Mojfaks.hr u Nakon predavanja

PIONIRI NOVOG NAČINA STUDIRANJA: 'Skajpao' s profesorima i tako obranio rad – evo kako se proveo student koji je diplomirao online

Kao što je već ranije najavljeno, sada je i ostvareno - prva online obrana diplomskoga rada uslijed izvanredne situacije, odrađena je uspješno...

1. travnja 2020 15:50
PIONIRI NOVOG NAČINA STUDIRANJA: 'Skajpao' s profesorima i tako obranio rad – evo kako se proveo student koji je diplomirao online

PIONIRI NOVOG NAČINA STUDIRANJA: 'Skajpao' s profesorima i tako obranio rad – evo kako se proveo student koji je diplomirao online Foto: MojFaks

Nakon odluke da se nastava na svim obrazovnim sastavnicama odgađa barem do 19. travnja, cijeli je sustav prebačen u online sferu funkcioniranja. Nakon što su sa zagrebačkoga Filozofskoga fakulteta izvijestili o produžetku prijave diplomskih radova, napomenuli su kako će omogućiti obrane svih završnih i diplomskih radova online putem uslijed trenutne izvanredne situacije.

...Obrana u \'domaćoj\' atmosferi: Diplomski rad moći ćete braniti iz svoje sobe ili omiljene fotelje...


Tako je prošloga tjedna uspješno odrađena prva online obrana diplomskoga rada i to na Fakultetu hrvatskih studija o čemu su potanko izvijestili na službenim stranicama.

Prva obrana diplomskoga rada na daljinu uslijed pandemije, održana je u petak, 27. ožujka 2020. Riječ je o studentu nastavničkoga smjera povijesti, Tomislavu Kardumu. Kako navode, sama obrana bila je zakazana prije prijelaska iz nastave uživo u nastavu na daljinu. 

"Kako bi se studentima omogućio završetak studija i u ovo izvanredno vrijeme, na 2. sastanku Operativnoga stožera Fakulteta hrvatskih studija za prilagodbu nastave 17. ožujka 2020. pod dekanovim predsjedanjem odlučeno je da se ova i sljedeće obrane, dok traju ovakve okolnosti, održe putom videokonferencije", naveli su o objavi, stoga ćemo sve buduće online obrane poput Tomislave promatrati kao uobičajene, barem u ovim okolnostima.

Student je napustio video poziv, a povjerenstvo je raspravljalo


Student i članovi povjerenstva za obranu, svatko sa svoje lokacije, u dogovoreno vrijeme (12 sati i 40 minuta) povezali su se video-vezom i održali obranu rada. Diplomski rad obranjen je pred povjerenstvom, a diplomski rad bavio se komunističkom strankom u Banovini Hrvatskoj. 


foto: Shutterstock via Flamingo Images

"Obrana se odvijala neometano i neusiljeno. Nakon što su članovi povjerenstva Skypeom uspostavili grupnu audio-vizualnu vezu s pristupnikom, saslušali su njegovo izlaganje teme rada i teza koje je postavio u njemu. Potom su pristupniku postavljali pitanja. Student je na njih uspješno odgovorio. Povjerenstvo je zamolilo pristupnika da izađe iz poziva, a nakon što je on učinio, raspravilo je i usuglasilo ocjenu. Po pristupnikovu povratku u vezu izvijestilo ga je o izvrsnoj ocjeni rada. Nakon završetka usmenoga dijela obrane ispunjeni su potrebni obrasci, tj. izvješće o obrani, koji je elektroničkom poštom proslijeđeno Službi za nastavu i studente Fakulteta hrvatskih studija", opisali su detaljno s Fakulteta hrvatskih studija.

...Treba li \'ZAMRZNUTI\' ovaj semestar? Studentica zagrebačkog fakulteta tvrdi: Ponašati se kao da je sve normalno je – nerealno!...


Online obrada radova postat će praksa


Tomislav je za naš portal prokomentirao tijek online obrane iz svoje perspektive. "Sve je prošlo u redu i bez smetnji te se čini da nema prepreka (osim potencijalno tehnoloških) da se zaustavljaju i prolongiraju obrane diplomskih radova uslijed epidemije", govori on. 

Iako je vijest o online obranama diplomskoga rada još uvijek nova i interesantna te se studenti (ukoliko ih je bilo više) koji su na ovaj način tijekom ožujka obranili svoje završne radove mogu smatrati svojevrsnim pionirima novog načina stjecanja diplome, novo-diplomirani povjesničar vjeruje da će ovo postati učestala praksa. "Smatram sasvim opravdanim omogućiti obranu studentima ako su unaprijed dogovoreni datumi. Nisam pratio je li još netko diplomirao na ovaj način, ali pretpostavljam da će to postati praksa, zbog izvanredne situacije", objašnjava.

Tomislavu čestitke, a sada nam tek preostaje za vidjeti koliko će još studenata i na kojim fakultetima diplomirati online putem i to, ni više ni manje, nego iz udobnosti vlastitoga doma.

...Provjerili smo kako studenti \'slušaju\' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


V.S.
foto: ilustracija, Shutterstock via Friends Stock