, milijunaši su malo kritičniji i sumnjičaviji. Istraživanje je pokazalo da se osobe sa slabim prosjekom, a koje su kasnije postale jako uspješne i "zgrnule" velike količine novca, teže uklapaju u obrazovni sustav i pokoravaju njegovim pravilima, ali s vremenom postave osobne ciljeve kojih se pridržavaju.

...Prosjek, a ne strast: Fakultet nije mjesto za one koji vole učiti...


Barker je također otkrio da milijunaši najčešće pokušavaju probleme rješavati na svoj način, van obrazovnog sustava i njegovih pravila. Iako to vodi lošijem prosjeku ocjena, ovakvo ponašanje kasnije u životu vodi do financijskog uspjeha jer svi znamo da pravila života često nisu jednaka onima u školama i na fakultetima.

...Prosjek ocjena ne govori ništa o tebi - kad su ove stvari u pitanju...


L.B./izvor: Brobible
foto: Shutterstock