Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Raste biznis prodaje x-ica: Zbog tipičnog hrvatskog problema ove se godine traži kartica više

Članovi različitih studentskih grupa na Facebooku u posljednje vrijeme mogu vidjeti kako se pojavljuje sve više oglasa za prodaju, ali i kupovinu x-ica. Iako je ovaj 'trend' uobičajen među studentskom populacijom, čini se da je ove godine 'pazarenje' pravom na subvencioniranu prehranu življe no inače.

28. listopada 2016 12:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Podsjetimo, mnoge studente dočekalo je neugodno iznenađenje na početku akademske godine jer su ostali bez prava na subvenciju hrane, a da to nisu ni znali. Postoje različiti razlozi zašto student može ostati bez tog prava, ali izgleda da se najčešći veže za neostvarenih 18 ECTS bodova.

Novi nacrt tog Pravilnika koji regulira prava na subvencioniranje još uvijek nije u planu, a studenti se pitaju do kada će se morati snalaziti za hranu. Neki od njih su čvrsto odlučili kupiti iksicu i nekako izbjeći tu cijelu zavrzlamu.

...Pravilnik o kojem ovih dana pričaju svi studenti: Znaš li pod kojim uvjetima možeš ostati bez subvencije na x-ici?...


Očigledno je zašto studenti kupuju iksice, a nas je zanimalo ima li to neke veze s tim što su izgubili pravo na subvencioniranje prehrane zbog tih 18 ECTS bodova.

"Kupujem iksicu zato što sam izgubio prava na subvencioniranje zbog tih ECTS bodova. Mislim da je sramotno da se tako nešto uopće donese, a da se studente s tim ne upozna jer neki studenti nisu bili u mogućnosti pohađati faks zbog privatnih problema. Cijene iksica variraju od 500 do 1500 kuna za akademsku godinu",
kaže student M.P.


Izvor: MojFaks

Nedovoljno bodova - nedovoljno sredstava za subvencioniranu prehranu


No, on nije jedini. Većina odgovora počiva upravo na tim nedovoljnim bodovima pa tako primjerice student A.V. kupuje iksicu za svog prijatelja koji je izgubio studentska prava.

"Moj prijatelj je izgubio pravo na subvencioniranje pa za njega želim kupiti iksicu, a iskreno uopće me ne iznenađuje što je prodaja-kupovina iksica porasla jer većina je sada tu gdje je zbog tih bodova"
, kaže student i dodaje da ne zna kako su se cijene iksica kretale prošle godine.

..I tebe se tiče: Ovako možeš utjecati na izmjene Pravilnika o troškovima studentske prehrane...


"Premda kupujem iksicu jer mi se ne da kuhati i ja sam nedavno izgubio prava na subvencioniranje, ovo s bodovima je dosta veliki problem, rekao bih i glavni što se tiče povećanog broja kupaca za iksice. Čini mi se da su i cijene porasle, ali nisam siguran", otkrio je student M.D.


Izvor: Facebook

Po svemu sudeći, cijene x-ica porast će, a problem studenata i subvencionirane prehrane još neko vrijeme neće se riješiti.

Ivana Petrić
foto: MojFaks