L.B. u Nakon predavanja

Prvo dijete, a onda možda brak: Sve više fakultetski obrazovanih žena rađa van braka

Ljubav. Brak. Dijete. Ovo tradicionalno poimanje razvoja životnoga puta, što se emocionalnog i romantičnog dijela života tiče više nije konvencionalno.

14. rujna 2021 14:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sve više žena iz SAD-a odlučuju se na dijete van institucije braka. Također u velikome postotku stupaju u brak prije rođenja drugog djeteta, piše U.S. News.


"Ovo naslućuje promjenu u načinu na koji fakultetski obrazovane žene realiziraju svoj obiteljski život te promjenu koju uloga braka doživljava u životima mladih", govori sociolog Andrew Cherlin, profesor na Sveučilištu Johns Hopkins.


Povijesna prekretnica


Ovo ipak ne znači da sve žene idu ovim putem. Ipak, Cherlinov projekt pokazuje da će od 18 do 27 posto žena u ranim tridesetima odabrati ovu opciju što je povijesna prekretnica.
Razlozi su mnogostruki. Mnogo fakultetski obrazovanih žena koje rađaju van braka, stanuju s roditeljima. "Danas je mnogo prihvatljivije roditi dok stanujete s roditeljima nego što je to bilo prije 20 ili 30 godina", pojašnjava Cherlin.


>>>Diplomom do samoće: Fakultetski obrazovane žene sve teže pronalaze bračnog partnera<<<


Osim toga, studenti se sve više zadužuju kako bi otplatili školarinu za studijske programe, a suočavaju se i sa sve manjim povratom ulaganja u obrazovanje na tržištu rada. "Neke su studije pokazale da se mladi opterećeni studentskim dugovanjima rjeđe odlučuju na brak", kaže Cherlin.


"Postoje ekonomski i kulturni faktori koji upućuju na isto", kaže. "Ako smatrate da niste dovoljno financijski osigurani i ako smatrate da je vanbračno dijete prihvatljivo, mogli biste se odlučiti na ovaj potez. Mislim da se o tome radi", govori.


Za potrebe studije, objavljene u sažecima Nacionalne akademije znanosti, Cherlin je koristio anketne podatke prikupljene diljem SAD-a kako bi došao do informacije kad se žene odlučuju za rađanje. I, iako je došao do zaključka da je broj djece rođen van braka veći među ženama svih obrazovnih profila, najveći je porast primijetio baš među ženama koje su stekle diplomu.


Prvo dijete, a onda brak


Postotak fakultetski obrazovanih žena koje su prvo dijete rodile vanbračno šesterostruko se povećao između 1996. i 2016. godine – do 24,5 posto. Postotak je i viši među ženama s nižim stupnjem obrazovanja.


>>>Zbog faksa češće viriš u čašicu: Istraživanje pokazalo da žene s diplomom piju više od onih koje nisu studirale<<<


Najmanje polovina žena sa srednjim stručnim obrazovanjem nije u braku u trenutku rađanja prvog djeteta, otkrivaju rezultati ove studije, kao i većina žena s još nižim stupnjem obrazovanja.
Što se tiče žena u tridesetima, koje prvo dijete rode van institucije braka, one s diplomama najčešće se vjenčaju prije rođenja drugog djeteta. Djevojke s diplomama češće drugo dijete imaju s istim ocem.


"Za neke visokoobrazovane mlade, vidimo novu obiteljsku sekvencu u kojoj prvo imaju dijete, a tek se zatim vjenčaju", kaže Cherlin. "Moje istraživanje ne dokazuje da se mladi okreću od institucije braka općenito, no mjesto u životima koje zauzima ova institucija zasigurno se mijenja", govori.


>>>Djevojke, samo učite! Istraživanje pokazalo da se žene koje završe fakultet udaju bogato i zarađuju više<<<


Christine Percheski, profesorica sociologije na Sveučilištu Northwestern, komentirala je ove podatke. "Procjene u neku ruku ne iznenađuju one među nama koji se ovom temom bave, ali su svakako relevantni", govori. "Važni su jer istovremenu sugeriraju i kontinuitet i promjenu", dodaje.


Udio žena s diplomom koje rađaju van braka dramatično je porastao, pojašnjava Percheski. Smatra da obrazovanje pomaže ženama da se bolje pozicioniraju na tržištu rada, ali i u braku. "Djevojke s diplomom su jednostavno u boljem položaju kad je dobivanje bolje plaćenih poslova u pitanju i u boljem su položaju za pregovaranje s partnerima, pa ako žele dijete van braka, veće su šanse da će to i dobiti", smatra.


>>>Hrvatski studenti vjeruju u 'dok nas smrt ne rastavi', ali ne na crkveni način: Evo s koliko godina sklapaju brakove<<<


Dodaje i da u posljednjih nekoliko desetljeća, visokoobrazovane žene u većem postotku sklapaju brak, što nije uvijek bio slučaj.


izvor: usnews.com

Još vijesti