Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Računalo kao sportski teren: Student PMF-a napravio klub za trening gejmera

Igranje videoigara nikada nije bilo popularnije, a u zaradi, gejming industrija prešišala je mnoge unazad par godina pa čak i filmsku industriju. To su prepoznali mnogi te od igranja igara napravili e-sport; taj koncept je sve popularniji i u Hrvatskoj, a relevantnim ga želi učiniti student zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

12. ožujka 2018 14:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Elektronički sport ili e-sport vrsta je natjecanja u videoigrama čija je ukupna vrijednost, prema izvješću analitičke kompanije SuperData, u 2017. dosegnula 1,5 milijardi dolara, a s obzirom na najavljena investiranja očekuje se da će do 2020. globalni prihodi tog sporta porasti za još 26 posto, piše Lider.


Izvor: Pixabay

I u svijetu i u Hrvatskoj zanimanje za e-sport raste iz godine u godinu, igrača i gledatelja sve je više, ali ozbiljne organizacije koje se njima bave endemske su pojave na ovom području. Student zagrebačkog PMF-a, Saša Vrcelj, polako studij privodi kraju te želi učiniti od e-sporta u Hrvatskoj relevantan i financijski profitabilan sport, odnosno proizvod, donosi Lider.

Njegov klub trenira gejmere jer je računalo poput sportskog terena


Početak rada bio je usmjeren na detaljno istraživanje tržišta i u skladu s tim planiranje aktivnosti tijekom godine. Upravo su počeli promovirati Zagreb 360 Gaming. Odaziv je zasad vrlo dobar, no Saša priznaje da je potrebno još neko vrijeme prije nego što budemo mogli vidjeti najbolje rezultate.


Izvor: Facebook@Zagreb 360 Gaming

"Koncept Zagreb 360 Gaminga najbolje je objasniti usporedbom sa sportskim klubovima: različiti sportovi su različite videoigre, tereni su računala, sportaši su igrači videoigara, a mi smo klub koji im organizira treninge, vodi ih na natjecanja i omogućava da postanu još bolji. Osnovne aktivnosti postavljanja ovog posla, s obzirom na raspoložive resurse, pokrenute su u sklopu društva Zagrebačko oko. S obzirom na željenu profesionalizaciju odnosa unutar organizacije Zagreb 360 Gaming ovih se dana ide u osnivanje nove pravne osobe, čija će jedina djelatnost biti vezana isključivo uz gaming. Uz mene i moje prijatelje koji pomažu na svakom koraku na projektu rade još tri studenta iz Njemačke." objasnio je Saša, koji je u e-sportu već godinama, i to u ulogama menadžera, trenera i analitičara.

...Od blokiranja na serveru do ljubavi: Dvoje studenata zaljubilo se igrajući popularnu videoigru...


...Prvi takav u Hrvatskoj: Ovo je studij koji će postati prvi izbor svih gejmera...


Sponzorstva i suradnje s kompanijama tek planiraju dogovarati, ali odgovorni ljudi u Red Bullu već su zapazili Sašu i ekipu. Za sada su im pomogli simbolički, donacijom pića za igrače, ali s obzirom na to da Zagreb 360 Gaming odgovara profilu projekta kakve austrijska tvrtka podupire diljem svijeta, realno je očekivati i suradnju u budućnosti.



"Za sada imamo igrače u dvjema videoigrama i već smo počeli trenirati, a ubrzo ćemo sudjelovati i na prvim natjecanjima. U budućnosti planiramo organizirati timove u svim popularnim videoigrama, sudjelovati na većini natjecanja u regiji i neprestano unaprjeđivati domaću e-sportsku scenu. U organizaciji postoje načela kojih se strogo držimo kako bi naš odnos prema poslu, organizaciji i e-sportu uvijek bio na zavidnoj razini.", zaključio je student.

Iz svega sudeći čini se da svijet sporta ostaje na gejmerima.

Ivana Petrić
izvor: Lider
foto: Pixabay

Još vijesti